10 vinkkiä onnistuneeseen IT-ulkoistukseen

Lukuaika 2 min

1. Tunnista tarve

Mitä IT-ulkoistuksella ensisijaisesti tavoitellaan? Määrittele tarve, johon yrityksesi tai yhteisösi hakee tuottavuutta IT-ulkoistuksella. Hyvä kumppani auttaa sinua tunnistamaan ja konkretisoimaan tarpeen.

2. Budjetoi realistisesti

Halvin tarjous ei useimmiten toteudu edullisimpana. Muista budjetoida myös ostoprosessiin liittyvät muut kustannukset.

3. Arvioi aikataulut realistisesti

Sopimusneuvottelujen ja käyttöönottoprojektin aikana voi ilmetä yllättäviä, ennakoimattomia teknisiä haasteita tai muita seikkoja, jotka voivat vaikuttaa oleellisesti lopulliseen aikatauluun. Ota kumppani mukaan mahdollisimman varhain jo suunnitteluvaiheessa.

4. Huomioi koko IT-ympäristö

Ota huomioon yrityksesi koko IT-ympäristö. Määrittele pidemmän aikavälin yhteinen tahtotila ja tavoitteet. Ole rehellinen sekä itsellesi että kumppanillesi – näin vältyt ikäviltä yllätyksiltä myöhemmin.

5. Vaadi palveluntoimittajalta riittävä palvelukuvaus

Vaadi palvelukuvaus, josta selviää, mistä palvelussa on kysymys ja mitä se sisältää. Pyydä selkeää ja läpinäkyvää hinnoittelumekanismia. Vaadi myös selkokielinen kuvaus siitä, mikä on lopputulos ja mitä arvoa se tuottaa liiketoiminnallesi.

6. Määrittele mittarit

Määrittele liiketoiminnan kannalta olennaisimmat mittarit ja niiden raja-arvot jo sopimuksen neuvotteluvaiheessa. Mieti mittareita myös liiketoiminnan osalta, eikä vain pistemäisesti IT-komponenttien näkökulmasta.

7. Käytä hyväksi kumppanin osaamista

Hyödynnä monipuolisesti IT-palveluntarjoajan osaamista. Vaadi, että kumppani ylläpitää ja kehittää jatkuvasti omia kompetenssejaan. Pidä yllä myös omaa tietotaitoasi.

8. Varmista resurssien riittävyys

Varmista, että molemmilla osapuolilla on käytössä riittävät ja tarvittavat osaajat sekä osaaminen. Tarkenna, mitä teet itse ja mistä kumppani vastaa.

9. Anna kumppanin näyttää mitä osaa

Anna palvelutoimittajan näyttää käytännössä, mihin he pystyvät: ratkaisujen todentaminen oikeassa käyttöympäristössä eli proof of concept -mallit yleistyvät koko ajan. Kuuntele kumppanin ehdotuksia ennakkoluulottomasti!

10. Nauti kumppanuuden hedelmistä

Muista, että kumpaakin osapuolta hyödyttävä, pitkä ja luottamuksellinen kumppanuus tuottaa parhaiten lisäarvoa.

Kun yritys ulkoistaa yhden tärkeimmistä toiminnoistaan, millainen on oikea kumppani?

IT-ulkoistus kokonaispalveluna. Sopivalta kumppanilta.

Elämä on liian arvokasta tuhlattavaksi epämääräisiin lupauksiin ja tomimattomaan tietotekniikkaan. Kun annat it-järjestelmiesi toimivuuden ja ajantasaisuuden meidän huoleksemme, voit keskittyä rauhassa liiketoimintaasi. Meiltä saat myös ensiluokkaista it-tukea jokaiseen pulmaan.

Lue myös

Tietoturva it-ulkoistuksissa

Älykäs CRM – älykkyyttä asiakastekemiseen

Kustannustehokas pilvisiirtymä perustuu hyvään kokonaiskuvaan

IT-ulkoistuksen suunnitteluun ja sopimuksiin kannattaa panostaa