Eturivin yritykset pilotoivat Suomessa jo nyt, miten uusien 5G-teknologioiden avulla luodaan uutta liiketoimintaa ja tehostetaan olemassa olevia prosesseja.
“Nyt ei kannata olla myöhässä, kuten internetin kanssa aikanaan. Ne yritykset, jotka näkivät internetin liiketoimintamalleja mullistavana uutena teknologiana ja lähtivät kokeilemaan sitä ensimmäisten joukossa, ovat nyt useilla eri toimialoilla menestyneimpien yritysten joukossa.
5G:ssä ja siihen liittyvissä teknologioissa on kyse yhtä isosta mahdollisuudesta yrityksille”, sanoo liiketoimintajohtaja Petteri Svensson Elisalta.
Koska 5G:n mahdollistama iso murros ei tapahdu hetkessä, yrityspäättäjillä on kiusaus jäädä odottamaan oikeaa hetkeä: kunnes 5G-verkot ja sen vaatima infrastruktuuri ovat kokonaisuudessaan toiminnassa. “Silloin ollaan kuitenkin jo myöhässä, koska eturivin yritykset pilotoivat 5G-teknologioiden tuomia mahdollisuuksia liiketoiminnassa jo nyt. Esimerkiksi me Elisalla pilotoimme niitä jo useiden kymmenien yrityksen kanssa”, Svensson sanoo.
Mutta miten 5G-teknologioiden mahdollisuuksia voi tutkia ja pilotoida, ennen kuin koko verkko ja sen tuomat uudet mahdollisuudet ovat laajasti käytössä?
Narrowband IoT mahdollistaa 5G:n hyötyjen pilotoimista
5G-teknologiat mahdollistavat laajan erilaisten esineiden internetiin (IoT) kytköksissä olevien laitteiden ja sensorien hyödyntämisen, koska laitteista saadaan tarvittaessa erittäin yksinkertaisia ja sitä kautta hyvin edullisia ja rakenteeltaan kestäviä. Alhaisen virrankulutuksen ansiosta uusien IoT-laitteiden akut kestävät jopa 10 vuotta ja ovat siten huoltovapaita. 5G-teknologiat mahdollistavat myös sen, että verkkoon mahtuu jopa 100 kertaa enemmän laitteita kuin nykyisin.
“Uusia IoT-laitteita on jo saatavilla, joten IoT:n uusien mahdollisuuksien etsimisen kanssa voi lähteä liikkeelle jo nyt käyttämällä hyväksi Elisan valtakunnallista 5G-teknologiaa hyödyntävää Narrowband IoT (NB IoT) -verkkoa”, Svensson sanoo.
Kamstrup hyödyntää massiivista esineiden internetiä jo nyt
Tanskalainen Kamstrup A/S, energian ja veden älykkäiden mittausratkaisujen toimittaja, on jo kahden vuoden ajan testannut NB IoT -teknologian käyttöä mittareissa useissa Euroopan maissa. Narrowband-teknologian tekninen toimivuus ja yhteyden kattavuus ovat osoittautuneet testeissä hyviksi.
“Nyt testaamme NB IoT -teknologian rajoja: kuinka pitkälle yhteys riittää ja kuinka monta NB IoT -sähkömittaria voi yhdistää yhteen operaattorin tukiasemaan. Ensi keväänä teemme kaupallisen pilotin Pietarsaaressa täysin toimivilla NB IoT -sähkömittareilla”, kertoo myynti-insinööri Sami Pyykkö Kamstrupilta.
Kamstrupin asiakkaille Narrowband IoT lupaa alempia kustannuksia ja kommunikaation riippumattomuutta muista mittareista, kun uuden sukupolven mittarit ovat suoraan yhteydessä energiayhtiön palvelimiin ilman välissä olevaa keskitin-ratkaisua.
“Meille on tärkeää löytää jokaiseen käyttötapaukseen sopivin teknologia. Narrowband IoT on edullisin ja siksi lupaava. Toisaalta 4G mahdollistaa eniten, mutta on myös kallein teknologinen ratkaisu”, Kamstrupin tuotepäällikkö Gerben Kuijpers vertaa kahta eri ratkaisua. Suurimmissa projekteissa voi olla yli miljoona mittaria, jolloin pienikin kustannustekijä on yhtiölle ja sen asiakkaille merkittävä.
“Narrowband IoT on edelleen kehittyvä teknologia. Kun se on valmis laajamittaiseen kaupalliseen käyttöön sähkön mittauksessa, me olemme pilottien ansiosta valmiita lähtemään heti liikkeelle mittareiden valmistuksessa ja myynnissä”, Kuijpers kertoo.
Tekoälyä ja koneoppimista hyödyntävät reaaliaikaiset sovellukset
5G-teknologiat tuovat kriittiselle tiedonsiirrolle aivan uudenlaiset laatutasot ja mahdollisuudet. 5G:n tiedonsiirron suuri kapasiteetti ja lyhyt viive mahdollistavat esimerkiksi teollisuuslaitoksen prosessien ohjaamisen langattomasti, varaston trukkien tai sataman nosturien etäohjauksen tai jopa etäkirurgin työn.
“5G tuo uutena mahdollisuutena verkon skaalautuvuuden ja viipaloinnin (englanniksi slicing). Näin tietylle sovellukselle tai käyttötarkoitukselle voidaan osoittaa tietty osa verkosta. Tällöin erittäin luotettavaa tiedonsiirtoa tarvitseville sovelluksille tai yrityksille voidaan varmistaa erinomainen tiedon siirron varmuus”, Svensson sanoo.
“Lisäksi 5G -teknologian myötä laskentatehoa voidaan siirtää verkon ytimestä sen reunalle (edge computing). Tämä mahdollistaa suuria datamääriä ja lyhyttä viivettä vaativien ratkaisujen, kuten tekoälyä ja koneoppimista hyödyntävien sovellusten reaaliaikaisen toiminnan 5G-verkkoa käyttävissä liiketoiminnoissa. Mitä kaikkea uutta tämä mahdollistaa yrityksille, se selviää vain kokeilemalla ja pilotoimalla”, Svensson kertoo.
Nopea tiedonsiirto molempiin suuntiin luo uusia mahdollisuuksia
“5G-verkon mukanaan tuomia nopeuden ja kapasiteetin merkittävän kasvun mahdollistamia asioita voi myös jo lähteä pilotoimaan ja testaamaan. Elisalla on toimivat, alkuvuoden aikana avatut 5G-verkot Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Jyväskylässä”, Svensson kertoo. Loppuvuonna Elisa avaa 5G-verkkonsa useisiin muihin kaupunkeihin ja edistyksellisimpien yritysten toimipisteisiin.
“Tämä merkitsee, että 5G-verkkoon mahtuu paljon enemmän liikennettä ja yhtäaikaisia käyttäjiä. Ehkä suurin muutos yrityskäyttäjille on että, 5G-verkossa nopeutta riittää molempiin suuntiin. Ja tämä taas helpottaa monien sellaisten töiden hoitamista etänä, mikä nyt ei ole mahdollista”
Esimerkiksi SuomiAreena goes Helsinki 5G -paneelikeskustelussa visioitiin, kuinka suorat tv-lähetykset voidaan toteuttaa 5G-mobiiliverkon ja siihen kytköksissä olevien kevyiden 5G-älykännyköiden avulla ilman nykyistä raskasta lähetystekniikkaa.
Nopeilla sprinteillä ratkaisuja liiketoiminnan ongelmiin
“5G:n hyötyjä ja mahdollisuuksia on kohtuullisen nopea ja helppo lähteä kokeilemaan ja pilotoimaan”, Svensson tiivistää. “Itse en uskaltaisi ottaa enää riskiä ja jäädä odottamaan.”
“Olemme Elisassa luoneet palvelukonseptin, jossa pystytään nopeasti löytämään ratkaisu liiketoiminnan ongelmaan. Tällaisessa viiden päivän sprintissä kaivamme esiin asiakkaan ongelman ja teemme ratkaisuehdotuksen. Se voi olla vaikkapa arkkitehtuuritason ehdotus, verkkosuunnitelma sovelluksineen, laitteineen ja liittymineen”, Svensson kertoo.
Esimerkiksi yksinkertainen, monien teollisuusyritysten ongelma on, että langattoman wlan-verkon mahdollistamat prosessit ovat alttiita häiriöille muun muassa tuotantolaitoksissa, varastoissa ja satamissa. Tähän 5G-teknologia voi tuoda ratkaisun ja mahdollistaa liiketoimintaa tukevan datan keräämisen aivan uudella tavalla.
Haluatko kuulla lisää, miten 5G-teknologioiden mahdollisuudet auttavat uusien prosessien, liiketoimintamallien ja kilpailuedun luomisessa? Lue lisää siitä, miksi yritysjohtajan kannattaa kiinnostua aiheesta.
Mitä 5G tuo yrityksille? Lue lisää
Terminologiaa
5G-teknologiat = 5G-teknologiat ovat joukko viiden sukupolven mobiiliverkon standardointityössä määriteltyjä teknologioita, joiden ansiota mobiiliverkon kyvykkyydet kasvavat merkittävästi. Kasvavan nopeuden lisäksi alhainen virrankulutus ja lyhyt viive mahdollisvat uusia liiketoimintasovelluksia. 5G-teknologioita ovat muun muassa Narrowband IoT, Edge computing ja Verkon viipalointi.
Narrowband IoT = Narrowband IoT on esineiden internetiä varten suunniteltu 5G-teknologia. Sillä on hyvä läpäisyky ja laaja peitto, ja se kuluttaa vähän energiaa ja mahdollistaa pitkät akun kestot ja alhaiset kustannukset. Narrowband IoT on myös yhteensopiva nykyisen 4G-verkon kanssa.
Edge computing = Edge computing, reunalaskenta, siirtää 5G-verkoissa laskentatehoa verkon ytimestä sen reunalle. Tämän mahdollistaa 5G-verkkoa hyödyntävien sovellusten nopeamman toiminnan ja lyhemmän viiveen.
Verkon viipalointi (Network slicing) = Verkon viipalointi on teknologia, jonka avulla 5G-verkosto voidaan osoittaa tietty osa, viipale, esimerkiksi yhden yrityksen käyttöön tai yhden sovelluksen käyttöön. Tällöin esimerkiksi erittäin luotettavaa tiedonsiirtoa tarvitseville sovelluksille tai yrityksille voidaan varmistaa erinomainen tiedon siirron varmuus.