Yksi kolmesta Elisa IoT Challenge -kilpailun finalistista on joensuulainen Process Genius. Yritys kehittää teollisen internetin käyttöliittymiä ja interaktiivisia, 3D-visualisoituja sovelluksia.
Tehtaassa voi koneen ja ihmisen välissä olla yli 40 käyttöliittymää. Process Geniuksen sovellus kerää eri prosesseista yhteen kaiken teollisuuskäyttäjän tarvitseman tiedon.
Sovelluksen tarkoituksena on tuoda asiakkaan prosessi yhdelle alustalle, johon Elisa IoT -palvelun kautta kytketään tarvittavat järjestelmät ja dokumentit. Elisa IoT Challenge -kilpailussa Process Genius hioo sovellustaan teollisuuden tarpeisiin.
”Teollisuuslaitosten käyttämien ohjelmistojen ja käyttöliittymien määrä on valtava ja kasvaa koko ajan. Käyttäjät eivät voi millään muistaa, miten niitä kaikkia käytetään ja miten tarvittavan tiedon saisi helposti ulos järjestelmistä. Tavoitteenamme on tarjota ratkaisu, joka poistaa arjesta tämän ylimääräisen hässäkän”, toimitusjohtaja Jani Akkila kuvaa.
Bahrainin lämmöstä start up -yrittäjäksi Joensuuhun
Monessa mukana ollut Jani perusti Process Geniuksen yhdessä Antti Häkkilän kanssa. Idea eri käyttöliittymät yhdistävästä sovelluksesta syntyi jo Janin insinöörityön yhteydessä vuonna 2007. Voimakas visio suuremmasta johti yrityksen perustamiseen. Bahrainin lämmössä tuolloin töitä paiskinut mies suuntasi takaisin sateiseen Suomeen.
”Jätettiin sitten makea elämä Bahrainissa taakse ja ruvettiin start up -yrittäjiksi”, Jani nauraa ja lisää, ettei ole katunut valintaansa hetkeäkään.
Suomessa yritys asettui Joensuuhun, eikä suinkaan sattumalta. Jani ja Antti toimivat aluksi Helsingissä tarkoituksenaan olla mukana yrityshautomoissa ja tavata potentiaalisia rahoittajia. Helsinki osoittautui kuitenkin pienen start up -yrityksen kannalta huonoksi paikaksi ponnistaa.
”Huomasimme nopeasti, että pääkaupunkiseudulla rahoitushakemuksemme ovat samassa pinossa isojen toimijoiden kanssa”, Jani kuvaa.
Yritys alkoi päämäärätietoisesti etsiä itselleen sopivaa kotipaikkaa.
”Kartoitimme bisneslähtöisesti, mikä kaupunki olisi meille paras. Joensuussa paikallinen yrityshautomo nappasi ideastamme nopeasti kiinni ja tässä ollaan”, Jani toteaa.
Aktiivisen tukijan lisäksi Joensuu tarjoaa niin kustannushyötyjä kuin sitoutunutta henkilökuntaa.
Viiden päivän työ 20 minuutissa
Vaikka Process Genius lähti mukaan Elisa IoT Challengeen sattuman kautta, on Elisan palvelu osoittautunut bisneksen kannalta korvaamattomaksi.
”Haluamme olla paras teollisuusinternetin käyttöliittymä, joten paukut on paras pistää kehitystyöhön. Elisa IoT on täydellinen ratkaisu konehuoneeseen ja me voimme keskittyä kasvuun. Lisää myös luottamusta meihin, kun voimme sanoa Elisan hoitavan konehuoneen”, Jani hehkuttaa.
Valmis alusta ja toimivat rajapinnat ovat innovoinnin ja kasvun edellytyksiä.
IoT-palvelun hyödyntäminen onkin tehostanut Process Geniuksen kehitystyötä huikeasti: Elisa IoT:n ansiosta viiden päivän työ on kutistunut 20 minuuttiin.
Jani uskoo, että IoT:llä on valtavasti potentiaalia erilaisten prosessien tehostamisessa: kun kaikki koneet, laitteet ja lopulta ihmiset menevät verkkoon, löytyy kaikki tieto keskitetysti yhdestä paikasta. IoT:ssä – tai ennemminkin IoE:ssä, kaikkien asioiden internetissä – on Joensuun innovaattoreiden mukaan avaimet myös Suomen kilpailukyvyn nostamiseen.
Elisa IoT Challenge -kilpailun voittaja julkistettiin Slush 2015 -tapahtumassa 12.11.2015.
Lue myös muiden Elisa IoT Challenge -kilpailun finalistien tarinat:
Intelles Informatica tuo IoT:n ikäihmisten tueksi
Elisa IoT Challenge -voittaja: Foller pyrkii vähentämään ruoan hävikkiä