Kyberturvallisuustapahtumaan osallistuminen: Jälkikatsaus

Lukuaika 2 min

Disobey on tärkein suomalainen kyberturvallisuusalan tapahtuma, joka järjestetään vuosittain helmikuun puolivälin tienoilla. Tapahtuman voima piilee sen lukuisissa vapaaehtoisissa, jotka vastaavat monista järjestelyistä ja tehtävistä ennen tapahtumaa, sen aikana ja sen jälkeen. Disobey on vahvasti yhteisöllinen tapahtuma, jonka juuret ulottuvat suomalaisen kyberturvayhteisön toimintaan vuodesta 2015 alkaen. Vuosien varrella tapahtuma on kasvanut Kaapelitehtaan salit täyttäväksi spektaakkeliksi, jonka lipuista käydään kovaa kilpailua heti myynnin auettua. Tavallisten kävijälippujen hinnat on pidetty tarkoituksella maltillisina, jotta myös alan opiskelijoiden osallistuminen olisi mahdollista. Tämä on mahdollista muun muassa maltillisesti hinnoiteltujen sponsorilippujen sekä näytteilleasettajille ja tehtävien tuottajille myytävien sponsoripakettien avulla.

Elisa Kyberturvakeskus on ollut mukana tukemassa suomalaista kyberturvakulttuuria ja -yhteisöä myös tämän tapahtuman kautta. Sponsorointi on mainio tapa tukea yhteisön toimintaa laajemmin, ja samalla se mahdollistaa elisalaisille kyberturvan ammattilaisille tapahtumaan osallistumisen. Koemme osallistumisen myös osana jatkuvaa ammatillista kehittymistämme. Suomessa ei ole muita yhtä laajoja, erityisesti tekniseen puoleen painottuvia kyberturvallisuustapahtumia, joten Disobey’hin osallistuminen koetaan Elisalla merkittäväksi tavaksi tukea sekä omia asiantuntijoitamme että koko alan yhteisöä. Elisa Kyberturvakeskuksen kumppanina tapahtumassa oli tänä vuonna Palo Alto Networks, joka toi omalla osaamisellaan mukavaa lisäsisältöä yhteiselle messuosastollemme.

Tapahtuman järjestelyt aloitettiin loppuvuonna 2024 budjetin varmistamisella ja aloituskeskustelulla tapahtumatuottajan kanssa. Tuottajalle tapahtuma oli jo entuudestaan tuttu, joten kaikkea ei tarvinnut aloittaa alusta. Keskustelussa voitiin keskittyä suoraan sisältöön ja sen tavoitteisiin, sillä perusasiat kuten rakennuskäytännöt, lippuvaatimukset tavarantoimittajille ja käytännön asiat kuten jätehuolto etenivät nopeasti. Myös vapaaehtoiset tapahtumatyöntekijät löytyivät helposti Elisa Kyberturvakeskuksen ammattilaisista. Järjestelytoimikunta koostui Elisalla pääasiassa projektipäälliköstä, brändi-ilmeen tarkistajasta ja markkinoinnin edustajasta.

Tapahtuman ulkoasun suunnittelu sujui kevyesti, vaikka siinä yhdisteltiin kahden eri yrityksen brändiohjeistuksia. Elisa Kyberturvakeskus oli varannut isomman messuosaston, mikä mahdollisti Palo Alto Networksin suunnitelmien yhdistämisen omiimme. Messuosaston työnjako oli alusta asti selkeä: Elisa Kyberturvakeskus halusi tarjota vaihteluksi jotain muuta kuin teknisiä Capture the Flag -hakkerointitehtäviä, kun taas Palo Alto Networks toi messuille virtuaalilaseilla toteutettavan, haavoittuvuuksia käsittelevän musiikkivideoaktiviteetin.

Messuosaston tekninen toteutus alkoi hyvissä ajoin tapahtuman aattona tapahtumatuottajan johdolla, mikä vähensi huomattavasti Elisan projektipäällikön stressiä. Avaimet käteen -periaatteella toimiva ulkoinen tapahtumatuottaja mahdollisti projektipäällikön keskittymisen päivittäisiin työtehtäviinsä rakennustöiden sijaan. Tapahtumatuottaja tarjoaa arvokasta tukea myös yllättävissä tilanteissa, kuten rikkoutuneiden laitteiden kanssa. Tällä kertaa yksi osaston näytöistä sammui ennenaikaisesti, mutta muita ongelmia ei ilmennyt.

Yhteistyö kumppanimme kanssa oli kokonaisuudessaan onnistunut. Me elisalaiset sekä paloaltolaiset valmistauduimme huolellisesti keskustelemaan vierailijoiden kanssa, ja viime hetken yhteisbriiffaus varmisti, että molemmat osapuolet tunsivat toistensa puheenaiheet. Elisan keskustelujen pohjana toimivat valmiiksi mietityt aiheet kyberturvan rekrytoinneista, konsultointipalveluista ja koulutustarjonnasta aina kyberturvavalvonnan palveluihin asti. Eniten kävijöiden kiinnostusta herättivät kuitenkin triviakortit, joiden sisältö vaihteli yksityiskohtaisesta nippelitiedosta yleiseen tietoturvatietoon sekä hauskoihin yksityiskohtiin Elisa Kyberturvakeskuksesta ja Disobey 2025 -tapahtumasta. Toivomme triviakorttien saavan jatkokäyttöä myös tulevaisuudessa.

Messuosastolla saatu palaute oli muutenkin kiittävää, ja tapahtuma koettiin sekä vieraiden että vapaaehtoisten elisalaisten mielestä onnistuneeksi ja mielekkääksi. Seuraavaan kertaan opimme sen, että vapaaehtoisten työvuoroihin olisi hyvä asettaa vielä selkeämmät raamit, erityisesti viikonloppuaamujen suhteen. Tällä kertaa vapaaehtoisia kuitenkin riitti hienosti.

Tärkein vinkkimme muille tapahtumaan osallistuville toimijoille on sunnuntain purkutöiden ulkoistaminen. Kaksipäiväinen tapahtuma pitkine valmisteluineen vaatii voimansa, joten messuosaston purkaminen ei sunnuntaiaamuna ole ensimmäisenä mielessä. Meidän voittava kombomme oli jälleen kerran tapahtumatuottaja Tapahtuu.com, joka varmisti, että elisalaiset saivat levätä rauhassa ja purku tapahtui sujuvasti taustalla. Projektipäällikön tehtäväksi jäi vain lyhyt varmistus, että kaikki etenee sovitusti – lähinnä oman mielenrauhan vuoksi.

Kaiken kaikkiaan Elisan osallistuminen Disobey-tapahtumaan kumppanin kanssa oli resurssien arvoista. Vaikutukset voivat näkyä pitkälläkin aikavälillä, ja käydyistä keskusteluista jääneet muistijäljet koetaan tärkeimmäksi saavutukseksi.

Kirjoittanut

Vuokko Siiskonen

Vuokko Siiskonen johtaa kyberturvapalvelupäälliköiden tiimiä Elisalla ja hänellä on vahva tausta tietoturva-alalta. Hän painottaa ihmisten merkitystä teknologian rinnalla, korostaen yhteistyötä ja kommunikaatiota tehokkaan kyberturvallisuuden saavuttamiseksi. Siiskonen ei koodaa tai hakkeroi, mutta ymmärtää tekniset ympäristöt riittävän hyvin. Hänen työssään korostuvat kaaoksen hallinta, ketteryys ja jatkuva itsensä kehittäminen esimerkiksi ammattisertifiointien ja YAMK-tutkinnon opiskelun kautta.