HUS:n johtama CleverHealth Network yhdistää suomalaisyritysten terveysteknologiaosaamisen, terveydenhuollon huippuasiantuntijat ja HUS:n terveysdatan. Näiden pohjalta Suomea lähdetään nostamaan terveysteknologian vientimenestyjäksi.
Digitaalinen terveysteknologia on kuuma puheenaihe niin maailmalla kuin Suomessa. Erilaisille teknologiaa ja tekoälyä hyödyntäville terveysratkaisuille on maailmanlaajuisesti kasvava tarve, mikä avaa merkittäviä mahdollisuuksia myös suomalaiselle huipputeknologialle.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) koordinoima uusi yritysekosysteemi CleverHealth Network tarttuu kasvavan trendin mahdollisuuksiin yhdistämällä monialaisesti Suomen huippuosaamista kotimaisen terveydenhoidon parantamiseksi, terveysteknologian vientituotteiden kehittämiseksi sekä ulkomaisten investointien houkuttelemiseksi.
Tekesin rahoittama ekosysteemi tuo yhteen suomalaisten yritysten terveysteknologiaosaamisen, terveydenhoidon huippuasiantuntijat ja HUS:n laadukkaan terveysdatan.
Näiden varassa ekosysteemin yritykset pääsevät työskentelemään maailmanlaajuisestikin erittäin kilpailukykyisessä ympäristössä, jonka varassa on mahdollistaa kehittää datan jalostukseen perustuvia innovaatioita sekä uutta tutkimusta.
Tavoitteena on tarjota suomalaisille maailman parasta hoitoa ja samalla luoda Suomelle menestyksekkäitä vientituotteita.
– Ekosysteemin kautta yhdistämme niin pienyrityksiä, suuryrityksiä kuin palvelujärjestelmiä potilaidemme hyödyksi. Näin voimme luoda työkaluja niin ammattilaisten kuin potilaiden käyttöön. HUS:n eettisenä peruslähtökohtana on tarjota jokaiselle huipputason hoitoa ja haluamme olla paras tässä, kertoo HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén.
14 yritystä yhdistää voimansa yhteisen tavoitteen taakse
Innovaatiotoiminta tapahtuu ekosysteemin yhteyteen perustettavissa kehitysprojekteissa, joissa yhdistyy monialainen osaaminen ja ketterän yhteiskehittämisen toimintamalli. Keskeisessä asemassa on HUS:n Sitran tuella rakentama suurten tietomassojen analyysi- ja säilytyspaikka, HUS-tietoallas.
HUS-tietoallas tarjoaa modernin ympäristön, jossa anonyymiä potilasdataa voidaan tietoturvallisesti käyttää esimerkiksi tekoälyn opettamiseen yksilönsuojan takaavassa ja samalla joustavassa ympäristössä.
– Kaikki hyvä lääketiede on aina ollut ennakoivaa. Macchiavellin sanoin moni sairaus on alussa vaikea havaita, mutta helppo hoitaa. Ja sitten myöhemmin helppo havaita ja vaikea hoitaa. Teknologian kautta meille on tulossa jatkuvasti uusia mahdollisuuksia saada tietoa aiemmin ja myös ymmärtää sitä uudella tavalla, kuvailee HUS:n kehittämisjohtaja Visa Honkanen.
CleverHealth Networkissä on jo mukana 14 yritystä, joista viisi on pk-yrityksiä ja yhdeksän kansainvälistä konsernia: BCB Medical, BC Platforms, CGI, Elisa, Fujitsu, GE, IBM, Innofactor, Microsoft, Nokia, Noona, Planmeca, Reaktor ja Tieto.
Ensimmäiset projektit lähdössä liikkeelle
Ensimmäiset projektit pyritään saamaan käyntiin jo syksyn 2017 aikana. Projektit pohjautuvat HUS:n erikoisosaamisalueisiin, jotka ovat maailman huippuluokkaa sekä laadullisesti että määrällisesti.
Visa Honkasen mukaan juuri nyt on oikea hetki toimia, sillä Suomella on vielä hetken edellytykset nousta terveysalan innovaatiokeskukseksi: erinomainen, viimeksi vaikutusvaltaisessa Lancet-lehdessä maailman parhaaksi todettu terveydenhoito, vahva terveysteknologiaosaaminen, laadukasta terveysdataa sekä ympäristö sen turvalliselle hyödyntämiselle.
– Tarkoitus ei ole myydä dataa. Sen sijaan mahdollistamme sen, että tutkijat ja yritykset yhdessä kanssamme voivat yksilön suojan varmistavassa ja tietoturvallisessa ympäristössä jalostaa datasta uusia, entistä parempia hoitoja, toteaa HUS:n kehittämisjohtaja Visa Honkanen.
– Tämä toiminta ei tule hyödyttämään vain suomalaista terveydenhuoltoa, vaan myös Suomen elinkeinoelämää.