Autoilun palvelut taskussasi

Lukuaika 2 min

Älypuhelin ei ole enää vain puhelin: se on ohjauskeskus, jonka kautta ihminen hallitsee elämänsä eri osa-alueita aina sosiaalisista suhteista terveyteen. Myös liikkuminen siirtyy vähitellen yhä enemmän kännykkään.

Autoilu ja liikkuminen ovat muutoksessa: teillä näkyy yhä useammin sähköllä kulkevia autoja, auton voi vuokrata pariksi kuukaudeksi omistamisen sijaan, ja joukkoliikenteen liput voi maksaa sekä reitit tarkistaa kännykällä.

Fleet Innovationin kehitysjohtajan Antti Nyrhisen mukaan ”Mobility as a Service” eli Liikkuminen palveluna -näkökulman yleistyminen tarkoittaa muutoksia niin julkisen liikenteen, autoilun kuin kaiken muunkin liikkumisen suhteen. Fleet Innovation tarjoaa yrityksille erilaisia palveluita yritysautoiluun liittyen, esimerkiksi autokannan räätälöintiä ja kustannustehokkuuteen liittyvää suunnittelua.

”Ihmiset haluavat autoilun helpottavan heidän arkeaan ja vastaavan arvojaan – esimerkiksi ekologisuus on nykyään monelle merkityksellinen asia. Liikkumisen palvelut voivatkin auttaa kuluttajaa esimerkiksi valitsemaan mahdollisimman ekologisen vaihtoehdon”, toteaa Antti.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimus- ja kehitysyhteistyöprojektien parissa työskentelevä tutkijatohtori Ari Happonen korostaa etenkin datan merkityksen kasvua tulevaisuudessa.

”Mitä enemmän dataa keräämme ihmisten autoilusta, sitä enemmän voimme tuottaa tietoa ihmisten liikkumispäätösten tueksi: kuinka paljon autoni kuluttaa, mikä reitti on nopein, missä on vähiten ruuhkaa, mikä kulkuneuvojen yhdistelmä on paras matkalleni ja niin edelleen.”

Helpotusta arkeen

Ari ja Antti ovat tehneet yhteistyötä keväästä lähtien: Fleet Innovation on kehittänyt asiakkailleen mobiilipalvelua, jonka avulla he saavat yritysautoa koskevat tiedot helposti ja nopeasti taskuunsa – ajasta ja paikasta riippumatta. Mobiilipalvelusta asiakas voi esimerkiksi etsiä tietoa yritysautonsa huollosta sekä seurata auton kilometrilukemaa ja ajokuluja.

”Haluamme tarjota yritysauton käyttäjille vastaukset kysymyksiin suoraan kännykän kautta. Tarjoamme myös tuoda mututuntuman tilalle faktoja yritysauton todellisesta kulutuksesta ja kustannuksista niin käyttäjille kuin yrityksillekin”, kertoo Antti.

Arkea helpottavat myös sovellukseen tallennetut puhelinnumerot, joista voi ottaa yhteyttä suoraan Fleetin asiakaspalveluun, auton vakuutusyhtiöön tai Tiepalveluun. Antin mukaan kerätyn datan perusteella taas voidaan esimerkiksi palkita niitä käyttäjiä, jotka ajavat hyvin kustannustehokkaasti ja ekologisesti.

Data ohjaa valintoja

Fleet Innovation on kehittänyt sovellusta yhdessä Elisan kanssa. Antin mukaan tärkeintä kumppanin valinnassa oli, että sovelluksen luomisessa pystyttiin hyödyntämään jo olemassa olevia alustoja, ja että kehittäminen on myös jatkossa mahdollista. Elisalla korostuivat sekä aikaisempi kokemus että halukkuus jatkokehitykseen.

”Sovelluksen kehitys on edennyt vauhdikkaasti: ensimmäinen versio lanseerataan nyt joulukuussa 2018. Tavoitteenamme on ensimmäisessä vaiheessa helpottaa asiakkaidemme arkea ja sitä kautta lisätä asiakastyytyväisyyttä. Jatkossa haluamme rakentaa sovelluksen datan keräyksen ja mittarit hyvin helposti ymmärrettäviksi ja ohjaaviksi niin, että niiden avulla olisi mahdollista esimerkiksi pienentää yritysautoilijoiden kustannuksia.”

Antin mukaan lopullisena päämääränä on luoda lähes kaiken kattava yritysautoilun mobiilisovellus, jonka kautta  yritykset saavat tietoa autokantansa tilanteesta ja kuskit puolestaan palvelua, tietoa ja neuvoja päivittäisen liikkumisensa tueksi.

Antin ja Arin mukaan autoalan tulevaisuudessa häämöttävät:

1.Liikkuminen mobiilisti

Kaikki aina autoilusta pyöräilyyn on hallittavissa kännykän kautta. Itse liikkumisen lisäksi sovellukset vastaavat tulevaisuudessa myös muihin kulkuvälineisiin liittyviin palveluihin, kuten esimerkiksi auton tai pyörän huoltamiseen.

2. Kokonaisuus ulottuvillasi

Tulevaisuudessa meille tarjotaan todennäköisesti yksi lpalvelu, joka yhdistää monet liikkumisen tarpeet samaan. Sen kautta voit käyttää niin julkisia kuin taksejakin ja vaikka hoitaa autosi vakuutusasiat.

3. Jaetut, itseajavat autot

Yhteiskäyttöautot eivät aivan vielä ole ottaneet tuulta alleen, mutta tämäkin on odotettavissa viimeistään silloin, kun itseajavat autot tulevat markkinoille. Omistamisen sijaan itseajava auto ilmestyy ovellesi aina, kun tilaat sen kännykälläsi.

Lue myös

Älypuhelimet pelastavat henkiä

Autokaupan asiakas arvostaa vauhtia

Tulevaisuuden autot eivät kolaroi, toimivat energiatehokkaasti ja ajavat ilman kuskia

5 mobiilitrendiä vuonna 2020