Suomalainen kasvuyritys Freesi vie sisäilmajohtamista maailmalle. Kansainvälistyminen perustuu skaalautuvaan liiketoimintamallin, Elisa Business IoT -ratkaisuun ja laajasti maailmalla toimivaan NB-IoT -verkkoon.
Mihin sisäilmajohtamista tarvitaan, ja mitä se on?
“Laadukas sisäilma on lopputulos oikein toimivasta rakennuksesta, joka vaikuttaa suoraan ihmisten hyvinvointiin, työtehoon ja kiinteistöjen energiatehokkuuteen. Kun kiinteistön omistajilla on sisäilmasta mitattua tietoa, oikeat prosessit ja työkalut, he voivat luoda terveempiä, tuottavampia ja kestävämpiä kiinteistöjä”, tiivistää Freesin perustaja ja teknologiajohtaja Antti-Jaakko Alanko.
Arvauksista kohti dataan perustuvaa päätöksentekoa
Freesin tarina alkoi vuonna 2017 havainnosta, jonka moni kiinteistöalan toimija tunnistaa.
”Huomasimme, että kiinteistöjen olosuhteista ei ollut luotettavaa tietoa tai olemassa olevaa tietoa ei hyödynnetä, vaikka sisäilmalla on valtava vaikutus kaikkeen”, Alanko kertoo.
Perinteisesti sisäilman haasteisiin on reagoitu vasta ongelmien ilmettyä, usein manuaalisin ja tehottomin keinoin.
”Tämä on globaali haaste. Olosuhteiden mittaaminen on kasvava trendi ja tulossa jopa pakolliseksi, mutta silti tietoa ei hyödynnetä systemaattisesti.”
Tulevaisuudessa muun muassa. EU:n rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD) ja terveydensuojelulaki edellyttävät entistä tarkempaa sisäilman seurantaa ja raportointia.
Ennakoiva dataan perustuva kiinteistöjen ylläpito
Freesi ratkaisee globaalia haastetta pilvipohjaisella sisäilmajohtamisen palvelulla. Se tekee datan keräämisestä, analysoinnista ja hyödyntämisestä helppoa ja skaalautuvaa suurissakin kiinteistökannoissa. Freesi yhdistää kiinteistöjen sisäilmatiedote – lämpötila, kosteus, hiilidioksidi, haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC), pienhiukkaset ja paine-erot – yhdeksi selkeäksi tilannekuvaksi.
”Asiakkaamme saavat varmuuden kiinteistön todellisista olosuhteista ja siitä, toimivatko lämmitys-, ilmanvaihto- ja jäähdytysjärjestelmät suunnitellusti”, Alanko selittää.
Freesi auttaa analysoimaan poikkeamia, hälyttää ongelmista, integroituu korjausprosesseihin ja mahdollistaa läpinäkyvän viestinnän kiinteistön käyttäjille. Älykkäät toimenpidesuositukset ohjaavat kohti ennakoivaa ylläpitoa.
”Kutsumme tätä sisäilmajohtamiseksi. Se tarkoittaa siirtymistä reaktiivisesta toiminnasta proaktiiviseen ja dataohjattuun ylläpitoon.”
Hyödyt: Työhyvinvointia, energiatehokkuutta ja kilpailuetua
Sisäilmajohtaminen tuo merkittäviä hyötyjä sekä kiinteistöjen omistajille että käyttäjille: Hyvä sisäilma parantaa ihmisten keskittymiskykyä, työtehoa ja yleistä viihtyvyyttä, vähentää sairauspoissaoloja sekä tuo kiinteistön omistajalle merkittäviä rahallisia liiketoimintahyötyjä.
”Rakennukset ovat ihmisiä varten. Luomme terveempiä rakennuksia ja sitä kautta terveempiä ihmisiä”, Alanko tiivistää Freesin mission.
Toimivat olosuhteet ovat vahva kilpailuetu. Toimitilojen omistajat sekä kunnat ja kaupungit voivat mitattuun tietoon perustuen osoittaa sisäilman laadun olevan kunnossa – tämä tekee tiloista houkuttelevampia, parantaa käyttöasteita, nostaa kiinteistöjen arvoa ja vahvistaa kunnan tai kaupungin pito- ja vetovoimaa.
Data paljastaa usein turhan yli- tai alilämmityksen ja -jäähdytyksen sekä ilmanvaihdon optimointitarpeet. Optimointi datan perusteella tuo merkittäviä energiansäästöjä ja pienentää kiinteistön hiilijalanjälkeä.
Teknologinen perusta: Luotettava ja skaalautuva datankeruu NB-IoT-verkon avulla
Jotta Freesi voi lunastaa lupauksensa sisäilmajohtamisesta, datan keräämisen on oltava luotettavaa, helppoa ja skaalautuvaa. Freesi toimii jo 13 maassa ja tähtää vahvaan kansainväliseen kasvuun.
”Tarvitsemme kumppaneilta luotettavia mittalaitteita ja tavan saada dataa niistä mistä päin maailmaa tahansa. Olemme kokeilleet monia eri tiedonsiirtoteknologioita. NB-IoT verkko on osoittautunut meille erittäin toimivaksi ratkaisuksi, koska datan laatu, toimintavarmuus sekä asennuksen helppous ovat meille teknisesti kaikista tärkeimpiä asioita”, Alanko korostaa.
NB-IoT on matkapuhelinverkon päällä toimiva, erityisesti IoT-laitteille suunniteltu vähävirtainen ja kantamaltaan erinomainen verkkoteknologia.
”Elisan NB-IoT-verkko ja sen päälle rakennetut palvelut tarjoavat juuri sitä, mitä tarvitsemme. Helppous, toimintavarmuus ja laaja kuuluvuus ovat meille kriittisiä”, Alanko sanoo.
”Voimme toimittaa asiakkaillemme paristokäyttöisiä, langattomia sensoreita, jotka asiakas voi itse helposti asentaa ilman erillisten paikallisten IoT-verkkojen rakentamista. Laite laitetaan paikalleen, ja se alkaa lähettää heti dataa NB-IoT-verkossa.”
Datan hallinta ja reititys Freesin pilvipalveluun tapahtuu vaivattomasti Elisan Business IoT -alustan kautta.
”Yhteistyö Elisan kanssa on ollut sujuvaa. Olemme testanneet NB-IoT-ratkaisua Suomessa ja ulkomailla hyvin tuloksin”, Alanko kertoo.
Turvallisuus ja kustannustehokkuus globaalisti
Erityisesti suurille yritysasiakkaille datan tietoturva on itsestäänselvyys ja ehdoton vaatimus. Elisan tarjoama ratkaisu täyttää korkeat tietoturvastandardit.
Lisäksi Elisan roaming-ratkaisut mahdollistavat datan kustannustehokkaan liikkumisen myös kansainvälisesti, vaikka NB-IoT-roaming-sopimukset ovatkin vielä kehittymässä.
”Meille on valtava etu, että sama laite ja teknologia toimivat maailmanlaajuisesti ilman paikallisia verkkosäätöjä”, Alanko kertoo.
Tutustu Elisan IoT-ratkaisuihin yrityksille
Lue myös:
Vesitiedon ja Elisan yhteistyö luo uusia mahdollisuuksia vesihuoltolaitoksille