Elisa Viihdekin sai alkunsa yhteiskehitysprojektista
Elisa Viihde on lähes kaikkien suomalaisten tuntema palvelu, mutta harva tietää, että Helsingin kaupunki oli mukana sen kehitystyössä. Kaupunki auttoi Elisaa löytämään helsinkiläiset asukkaat, jotka testasivat Elisa Viihteen ensimmäisiä versioita kodeissaan 2000-luvun alussa.
Koteihin asennettiin isot ja raskaat laitteet, jotta videokuva saatiin kulkemaan. Muutamaa vuotta myöhemmin verkkoinfrastruktuurin kehityttyä Elisa Viihde tuotiin myös kuluttajien ulottuville.
Elisa Viihteen testaus Helsingin kaupungin kanssa oli menestys ja esiin nousi tarve perustaa yritys, jonka sisällä eri yritykset ja julkisen sektorin toimijat voivat kehittää yhdessä digitaalisia kaupunkiratkaisuja.
Forum Virium Helsinki perustettiin vuonna 2005 ja Elisa oli aktiivisesti mukana heti alusta alkaen. Vuosien varrella on kokeiltu muun muassa kaupunginosakohtaista nettitelevisiota, 3D-mallinnusta sekä valokuvien ja videoiden jakoa päiväkodeista lasten vanhemmille.
Kaupunkien yhteiskehittäminen on kasvava trendi
Tällä hetkellä Elisan myyntijohtaja Mikko Pitkänen vaikuttaa Forum Virium Helsinki Oy:n hallituksessa ja Elisan johtava konsultti Kari Lehtinen työskentelee Forum Viriumin ohjausryhmässä.
Paikallinen yhteistyö tuo Forum Virium Helsingille ja Elisalle luonnollisia synergiaetuja. Siinä missä Elisa tarvitsee palveluilleen pilotoinnin kohteita, Forum Virium pystyy tarjoamaan näitä mahdollisuuksia kaupunkiympäristössä. Forum Virium ei kaihda uusia liiketoimintamalleja, ja yrityksestä onkin kasvanut kaupunkikehityksessä kansainvälisesti arvostettu toimija.
”Helsinki on meidän ydinliiketoiminta-alueemme, Elisan kotikenttä. Verkostoituminen Helsingissä toimivien yritysten kanssa on erittäin tärkeää kehitysmahdollisuuksien ja uusien teknologioiden soveltamisen kannalta.”
”Forum Viriumissa verkostoitumiselle luodaan ensiluokkaiset mahdollisuudet. Suomalaiset yritykset eivät edelleenkään hyödynnä paikallisen verkostoitumisen täyttä potentiaalia, vaan usein kansainväliset kumppanit nähdään houkuttelevampina,” pohtii Mikko Pitkänen.
Forum Virium Helsingin toimitusjohtaja Mika Malin pitää Elisaa yhtenä tärkeimmistä yrityskumppaneista.
“Forum Viriumin missio on tehdä Helsingistä maailman toimivin älykaupunki. Se on mahdollista ainoastaan tiiviissä yhteistyössä Elisan kaltaisten yritysten, tiedeyhteisön ja kaupunkilaisten kanssa. Kaupunkiratkaisujen yhteiskehittäminen on kasvava trendi”, Malin sanoo.
Robottibussit osaksi joukkoliikennettä
Viime vuosina erilaiset IoT-hankkeet ovat rytmittäneet Helsingin älykästä kehitystä. Elisa on ollut aktiivisesti mukana avaamassa Helsingin vajaakäyttöisiä tiloja joustotilakäyttöön. Ideana on se, että taloyhtiöt voivat älylukoilla ja nettivarausjärjestelmällä avata vajaakäyttöisiä tilojaan kaikkien käytettäväksi ja vuokrattavaksi.
Osallistamalla sekä yritykset että kaupunkilaiset kehitysprosessiin pystytään palveluita jalkauttamaan usealle eri käyttäjäryhmälle samanaikaisesti. Kun eri käyttäjäryhmät huomioidaan ja aktivoidaan jo palveluiden kehitysvaiheessa, ovat lopputuotteena syntyneet palvelut käyttäjälähtöisiä ja tarkoituksenmukaisia.
Tulevaisuudessa Elisa ja Forum Virium Helsinki tuovat robottibussit osaksi Helsingin julkista liikennettä FABULOS-hankkeessa. Pilotointi tehdään Pasilan ja Kalasataman välisellä alueella vuosina 2018–2020.
”Alamme myös kartoittaa 5G-alustoille oikeanlaisia kokeilupaikkoja. Yhteiskehitys näkyy tulevien 5G-tuotteiden ja palveluiden muotoilussa. Etsimme nimittäin sellaisia sovelluksia, joissa myös kaupunki pääsee näitä testaamaan. 5G-alustat mahdollistavat jatkossa automaatio- ja robottiteknologian entistä paremman hyödyntämisen liikenteessä ja älykaupungin suunnittelussa ylipäätään”, Pitkänen havainnollistaa.
Elisa Viihteen ja Helsingin kaupungin yhteistyö synnytti aikoinaan yhden Suomen suosituimmista viihdepalveluista. Nyt tuo sama menestys monistetaan älykkään joukkoliikenteen kehittämiseen Helsingissä.
Tuloksena on maailman toimivin älykaupunki, jossa asukkailla on hyvä elämä ja edistyksellinen arki!
Tilaa Forum Viriumin uutiskirje.
Kuva: Riku Pihlanto / City of Helsinki
Lue myös
Etäohjattu multikopteri auttaa pitämään kaupungin kunnossa
5G tuo nopean mobiiliverkon Helsingin Satamaan