Ericssonin Fredrik Pettersson Elisa ICT Day:ssä: Joustava tuotanto tarvitsee vakaan, varman ja yksinkertaisen ratkaisun.
“Suihkumoottorin osien jyrsinnässä 5G-sensori kertoo reaaliajassa, yhdessä millisekunnissa, miten osan jyrsintä sujuu. Jos siinä näyttää tulevan virheitä, jyrsintää voidaan säätää reaaliajassa tai pysäyttää hetkeksi kokonaan. Näin vältytään kalliin raaka-aineen hukkaanmeno, jos jyrsinnässä tulee liian suuria virheitä”, Ericssonin Fredrik Petterson kertoi Elisa ICT Day -tapahtuman esityksessään. Fredrik Petterson on teollisuuden käytössä olevien privaattiverkkojen asiantuntija.
“Periaatteessa teollisuus 4.0 on tuotteiden räätälöintiä loppuasiakkaalle. Esimerkiksi autoteollisuus on tässä hyvin pitkällä. Kun ostat auton, personoit sen haluamillasi varusteilla. Personoitu data siirtyy tuotantolinjalle, jonka päässä valmistuu juuri sinulle räätälöity auto. Samaa tuotannon joustavuutta tarvitaan nykyään joka toimialalla, myös meillä Ericssonilla”, Petterson sanoi.
Petterssonin mukaan tuotannon joustavuus älykkäissä tehtaissa vaatii mobiiliverkkoja. Kaapeleiden varassa toimivaa tuotantoa ei voi muokata joustavasti.
“Joustava tuotanto tarvitsee vakaan, varman ja yksinkertaisen ratkaisun datan liikkumiselle”, Petterson kertoi. Tähän teollisuuden tarpeeseen 5G tuo ratkaisun.
“Mobiiliverkot hyödyntävät lisensoituja taajuuksia, mikä avulla mahdolliset häiriöt voidaan minimoida. Häiriöt ovat yleisiä silloin, kun käytössä on lisensoimattomat taajuudet. 5G mahdollistaa suuren määrän laitteita liittämisen samanaikaisesti verkkoon, jonka viive on pieni ja ennen kaikkea ennustettavissa oleva”, Pettersson kertoi mobiiliverkon eduista.
Vaativat IoT-ratkaisut hyötyvät 5G-teknologiasta
Teollisuuden IoT-ratkaisut hyötyvät 5G-verkon lyhyestä viiveestä. Petterson kertoi esityksessään, kuinka kriittinen IoT ja teollisuuden automaation IoT tarvitsevat 5G-verkkojen joustavuutta ja lyhyttä viivettä. Tällöin esimerkiksi etäohjauksen, robotiikan ja kehittyneen automaation ratkaisut voivat toimia älykkäissä tuotantolaitoksissa.
“Näin kaikki äly voidaan siirtää itse laitteista pilveen tekoälyn ja koneoppimisen hoidettavaksi,” Pettersson tiivisti.
“Kaivosteollisuus on esimerkiksi ala, jossa periaatteessa ei ole lainkaan ollut minkäänlaista verkkoa. Olemme esimerkiksi rakentaneet mobiiliverkon erään kaivoksen alueelle ja kaivos voi itse laajentaa verkkoa uuden kaivostunnelin alueelle.”
Tämän ansiosta kaivoksella voidaan ajaa ajoneuvoja etäohjauksella myös oloissa, joissa ihmiset eivät voi toimia.
“Rotterdamin satamassa wifi-yhteydet osoittautuivat epäluottavaksi, turvattomiksi ja käyttökustannuksiltaan suhteellisen korkeiksi. Privaatin mobiiliverkon avulla Rotterdamissa on pystytty automatisoimaan sataman toimintoja laajasti”, Pettersson kertoi case-esimerkkinä.
Privaattiverkot voidaan räätälöidä hyvin joustavasti asiakkaiden tarpeiden perusteella julkisen mobiiliverkon, privaatin mobiiliverkon ja privaatin wifi-verkon teknologioista.
Katso videotallententeena Fredrik Petterssonin koko esitys: Private Network scalable, mission-critical mobile broadband solution for enterprise use cases. Katso myös muut Elisa ICT Day -tapahtuman tallenteet.
Lue lisää privaattiverkoista. Katso myös Elisan Eetu Prieurin Elisa ICT Day -tapahtuman esitys uusien mobiiliratkaisujen mahdollisuuksista.