Moni suuri suomalainen asia on saanut alkunsa saunassa, niin myös ajatus suomalaisesta ruisviskiä ja ruisginiä tekevästä tislaamosta. Syksyllä 2012 perustettu Kyrö Distillery Company on isokyröläinen viski- ja ginitislaamo, jonka padoissa porisee mallastettu suomalainen ruistisle. Yrityksen arki nojaa tukevasti ajasta ja paikasta vapaaseen työntekoon.
Kolmisen vuotta sitten heräsi kysymys, miksei Suomessa ole yhtään kansallisviljaamme ruista raaka-aineenaan käyttävää viskitislaamoa.
Etelä-Pohjanmaan lakeuksille perustettu Kyrö Distillery Company onkin lähes ainoa laatuaan. Vastaavaa sataprosenttista täysmallasruisviskiä valmistaa isokyröläistislaamon lisäksi vain kolme tislaamoa maailmassa.
Erikoislaatusta pienyritystä pyörittää viiden omistajan ydintiimi. Erilaiset taustat ovat tuoneet tekemiseen monipuolista osaamista. Päätislaajana toimiva Kalle Valkonen keskittyi ennen Isoonkyröön muuttoa levätutkimukseen ja bioenergiaan Helsingin yliopistossa. Tislaamon toimitusjohtaja Miikka Lipiäinen toimi aiemmin muutosjohtajana isossa konsernissa, ja tislaamon brändistä vastaavalla Mikko Koskisella on puolestaan start-up taustaa.
Tislaamobisnes työllistää kokopäiväisesti kolme omistajaa viidestä. Kaksi omistajista paiskii päivätöitä muualla ja jatkaa tislaamon hommissa illat ja viikonloput. Logistiikka-alan osaamista tislaamoon tuo Jouni Ritola, joka pyörittää omaa kuljetusyritystä. Toinen kahdella taholla työtä tekevistä omistajista, Miko Heinilä, on päivätöissä ison yrityksen johtotehtävissä. Heinilä kertoo työnteon olevan enemmänkin elämäntapa.
”Minulle työnteko ei ole enää pitkään aikaan ollut kahdeksasta neljään. Fyysinen sijainti ei saa silloin olla asioiden hoitamisen este”, Heinilä kertoo. Hän tekee tislaamon töitä niin autossa työmatkoilla kuin kotonaan iltaisin. ”Olemme yhtä mieltä siitä, että toimistolla ei tarvitse olla, jos se ei kalenteriin sovi tai sitä ei nähdä tehokkaana.”
Kyrö Distillery Companyn markkinat ovat Helsingissä ja maailmalla – tämä edellyttää yritykseltä roimasti ketteryyttä ja joustavuutta. Koska viski- ja ginitislaamon omistajat ovat harvoin samassa paikassa samaan aikaan, on yrityksen arjen pyörittäminen pyritty tekemään mahdollisimman paikkariippumattomaksi.
Monet konstit työnteon tukena
Kyrö Distillery Company käyttää monenlaisia yhteydenpitoa ja työntekoa helpottavia, liikkuvaa työtä tukevia ratkaisuja. Tärkein päivittäin käytössä oleva sovellus on pikaviestipalvelu, jonka välityksellä neuvotellaan ja päätetään juoksevista asioista. Sähköpostilla kulkee vain asiakasyhteydenpito. Viikoittaiset palaverit hoidetaan verkkoyhteyden välityksellä.
Viikkosuunnittelua ja tehtävien jakoa tehdään ajankäyttösovelluksella, yhteiset tapahtumat merkitään puolestaan omistajien kesken jaettuun kalenteriin. Tiedostojen jakaminen tapahtuu pilvessä, jotta viimeisimmät versiot ovat saman tien kaikkien käytössä.
”Operatiiviset päätökset ja strategisesti vähän vähemmän tärkeät asiat hoidetaan etänä suurimman osan ajasta”, Heinilä kertoo. Kvartaalipalaverien koittaessa kokoontuvat kaikki omistajat kuitenkin samaan paikkaan. Kun on aika luoda uutta strategiaa ja keksiä tuoreita ideoita on fyysisen tilan jakaminen välttämätöntä. ”Kyllä se lisäarvo tulee silloin läsnäolosta”, hän toteaa.
Yrittäjälle oman toiminnan haastaminen on elinehto
Kyrö Distillery Companyssa joustavuus ja toisin tekeminen ovat itseisarvoja. ”Pyrimme haastamaan omia toimintatapojamme jatkuvasti. Jaamme näkemyksen jatkuvasta kehittämisestä ja kehittymisestä – se on yrittäjälle hengissä selviytymisen perusedellytys”, Heinilä sanoo.
Työ- ja vapaa-ajan erottaminen ei Heinilän mielestä ole ongelma. ”Vaikka päivä venyisi pitkäksikin, se ei haittaa. Saan työstäni niin paljon energiaa.”
Lue myös
Syötkö sinäkin pian hyönteisiä?
Mistä on Suomen merkittävin startup-tapahtuma tehty?