Kohti tuottavuusloikkaa – ota talteen Business Talk -webinaarin vinkit työn tehostamiseen

Lukuaika 3 min

Digitaalinen työpaikka 2024 -tutkimuksemme kertoo siitä, mitä sekä työnantajat että työntekijät ajattelevat työelämän kehityksestä. Jopa 67 % työnantajista pitää digitaalisia työkaluja avaintekijänä tuottavuuden kasvattamisessa. Vastaavasti työntekijöistä 53 % kertoi, että digitalisointi on lisännyt heidän työnsä tehokkuutta.

Tässä blogissa esittelemme viisi työn tehokkuuteen ja tuottavuuteen liittyvää huomiota, jotka Elisan Noora Lainio, Nesteen Christina Vallejo ja futuristi Elina Hiltunen nostivat esiin Business Talk -webinaarissamme. Lisäksi kurkistamme virtuaalisen työpaikan ratkaisuihin Elisan Jukka Isokankaan opastuksella.

1. Tehokkuusloikka edellyttää työn käytäntöjen muuttamista

Elisan yritysasiakkuuksista vastaava Noora Lainio kuvasi puheenvuorossaan digitaalisen työpaikan kehitystä neljänä harppauksena. Internet toi digitaalisuuden, älypuhelimet jatkuvan tavoitettavuuden ja pandemia hybridityön. Nyt olemme keskellä suurta tehokkuusloikkaa, jonka ajurina on tekoäly.

Lainion mukaan tehokkuusloikan ydin on arkisten työprosessien uudistaminen. Hän nostaa esimerkiksi terveys- ja sosiaalipalvelut, joissa työntekijöiden mielestä olikin tutkimuksemme mukaan paljon parannettavaa.

”Tekoäly voi taltioida potilaskirjaukset suoraan puheesta ja luoda automaattisesti yhteenvedot. Entäpä monikieliset kotihoito-ohjeet? Tekoälyn avulla nekin voi laatia käden käänteessä.”

Tekoälyn käynnistämään tehokkuusloikkaan kannattaa hypätä rohkeasti mukaan. Tätä toivovat myös työntekijät: 71 % työntekijöistä haluaisi käyttää tekoälyä entistä enemmän.

2. Yhtenäiset työkalut parantavat tehokkuutta ja tiedonkulkua

Tehokas työskentely edellyttää, että kaikki työntekijät ovat samalla digitaalisella aaltopituudella. Erityisen tärkeää tämä on Nesteen kaltaisessa organisaatiossa, jossa työntekijöitä on niin toimistossa kuin kentälläkin.

Webinaarin toinen haastateltava, Nesteen digitaalisen työpaikan ratkaisuista vastaava Cristina Vallejo korostaakin yhtenäisten alustojen merkitystä.

”Jaettu digitaalinen ympäristö parantaa tuottavuutta ja helpottaa yhteistyötä, kun kaikki työntekijät käyttävät samoja työkaluja ja pääsevät käsiksi tarvittaviin tietoihin sijainnistaan ja työpisteestään riippumatta.”

Myös digitaalisen työpaikan tutkimuksemme vahvisti saman. Jopa 76 % ei-tietotyötä tekevistä työntekijöistä kertoi, että digitaalisuuden lisääminen oli nostanut heidän tuottavuuttaan.

3. Digitaalisen työympäristön on sovittava kaikille työntekijöille

Digitaaliset työkalut tehostavat työtä, mutta vain jos työntekijät osaavat käyttää niitä. Tilastot kertovat kuitenkin karua kieltä: vaikka jopa 70 % työntekijöistä kaipaa lisäkoulutusta, vain 19 % työnantajista vastaa tähän tarpeeseen.

Webinaarin kolmas puhuja, futuristi ja tietokirjailija Elina Hiltunen jatkaa, että digitaalinen työpaikka on aidosti tehokas vasta, kun se on suunniteltu kaikille työntekijöille sopivaksi.

”Tekoäly ja digitaaliset ratkaisut voivat sisältää vinoumia, jotka johtuvat opetusaineistojen tai suunnittelijoiden rajoitteista. Näihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Työpaikoille hankitun teknologian pitää palvella kaikkia, ei vain tietyn kokoisia ja näköisiä miehiä, jotka ovat sen suunnitelleet.”

4. Yritysten kannattaa pysyä digitaalisuuden aallonharjalla

Pysymällä digitaalisen kehityksen etulinjassa yritykset saavuttavat merkittävän kilpailuedun. Kun työntekijöille tarjotaan parhaat mahdolliset digityökalut, heidän on mahdollista työskennellä tehokkaammin ja tuottavammin, ja samalla kehittää osaamistaan.

Futuristi Elina Hiltunen listaa tulevaisuuden teknologioiksi digitaaliset kaksoset, kvanttitietokoneet ja biologiset tietokoneet. Ne voivat radikaalisti muuttaa työtapoja.

”Jo nyt rotan hermosolut kykenevät verkottumaan ja ohjaamaan robotteja, ja ihmisistä luodut digitaaliset kaksoset auttavat silmälasien ja vaatteiden virtuaalisessa sovittamisessa. Tulevaisuudessa käytämme kenties biologisia tietokoneita, joissa ihminen ja kone sulautuvat, ja digitaalinen kaksonen voi tehdä osan töistäni.”

Virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR) ovat jo nyt osa arkea monilla teollisuuden aloilla. Elisan Metaverse Lab -showroomista vastaava Jukka Isokangas kertoo näiden teknologioiden tehostavan muun muassa etähuoltoa ja virtuaalista tuotekehitystä.

”Esimerkiksi Volvon tiimi, joka toimii eri puolilla maailmaa, voi lasien avulla työskennellä yhdessä virtuaalisessa tilassa ja kehittää automalleja ilman fyysisiä prototyyppejä. Tämä nopeuttaa tuotekehitystä ja parantaa innovatiivisten prosessien sujuvuutta.”

5. Parhaat tulokset saadaan kokeilevassa ja kannustavassa yrityskulttuurissa

Elisan Noora Lainion mukaan menestyvät yritykset ymmärtävät, että pelkkä teknologian hankinta ei riitä. Kun organisaatiot onnistuvat luomaan positiivisen työilmapiirin, se heijastuu suoraan tuottavuuden kasvuun.

”On saatu pysäyttävän erilaisia tuloksia niissä yrityksissä, jotka järjestävät tukea ja kannustavat kokeilemaan. Esimerkiksi viikoittaiset kyselytunnit ja yhteiset chat-ryhmät auttavat henkilöstöä navigoimaan uutta digimaailmaa.”

Kun yrityksellä on vahva digitaalisuuden kehittämisen kulttuuri, se luo työympäristön, jossa töitä tehdään entistä tehokkaammin ja tuottavammin – ja samalla paremmalla fiiliksellä.

Hyvät yhteydet ja työvälineet kuuluvat kaikille

Digitaaliseen työpaikkaan kuuluvat toimivat yhteydet, älykkäät työvälineet sekä palvelut, jotka varmistavat työn sujuvuuden – työympäristöstä ja paikasta huolimatta. Tutustu Elisan digitaalisen työpaikan ratkaisuihin.

Lue lisää aiheesta:

Työelämän muutos 2024: Kolme digityövinkkiä parempaan työtyytyväisyyteen

Etä on etu – hybridityö on toistaiseksi vain asiantuntijoiden ja toimistotyöläisten etuoikeus