Elisa IoT Challenge -kilpailun kolmen finalistin joukkoon kuuluvalle rovaniemeläiselle Intelles Informaticalle väestön ikääntyminen ei ole ongelma – se on haaste, jossa teknologia voi auttaa.
Intelles Informatica kehittää langatonta sensoriverkkoteknologiaa hyödyntäviä ratkaisuja ikäihmisten itsenäisen kotona asumisen tueksi.
Yrityksen perustaja Antti Haukipuro on värkännyt tietokoneiden kanssa aina. Kiinnostus IT-alaa kohtaan heräsi jo pikkupoikana Commodore Amigan siivittämänä. Ensimmäisen oman IT-yrityksensä Antti perusti insinööriopintojen sivussa vuonna 2002.
Ajatus langattomien sensoriverkkojen kaupallisesta hyödyntämisestä kypsyi hiljalleen ja Intelles Informatica perustettiin vuonna 2014. Haukipuro näkee IoT:ssä ison liiketoiminnallisen potentiaalin.
”IoT:in hyödyntäminen on vielä lapsen kengissä, mutta tulee jatkamaan nousuaan. Kaikenlaisten asioiden verkottuminen mahdollistaa monenlaisia uusia liiketoimintamalleja. IoT on todellinen digitalisaation mahdollistaja.”
Langaton sensoriverkko seuraa ikäihmisen arkea
Intelles Informatican kehitystyön fokus on suunnattu ikäihmisten palveluihin. Väestö ikääntyy vauhdilla ja huoltosuhde on kääntymässä päälaelleen.
”Yhteiskunnassamme on kova paine tehostaa ikäihmisiin liittyviä palveluita. Kuitenkin juuri ikäihmisiä tulisi palvella laadusta tinkimättä. Sen he ovat ansainneet”, Antti toteaa painokkaasti.
Hänen näkökulmastaan väestön ikääntyminen ei olekaan ongelma, vaan haaste, jossa teknologia voi auttaa. Rovaniemeläisten kehittämä Suvanto®-järjestelmä mahdollistaa ikäihmisten kotona asumisen turvallisesti ja hienovaraisesti, yhteiskunnan arvokkaana jäsenenä.
Läheiset voivat seurata, mitä seniorin kotona tapahtuu etäyhteyden kautta: järjestelmä havainnoi henkilön koko toiminta-aluetta huomaamattomasti ja yksilön suojaa loukkaamatta. Pienet, kattoon tai seinään kiinnitettävät langattomat havaintoyksiköt tekevät havaintoja esimerkiksi liiketunnistuksen ja eri tilojen olosuhteiden muutosten perusteella.
”Järjestelmä kerää ja analysoi tietoa jatkuvasti. Se myös oppii tuntemaan seuraamansa henkilön liikkeitä älykkään päättelyn avulla ja hälyttää poikkeavuuksista”, Antti kuvaa.
Ratkaisujen liiketoiminnallinen potentiaali nopeassa testissä
Intelles Informatica lähti mukaan Elisa IoT Challenge -kilpailuun halusta testata Elisa IoT -palvelun toimivuutta. Yrityksen valtti tiukassa kilpailussa on Antin mukaan kyky osoittaa innovaatioiden liiketoiminnallinen potentiaali nopeasti.
”Uusien teknologioiden ja myös IoT:n ympärillä on paljon hypetystä. Me haluamme näyttää IoT:n potentiaalin toteen konkreettisesti ja torpata tyhjät puheet.”
Antti tiimeineen on ollut varsin tyytyväinen yhteistyöhön Elisan kanssa – elisalaiset ylläpitävät Elisa IoT -palvelua ja huolehtivat infrastruktuurista, Intelles Informatica puolestaan saa keskittyä lisäarvoa tuottavien ratkaisujen kehittämiseen.
”Olemme kilpailun myötä päättäneet jatkaa Elisa IoT:n käyttöä jatkossakin. Palvelu tarjoaa monipuoliset laiteintegraatiot sekä huimat mahdollisuudet palvelukehitykseen.”
Lappi on maailmanvalloituksen voimavara
Tulevaisuudessa Intelles Informatica haluaa tarjota langattomia sensoriverkkoja hyödyntäviä IoT-ratkaisuja maailmanlaajuisesti. Väestön ikääntyminen ei ole vain paikallinen ilmiö, vaan Suomen ja muiden Pohjoismaiden lisäksi esimerkiksi Itä-Aasiassa trendi on samanlainen.
Yhteispohjoismaalainen projekti onkin juuri käynnistymässä, ja myös Korean ja Kiinan suuntaan on jo olemassa kontakti.
Digin ja bittien vastapainoksi on välillä hyvä hengähtää luonnon rauhassa.
”Pohjoinen maisema tarjoaa ehtymättömän voimavaran ja inspiraation innovoinnille”, Lapin mies toteaa.
Elisa IoT Challenge -kilpailun voittaja julkistettiin Slush 2015 -tapahtumassa 12.11.2015.
Lue myös
Elisa Innovation Challenge: Sensori kertoo maidon rasvapitoisuuden
Elisa Innovation Challenge 2017 -kisan finaalikolmikko selvillä
Sensoriteknologia ikäihmisen terveydenhuollossa – datan avulla ennakoivaa hoitoa
Hyvinvointialueelle kustannussäästöjä kotihoidon digitaalisilla palveluilla