Hyvässä tiimissä on helppo oppia uutta

Lukuaika 3 min

Hyviä it-alan osaajia on vaikea löytää, siksi Elisalla päätettiin tarttua mahdollisuuteen kouluttaa sellaisia. Rekrytoivan koulutusohjelman kautta löytyi huipputyyppejä.

Riina Juntunen naljailee vieressä istuvalle Juho Päivärinnalle puheliaisuudesta. Juho on sanavalmis kaveri, jolta ei juttu lopu. Juhoa taas naurattaa Riinan kuittailu. Hän tietää olevansa ulospäinsuuntautunut – varsinkin verrattuna moneen muuhun it-alalla.

Riina Juntunen ja Juho Päivärinta

Riina ja Juho ovat tunteneet nyt 1,5 vuotta. Vanhan työparin kemia pelaa yhä, vaikka nykyään he tekevätkin töitä Elisalla eri tiimeissä, Riina tuotannonohjauksessa tikettien parissa ja Juho Dynamics-konsulttina.

Uusi suunta kuudessa kuukaudessa

Ennen Elisaa Riina teki pitkään töitä lähituessa ja Juho asiakaspalvelussa. Heidän kummankin tarina on samanlainen: vanhan työpaikan yt-neuvotteluissa työpaikka lähti alta ja oli etsittävä uralle uusi suunta.

Se löytyi Saranen Consultingin järjestämässä Microsoft Dynamics 365 Akatemiassa. Kilpailu akatemiaan oli kova. Hakijoita oli noin 500, mutta sisään otettiin vain parikymmentä.

“Hakijoissa oli vastavalmistuneita, muutaman vuoden työelämässä olleita ja alan konkareita. Mietin miten ihmeessä erottuisin joukosta ja saisin paikan. Päätin pistää persoonani peliin ja vain luottaa”, Juho muistelee.

Dynamics-akatemia on niin kutsuttu rekrytoiva koulutusohjelma. Se tarkoittaa, että mukaan valittavat pääsevät koulutuksen ajaksi oikealle työpaikalle oppimaan Dynamics 365 -järjestelmää. Riina ja Juho opiskelivat puoli vuotta osana Elisan Dynamics-tiimiä. Rinnalla oli esimies Harri Sirenius ja alan gurut, kuten arvostettu Dynamics 365 -osaaja, Jukka Niiranen.

Puolen vuoden aikana Riina ja Juho pääsivät suorittamaan myös Dynamics-sertifikaatit osoittaakseen osaamistaan, ja koko koulutusaika päättyi lopulta työpaikan saamiseen.

“Olen aina halunnut oppia uutta, mutta en pänttäämällä. Nyt pääsin oppimaan tekemällä. Lähiopetuskerroillakin kävimme läpi softaa ja siihen liittyviä ohjelmia asiantuntjan kanssa, emmekä kuunnelleet vain luentoja. Tietysti sertifikaatteja varten piti opiskella, mutta suurimmaksi osaksi opetus oli käytäntöjen kautta opettelua”, Riina sanoo.

Riina ja Juho olivat 80 prosenttia puolen vuoden koulutuksella toimistolla tekemässä töitä.

“Meille oli tärkeää, että saimme työparin, joka tuki toisiaan. He tekivät paljon hommia yhdessä. Vaikka tiimi on aina apuna, on vielä parempi, että on pari, jonka kanssa käydä asioita läpi,” Harri Sirenius sanoo.

Elisan vahva visio teki vaikutuksen

Elisalle Dynamics-akatemiaan osallistuminen oli ensimmäinen kerta, mutta Sirenius haaveilee jo uusista koulutettavista. Väylä uusien työntekijöiden hankkimiseen osoittautui niin hyväksi.

“Hyviä tekijöitä on Suomessa vaikea löytää. Tarvitsimme sellaisia ja halusimme kokeilla uutta polkua, jonka avulla voisimme löytää innokkaita työntekijöitä. Meillä oli myös tarve Dynamics-osaajille tietyissä projekteissa”, Harri sanoo.

Rekrytoivaan koulutusohjelmaan kuuluu, että myös yritys joutuu myymään itsensä koulutettaville. Harri kertoo, että heidänkin oli mietittävä, miksi juuri Elisa on kiinnostava ja hyvä työpaikka.

“Saimme nähdä akatemiaan osallistuvien CV:t ja valitsimme heistä osan haastatteluihin. Päädyimme siihen, että haluamme Riinan ja Juhon.”

Harri kertoi Riinalle ja Juholle jo haastattelussa, että Elisa on iso talo, jossa mahdollisuuksia on paljon.

“Teemme paljon asioita, eikä ole tarkoituksena, että kukaan tulee tekemään samaa hommaa kymmeneksi vuodeksi. Meillä arvostetaan urakiertoa eli tehtäviä saa vaihtaa. Haluamme pitää ihmiset talossa ja löytää heille innostavia tehtäviä.”

Riina muistelee kuunnelleensa haastattelutilanteessa intuitiotaan. Elisa vaikutti hyvältä paikalta, ja lisäksi yrityksellä oli vielä selkeä kuva siitä, millaiseen projektiin koulutettavat haluttiin. Se oli hänestä plussaa.

Juhoonkin Elisan vahva visio teki vaikutuksen. “Haastatteluun oli panostettu. Minusta tuntui, että nyt löytyi sopiva paikka.”

Tuoreet tekijät piristävät tiimiä

It-alalla opittavaa on aina. Järjestelmät kehittyvät, sertifikaattejakin voi uusia. “Kartalla on oltava koko ajan”, Riina kuvailee.

“Välillä tulee töyssyjä ja pää meinaa räjähtää, kun tuntuu ettei pysy perässä kaikessa. Silloin pitää vain muistaa edetä omaa vauhtia ja kysyä apua kokeneemmilta kollegoilta. Meillä on hyvä jengi ja läppä lentää. Se mahdollistaa rennon oppimisen”, Juho sanoo.

Harri Sireniuksen mukaan tiimin hengelle ja toimivuudelle tekee hyvää, että joukossa on kokeneiden asiantuntijoiden lisäksi vasta opettelevia.

“Muutenkin on hyvä, että meille tulee monenlaisia ihmisiä töihin. Osa on ekstroverttejä, osa introverttejä. Riinan ja Juhon kummankin aiemmat taustat – lähituki ja asiakaspalvelu – tukevat myös hyvin konsulttityössä.”

Kaikki kolme ovat samaa mieltä: tällaisia koulutuksia tarvitaan Suomeen entistä enemmän. Vanhojen monen vuoden koulutuksien aika alkaa olla ohi. Työelämä on murroksessa ja nykyään pääsee pitkälle, jos on vähän kokemusta ja halu oppia uutta.

Lue myös

Elisan asiantuntijapalvelut yrityksille

Etsitkö uusia haasteita? Avoimet työpaikkamme

ICT-alan koulutukset yrityksille ja asiantuntijoille

Solutions Partner for Microsoft Cloud -tunnustus Elisalle