Tamperelaisen Deltabiin perustajajäsen Juha Turunen hakee koulutuksista apua liiketoiminnan digitalisointiin. “Ilman digitalisaatiota jää auttamatta jälkeen.”
Teksti: Irma Capiten, kuva: Laura Vesa
Deltabit on tamperelainen yritys, joka kehittää ja valmistaa biometristä tunnistusta käyttäviä tuotteita yrityksille, terveydenhuoltoon ja koteihin kautta maailman. Käytännössä tämä tarkoittaa sormenjälkitunnistuksella toimivia laitteita esimerkiksi kulunvalvontaan, työajanseurantaan ja potilastunnistukseen, sekä lukkoja yksityiskoteihin.
”Avainsanat toiminnassamme ovat turvallisuus, elämän helpottaminen ja kustannustehokkuus. Nämä samat pätevät digitalisaatiossa ylipäätään,” sanoo Deltabit Oy:n hallituksen puheenjohtajan Juha Turunen.
Turunen on hakenut uusia ajatuksia digitalisoitumisen hyödyntämiseen Elisan ja Suomen Yrittäjien järjestämistä digikoulutuksista. Turunen pukee koulutuksen merkityksen sanoiksi:
”Digitalisaatiota ei kannata väheksyä. Se on elintärkeää, jotta voi pärjätä kilpailussa, ja jotta voi ylipäätään pysyä mukana elämän virrassa, niin työssä kuin yksityishenkilönä. Ilman digitalisaatiota jää auttamatta jälkeen.”
Deltabit kansainvälistyy nopeaa vauhtia
Juha Turunen oli perustamassa Deltabitiä vuonna 1995 ja vastaa nykyisin Suomen myynnistä. Deltabit toi sormenjälkitunnistuksen Suomeen ja on alusta pitäen ollut alan edelläkävijä. Tuotekehitys sekä kaikki valmistus tehdään yhä kotimaassa, ja tuotteet kuuluvat maailman kovimpaan kärkeen.
Kansainvälistyminen on käynyt nopeasti. ”Se lähti liikkeelle viitisen vuotta sitten ja nyt meillä on edustus 23 maassa, Australiaa ja Yhdysvaltoja myöten. Etelä-Korea on uusimpia maita – myimme sinne vastikään järjestelmiämme viiteen sairaalaan.”
Sairaalaympäristöt vaativat erikoisasiantuntemusta niin tietoturvan kuin monien inhimillisten seikkojen osalta.
”On esimerkiksi viileitä sormia ja syöpäpotilailla voi olla hyvin heikot sormenjäljet, joita kaikkien kilpailijoidemme laitteet eivät pysty tunnistamaan. Sairaalapuoli on meidän formulaykkösemme, jonka kehittämisestä myös muut asiakkaamme hyötyvät.”
Koulutukset edistävät liiketoiminnan digitalisointia
Juha Turunen kohtaa työssään valtavasti yrityksiä ja erilaisia toimintatapoja. Hän kokee, että Suomessa ollaan digitalisaatiossa maailman kärkipäässä, vaikkakin yhä näkee yrityksiä, jotka elävät vanhoissa toimintatavoissa. Digitalisaatio kuitenkin etenee koko ajan, sekä luonnostaan että paineistuksen myötä.
”EU:ssa tulee ensi keväänä voimaan uusi tietosuojadirektiivi, joka edellyttää yrityksissä monia digitalisoinnin toimenpiteitä esimerkiksi tietosuojarekisterien osalta.”
Elisa järjestää syksyllä koulutuksen tietosuojadirektiivista, ja Turunen on menossa sinne viivana. Hän seuraa digitalisaatiota jatkuvasti ja on käynyt muillakin kursseilla, jotka tarjoavat tehokkaita työkaluja digitalisaatioon.
”Koulutuksista on paitsi käytännöllistä hyötyä, ne ovat avartavia kokemuksia. Monelle digitalisaatio voi tuntua abstraktilta asialta, mutta koulutuksissa asiat aukenevat konkreettisten esimerkkien kautta.”
Turusen mukaan koulutuksissa saa myös joukosta voimaa. On paljon sellaista, jota tuntuu vaikealta selvittää yksin. Porukassa on helpompi päästä asioihin käsiksi ja sitä kautta saa pontta edistää digitalisaatiota omassa yrityksessään.
”Keskustelin hiljan yhden ystäväni kanssa laiturilla. Hän on suuren ravintolaketjun hallinnossa ja siinä laiturin nokassa hän hoiti sivumennen älykännykällään bisneksiään, seurasi muun muassa myyntiä reaaliaikaisesti. Digitalisaatio ja toimivat yhteydet, vapauttavat meidät monella tapaa. Esimerkiksi etätyön mahdollisuudesta saamme kiittää digitalisaatiota”, Turunen kertoo.
Vuonna 2017 Elisa ja Suomen Yrittäjien aluejärjestöt järjestävät yhdessä noin 50 digitalisaation hyödyntämiseen liittyvää koulutustapahtumaa eri puolilla Suomea.
Seuraavat oman alueesi digikoulutukset löydät Suomen Yrittäjien aluejärjestöjen tapahtumasivuilta. Mene Suomen Yrittäjien verkkosivuille, valitse sivuston ylänavigaatiosta kohdasta Järjestöt oman alueesi aluejärjestö ja aluejärjestön sivulta tapahtumat.