Voit kuunnella jakson myös:
ELISA KIRJASSA | ITUNESISSA | SPOTIFYSSA
Miksi IT-infrastruktuurin päivitys nykypäivään on ehdotonta? Mitkä kolme tärkeää kysymystä tulee huomioida IT-infrastruktuuriin liittyen? Jaksossa juontajamme Kimmo Pentikäisen seuraksi aihetta pohtimaan saapuu Janne Tägtström Ciscolta.
Esittelyssä Janne Tägström – IT-infrastruktuurin asiantuntija
Juontajamme aloittaa: ”Minun nimeni on Kimmo Pentikäinen ja minulla on tänään vieraana Janne Tägtström Ciscolta ja keskustelemme siitä, miksi yritysten verkkoinfrastruktuuri vaatii pikaista muutosta. Miksi näin on Janne?”
”Hei, loistava ensinnäkin olla täällä Kimmo ja sanotaanko, että vähän tossa ennen tätä lähetystä avattiin asiaa. Elikkä mä teen yhden pienen ja lyhyen vertauksen. Tää ei kestä pitkään”, Tägtström aloittaa hyväntuulisesti.
IT-infratruktuuri digitalisaation kehityksen pohjana
”Elikkä, jos me ajatellaan niin nythän meillä on ihan älyttömän upeita mahdollisuuksia. Meillä on digitalisaatio, meil on IoT, meil on uusia palveluita, ja jokainen meistä ymmärtää, että se on se tulevaisuus mihinkä mennään.
Vieraamme mainitsee, että tällä tavallahan on aikaisemminkin tapahtunut: ”Mennään ajassa taaksepäin, niin meillä oli tällainen kehitys, kun autot. Hevoset muutettiin autoiksi ja päästiin kulkemaan sitten nopeampaa eteenpäin. Mutta todellisuus siihen aikaan oli sitten se, että ne tiet, se infrastruktuuri, millä niitä autoja ajettiin, niin se ei ollut ihan valmiina niihin autojen nopeuksiin.”
Tägström selittää, että silloin ei oltu valmiina muutokseen, mitä tapahtui autojen yleistymisen myötä. Se tarkoitti, että hienoilla autoilla ajettiin kärrypoluilla. Tägtström vertaa tilannetta tällä hetkellä käsillä olevaan samankaltaiseen haasteeseen.
”Meillä tällä hetkellä on samanlainen haaste sitten digitalisaation ja IoT:n myötä siinä IT-infrastruktuuri palveluissa, mikä käsittää sitä kokonaisuutta, minkä päällä ne hienot applikaatiot, sovellukset, keksinnöt, palvelut oikeesti pyörii tällä hetkellä. Se on se asia, mistä mä tänään haluan puhua sun kanssa”, asiantuntija tokaisee.
”Niin ja Henry Fordhan sanoi aikoinaan, että jos hän olisi kysynyt mitä oikein tarvitaan, niin hänelle olisi vastattu et paljon ja nopeampia hevosia. Mutta hänen ratkaisunsa oli ihan toinen ja se kyseinen aikakausi vaati toisenlaista ratkaisua”, Pentikäinen muistelee.
”Kyllä ja ihan täysin samaa mieltä. Tänä päivänä meillä on sama asia”, Tägström vahvistaa.
Tägström jatkaa toteamalla, että organisaatioilla on tällä hetkellä todella hienoja kehityspolkuja. ”Meillä on multipilvipalveluita, joka tarkoittaa sitä et on mun applikaatiot elää pilvessä, mun on nopee ottaa niitä käyttöön, mulla on uusia hienoja innovatiivisiä keksintöjä, millä mä parannan mun tuotteita, palveluita, palveluprosesseja. Täähän on se, mikä meitä valtaosaa käyttäjistä kiinnostaa.”
Asiantuntijamme jatkaa pohtimalla asian kääntöpuolta: ”Valitettava tosiasia on se että siinä multicloudin ja sitten näiden käyttäjien välissä on joku asia, jonka nimi on infrastruktuuri. Ja se infrastruktuurin perusteet on tällä hetkellä, jos me katotaan, ne on sieltä 90-luvulta. Ne on tullu sillon -95 vuonna, laajaverkot. Meillä on lähiverkkopalvelut ja ne kaikki perusteet mitä meillä on, ja millä me pyöritetään näitä uusia makeita palveluita on oikeesti sieltä 90-luvun puolelta.”
Tägströmin mukaan nyt olisi aika miettiä sitä, kuinka lähetään uudistamaan IT-infrastruktuuripalvelua. ”Koska muuten me ollaan ihan purjeissa koko asian kanssa. Uusia palveluita, innovaatioita ei pystytä ottamaan käyttöön”, vieraamme sanoo.
Pentikäinen on samaa mieltä, ja toteaa, että vanhat verkot eivät taivu digitaalisiin palveluihin ja sen takia infrastruktuuriin tulee tehdä hyvin perustavanlaatuisia muutoksia.
Toimintamallit digitalisaatiohankkeiden perusteiden rakentamiseen
”Tuossa aikaisemmin puhuttiin, että meillä on surullisia esimerkkejä, että isotkin suomalaiset asiakkaat ovat olleet hämmästyneitä, että kestää valtavan kauan ne digitalisaatiohankkeet ja kaikki perustuu siihen, että ei ole perusteet kunnossa. Mitä meidän pitää tehdä, jotta ne perusteet on kunnossa?”, juontajamme jatkaa uudella kysymyksellä.
”No siis varmasti kolme asiaa”, Tägtström sanoo nopeasti.
”Ensimmäinen asia on se kaikista vaikein. Meidän täytyy miettiä, että mitkä vaatimukset ja se arkkitehtuuri on, millä näitä uusia palveluita pyöritetään. Tämähän on ihan fundamentaalinen muutos. Eihän me voida ajatella enää 90-luvun perusteilla, 2020-luvun tarpeisiin nähden. Elikkä se arkkitehtuuri pitää oikeesti miettiä uudestaan.”
Toisena asiana hän listaa palveluiden kuluttamisen ja käyttötarkoituksen huomioinnin: ”Toinen asia, että me mietitään myös se että kuinka ja mitenkä me kulutetaan niitä palveluita. Mitkä on ne tärkeimmät palvelut, mitä me käytetään ja kuinka niitä voidaan sitten automatisoida, kuinka niitä voidaan ottaa nopeammin käyttöön ja kuinka me voidaan tehdä se tietoturvallisesti.”
Viimeisenä tärkeänä asiana hän mainitsee toimintatapojen muutoksen. ”Nykyisin infrastruktuuri palveluissa, me tehdään vähän muutoksia, koska ne on aina pelottavia, ja niissä on iso vaara epäonnistua. Niin meidän täytyy päästä siihen et me tehdään jatkuvia, pieniä muutoksia. Askel kerrallaan ja jatkuvasti muutetaan, jotta me päästään siitä tilanteesta, et se ei olisikaan yks iso räjäytys mitä me tehdään, vaan me tehdään pieniä asioita kerrallaan.”
”Hyvä, eli toisin sanoen DevOps vaatii, että siellä on toimiva, ketterä infrastruktuuri taustalla”, juontajamme miettii.
”Janne sä oot aika ketterä myös työn ulkopuolella. Harrastat enduro moottoriurheilua ja se vaatii varmaan nopeita ratkaisuja ja ketterää menoa, jotta ei ihan aja päin puuta?”, Pentikäinen kysyy.
Vieraamme Tägtström vastaa tietävästi: ”Joo siinä vaiheessa, kun se puu lähestyy niin ei oo enää aikaa miettiä, että teenkö mä manuaalisesti muutoksen vaan sen pitää tulla selkärangasta. Se pitää olla nopee muutos mitä me tehdään.”
Kun kaikki pelaa yhteen
Pentikäinen pyytää asiantuntijaamme perinteiseen tapaan jatkamaan lausetta. ”Janne, kun kaikki pelaa yhteen…”
”…Meillä on oikeesti uudet palvelut mahdollisia ja me digitalisaatiossa päästään eteenpäin”, Tägtström vastaa empimättä.
Lopussa juontajamme Pentikäinen välittää kiitokset: ”Kiitos Janne ja kiitos kuulijoille. Lisää aiheesta osoitteesta elisa.fi/yrityksille.”