Kattavaan tietoturvaan vaaditaan monenlaisia työkaluja ja toimintatapoja. Yksi niistä on hyvä ja turvallinen Elisa Yritystietoturvaan kuuluva VPN-palvelu, joka salaa mobiililaitteiden liikenteen vieraissa verkoissa.
Jos yrittäjä tai yrityksen työntekijä käyttää toimiston ulkopuolella vierasta WiFi-verkkoa ja samassa verkossa on osaava hakkeri, rikollinen pystyy näkemään kaiken mitä muut verkon käyttäjät laitteillaan tekevät.
“Olen huomannut, että usealla liikkuvaa työtä tekevällä on harhaluulo, että jos esimerkiksi hotellin WiFi-verkkoon vaaditaan salasana, se on turvallinen. WiFi-verkon salasana ei lisää verkon turvallisuutta millään tavalla. Se on vain keinoa kontrolloida pääsyä WiFiin”.
”Jos osaava rikollinen hakee hotellin vastaanotosta salasanan hotellin verkkoon, hän pystyy näkemään siellä kaiken salaamattoman liikenteen”, kertoo tietoturva-asiantuntija Jussi Koskinen tietoturvayhtiö F-Securesta.
Moni myös uskoo, että yksityisyyteen internetissä riittää selaimen incognito-tila. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.
Miten VPN-yhteys toimii?
Ainoa keino, miten voi tehdä turvallisesti töitä toimiston lähiverkon ja mobiiliverkon ulkopuolella, on käyttää luotettavaa VPN-yhteyttä.
VPN on virtuaalinen erillisverkko, virtual private network, joka salaa verkkoliikenteen oman laitteen ja esimerkiksi pilvipalvelun välillä.
“VPN on vähän kuin sälekaihtimet kotona. Jos niitä ei ole, naapurit näkevät kaiken, mitä kotona tapahtuu. Jos niitä käyttää, yksityisyys säilyy. VPN tekee julkiseen WiFi-verkkoon salatun tunnelin, johon verkossa oleva hakkeri ei pääse käsiksi”, Koskinen kertoo.
VPN toimii siten, että käyttäjän nettiyhteys kulkee VPN-palvelimen kautta. Verkkopalvelut näkevät, että liikenne tulee VPN-palvelimen IP-osoitteesta eikä käyttäjän omasta IP-osoitteesta. Näin käyttäjän todellinen sijainti pysyy salassa eikä kukaan muu voi seurata netinkäyttöä.
Tässä on kuitenkin riskin paikka. “VPN-palvelun tarjoaja voi seurata käyttäjän nettiliikennettä. Siksi kannattaa valita luotettava ja turvallinen VPN-palvelun tarjoaja. VPN-palvelun tarjoamisesta syntyy kustannuksia, jotka ilmaisen VPN:n tarjoajan täytyy kattaa jollain muulla tavalla.”
”Pahimmillaan ilmaiseksi mainostetun VPN:n käyttäjiltä on kerätty tietoja eikä yhteyttä ole lainkaan salattu”, Koskinen varoittaa.
Milloin VPN:ää kannattaa käyttää?
“VPN:ää kannattaa käyttää aina työ- ja lomamatkoilla ulkomailla hotelleissa, kahviloissa ja lentokentillä, jos mobiilidatan käyttö ei ole järkevää tai ei onnistu”, Koskinen vastaa.
VPN:ää kannattaa siis käyttää erityisesti silloin, kun ei käytä yrityksen omaa verkkoa tai mobiiliverkkoa.
Elisa Yritystietoturvaan kuuluva VPN paitsi suojaa ja salaa mobiililaitteiden verkkoliikenteen, myös salaa IP-osoitteen, jolloin henkilötietosi pysyvät salassa surffatessasi verkossa.
“VPN-palvelussa voi myös luoda virtuaalisen geolokaation. Tästä on hyötyä ulkomaanmatkoilla, kun yrittäjä voi saada hotelleilta ja autovuokraamoilta paikallisille suunnatut hinnat. Itse testasin sitä siirtämällä itseni virtuaalisesti Tokioon. Laitoin VPN:ssä sijainniksi Tokion ja sain samasta hotellista edullisemmat hinnat kuin, jos varaisin huonetta oikealla sijainnillani Japanin ulkopuolelta”, Koskinen kertoo.
Yritystietoturvaan kuuluvaa VPN-palvelua voi käyttää mobiililaitteilla eri käyttöjärjestelmillä.
Lue myös
Näin luot ja käytät vahvoja salasanoja helposti
Vinkit yrityksen tietoturvariskien hallintaan