Mitä 3G-verkon poistuminen tarkoittaa yrityksille?

Lukuaika 2 min

3G-verkon poistuminen tuo lisää kapasiteettia 4G- ja 5G-verkkoihin  ja vähentää mobiiliverkkojen sähkönkulutusta. Mitä muuta yrityskäyttäjien on hyvä tietää muutoksesta?

Aikansa hyvin palvellut 3G-mobiiliverkko poistuu käytöstä kaikkialla maailmassa, myös Pohjoismaissa. Osassa maita 3G-verkko on jo poistunut käytöstä. Elisan 3G-verkko poistuu käytöstä vuoden 2023 aikana.

“3G-verkkoa ei enää juuri käytetä, vaan kuluttajat ja yritykset ovat siirtyneet käyttämään paremmin heidän tarpeensa täyttäviä 4G- ja 5G-verkkoja. Tämä muutos tapahtuu kaikkialla maailmassa. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa olemme tekemässä muutosta vauhdilla, joka on järkevä ja hyödyttää mobiiliverkon yrityskäyttäjiä”, kertoo liiketoimintajohtaja Petteri Svensson Elisalta.

Elisan 3G-verkko poistuu käytöstä vaiheittain vuoden 2023 loppuun mennessä. Muutos on aloitettu syksyllä 2022 Hämeenlinnan seudulta, jossa vastaanotto on ollut positiivinen.

“Kun poistuvalta 3G-verkolta vapautuu radiotaajuuksia, käytämme niitä 4G- ja 5G-verkkojen kapasiteetin ja kuuluvuuden parantamiseen, mikä näkyy suoraan yrityskäyttäjille parempana palveluna ja asiakaskokemuksena”, Svensson kertoo.

Koska enää aniharvat laitteet, kuten vanhat riistakamerat ja maksupäätteet sekä yli 10 vuotta vanhat puhelimet ja tabletit, käyttävät vain 3G-verkkoa, 3G:n tukeminen tuhlaisi paitsi radiotaajuuksia myös sähköä.

“Tuemme omalla toiminnallamme kestävää kehitystä ja siirrymme aktiivisesti verkkoteknologioiden käytössä  energiatehokkaampiin ja ympäristöystävällisempiin ratkaisuihin. 3G-verkosta luopuminen tukee tätä tavoitetta. Esimerkiksi vanhat 3G-tukiasemat kuluttavat paljon enemmän sähköä kuin uudet modernit tukiasemat.”

Vanhat mobiililaitteet siirtyvät käyttämään 2G- ja 4G-verkkoja

Vanhat vain 3G-verkkoa tukevat laitteet siirtyvät muutoksen yhteydessä käyttämään 2G-verkkoa. Tämä tarkoittaa, että niiden tiedonsiirto saattaa hidastua merkittävästi. Jos tiedonsiirto on tärkeä osa laitteen toimivuutta, laitteet kannattaa päivittää uudempiin 4G- ja 5G-verkossa toimiviin.

“Elisan 2G-verkko säilyy siis ennallaan ja 3G-verkkoa käyttävät siirtyvät sen käyttäjiksi, jos laite ei tue 4G-verkkoa. Sekä 2G- että 4G- ja 5G-verkoissa riittää kapasiteettia palvelemaan nykyisiä 3G-verkon käyttäjiä. 3G-verkon poistuminen ei aiheuta ruuhkia muiden mobiiliverkkojen käyttäjille”, Svensson kertoo.

Myöskään mobiiliverkon kattavuus ei supistu muutoksessa.

“Elisan 4G ja 5G-verkkojen alueella asuu jo tällä hetkellä yli 99 prosenttia suomalaisista, ja verkkoa laajennetaan jatkuvasti. Vuoden 2023 lopussa Elisan 4G-verkko kattaa samat alueet kuin tämänhetkinen 3G-verkko.”

Nyt on aika tarkistaa vanhojen laitteiden toimivuus

Mobiiliverkkoa käyttävien vanhojen  laitteiden omistajien kannattaakin nyt tarkistaa, tukevatko mobiiliverkkoa käyttävät vanhat laitteet 4G-verkkoa ja vaihtaa ne tarvittaessa uudempiin. Helpoiten tämä tapahtuu ottamalla yhteyttä laitteen myyjään tai valmistajaan.

“Yrityskäyttäjät voivat myös ottaa yhteyttä Elisan yhteyshenkilöönsä, jos he tarvitsevat apua vanhojen laitteiden tai sim-korttien päivittämisessä. Me esimerkiksi tiedotamme niille asiakkaille, joilla on käytössään vanhentunut vain 3G-verkossa toimiva sim-kortti, että se tulee vaihtaa. Jos yhtään epäilee, että vanha laite ei tue 4G-verkkoa – oli se sitten puhelin, tabletti, reititin, maksupääte tai IoT-laite – asia kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa vaihtaa laite uuteen”, Svensson opastaa.

Pienellä osalla yritysasiakkaista on vielä käytössään 3G-teknologialla toteutettuja vanhoja räätälöityjä kuuluvuusratkaisuja.

“Näihin asiakkaisiin olemme erikseen yhteydessä. Nämä ratkaisut voidaan modernisoida tarpeen mukaan. Muutos tapahtuu vuoden 2023 aikana ja olemme asiakkaisiin yhteydessä hyvissä ajoin ennen muutosta”, Svensson sanoo.

Lue lisää, mitä 3G-verkon poistuminen tarkoittaa

Ota tarvittaessa yhteyttä Elisan omaan yhteyshenkilöösi tai Elisaan yhteydenottolomakkeella.

Lue myös

Valokuitu vai kiinteä 5G? Valitse yrityksellesi paras laajakaista

5G mullistaa teollisuuden kilpailuedut

5G:n edut tuovat jo nyt uusia mahdollisuuksia yrittäjille