Oikeilla työvälineillä yrittäjän arki on astetta rennompaa

Lukuaika 2 min

Kun yrittäjän työvälineet on valittu käyttötarkoituksen mukaan, eivät pienet unohdukset tai epämääräiset muistiinpanot stressaa. Valikoimaa riittää eikä aina tarvitse valita kalleinta.

Paikasta riippumattoman työn edellytys on, että tarvittavat tiedostot ja ohjelmat ovat käytettävissä kaikkialla. Tämän mahdollistaa pilvipalvelujen käyttö.

”Pilvipalvelun hienous pienyrittäjän kannalta on, että kaikki on käytettävissä välineellä kuin välineellä. Jos joku laite – läppäri, kännykkä tai tabletti – ei ole juuri nyt käden ulottuvilla, joku toinen yleensä aina on”, sanoo pilvikonsultti Ville Kankare Elisalta.

”Jos olen unohtanut läppärin työpaikalle, voin jatkaa työntekoa kotona tabletilla. Tai illalla voin vilkaista puhelimesta, onko joku meili, mihin pitää vielä reagoida.”

Puhelin on myös oiva muistiinpanoväline. Sen sijaan, että nukkumaan mennessä suttaisi epämääräisiä lappusia, voi muistiinpanot tehdä suoraan tiedostoon ja välttää asian äärellä valvomisen.

”Kuitenkin yrittäjänkin pitää ottaa aika levolle ja huolehtia, että työpäivät eivät veny kohtuuttomiksi”, Kankare muistuttaa.

Puhelimissa laatu riittää

Paikasta riippumaton työ on tehokkainta, kun välineet ovat oikeanlaiset. Älypuhelinten hankinnassa valikoimat – ja hintahaarukka – on iso. Rahalla saa huippulaatua, mutta erittäin hyvää saa myös halvemmalla.

”Kalleinta ei tarvitse ostaa. Kaikissa valtavirran tunnetuissa merkeissä riittää vääntöä ja ominaisuuksia vaativaankin käyttöön”, Kankare sanoo.

Nopeuteen kannattaa panostaa

Jotta puhelimesta saa kaiken irti, ratkaisee myös liittymän nopeus, varsinkin jos on tarkoitus jakaa puhelimesta verkkoyhteyttä myös muille laitteille. ”Mobiiliyhteydet ovat nopeita ja luotettavia, ja niiden varassa pärjää varsin mainiosti”, Ville Kankare vinkkaa.

Kuitenkin jos verkon jatkuva varma toiminta, esimerkiksi maksuliikenne, on liiketoiminnalle kriittistä, kannattaa harkita kiinteää nettiliittymää. Mobiiliverkko voi olla iltaisin myös ruuhkainen, kun ihmisten some- ja viihdeliikenne on kiivaimmillaan.

Läppärit käyttötarpeen mukaan

Kannettavissa tietokoneissa ratkaisee käyttötarkoitus. ”Normaalia tieto- ja toimistotyötä tekevälle monet peruskoneet ovat erittäin hyviä, kaikilla ei ole tarvetta yleensä sille kalleimmalle laitteelle. Mutta mitä enemmän käsitellään grafiikkaa, videota tai muuta isompaa vääntöä vaativaa materiaalia, tarvitaan lisätehoa”, Kankare muistuttaa.

Moni käyttää tabletteja kevyempään työskentelyyn kotona tai muistiinpano- ja esitysvälineenä kokouksissa. Tabletti sopii mainiosti myös rankempaan työntekoon.

”Jos tablettia täydentää erillisellä näppäimistöllä ja kynällä, sillä voi tehdä töitä aivan täysipainoisesti. Itse olin juuri pari viikkoa työmatkalla ulkomailla, ja pärjäsin hyvin pelkän tabletin varassa.”

Kaksivaiheinen tunnistautuminen varmistaa tietoturvan

Pienyrittäjänkin pitää suojautua asiattomilta vierailta. Tämä koskee myös ja erityisesti liikkuvaa työtä.

”Joskus laitteita varastetaan tai joku yrittää urkkia salasanoja sähköpostiin tai henkilökohtaisiin tai yrityksen käyttämiin palveluihin”, Kankare muistuttaa vaaroista.

Esimerkiksi sähköpostitilille pääsy voi mahdollistaa ketjureaktion, jonka kautta tunkeutuja pääsee kirjautumaan yhä uusiin paikkoihin. Monessa palvelussa vaadittava pelkkä käyttäjätunnuksen ja salasanan yhdistelmä on taitavalle urkkijalle usein matala kynnys ylittää.

”Tehokkaampi suojaustapa on kaksivaiheinen tunnistautuminen. Siinä tunnistautuminen varmistetaan kahdella eri menetelmällä, yleisimmin se on puhelimeen lähetettävä varmistuskoodi.”

Kaikkiin Elisan Microsoft 365 -paketteihin kuuluu kaksivaiheinen tunnistautuminen. Käyttäjä saa itse määritellä ensimmäisellä kirjautumiskerralla tunnistautumisen tavat ja salasanat.

Lue myös

Kyberturvaa ei osteta purkissa – suojautuminen lähtee ihmisistä

Lemmikkieläinkaupan menestyjä panostaa kyberturvaan

Julkipilvi tukee liiketoiminnan kasvua

Vinkit yrityksen tietoturvariskien hallintaan