Sanakirja kaikille, jotka epäilevät Slush-sivistystään. Tsekkaa läpi perustermit ja pärjäät tapahtumassa pitkälle.
Disruptiivinen teknologia
Häirikkö luokassa! Nimensä mukaisesti (eng. disrupt – häiritä) disruptiivinen teknologia sekoittaa pakkaa markkinoilla luomalla uutta teknologiaa, joka tekee vanhan teknologian tai menetelmän tarpeettomaksi. Pienet startup-yritykset voivat häiriköidä suuryrityksiä avautuvilla markkinoilla ja napata uudella teknologiallaan niistä isonkin siivun. Majoituspalvelu Airbnb pelästytti hotellialan levitessään muutamassa vuodessa syrjäisemmillekin paikkakunnille.
Lauseessa: Uusi disruptiivinen teknologiamme tekee kirjamyynnille saman, minkä Spotify teki CD-levybisnekselle.
Enkelisijoittaja
Älä kuvittele, että Gabriel laskeutuu taivaista siivet pölisten eteesi taivaalliset aarteet sylissään. Enkelisijoittaja tai bisnesenkeli on tavallinen kuolevainen – tosin rikas sellainen – joka sijoittaa omaa rahaansa pääsääntöisesti aloitteleviin yrityksiin. Erityisesti startupit (lue alla) houkuttelevat enkeleitä, sillä niissä on potentiaalia nopeaan kansainväliseen kasvuun.
Lauseessa: Enkelisijoittaja oli vaikuttava voima, jonka siivillä bisneksemme nousi uusiin sfääreihin.
Exit
Exit eli ulospääsy kiiltää monen startup-yrittäjän silmissä maaliviivana yritysidean kehittelystä asti. Tavoitteena on myydä oma osuus perustetusta yrityksestä mahdollisimman nopeasti ja kalliilla, jotta alle kolmekymppisenä pääsee pötköttelemään paratiisisaarille.
Lauseessa: Viiden stressaavan työvuoden jälkeen exit tuntuu taivaalliselta – hyvästi työelämä!
Impact
Impact (suom. vaikutus) on tämän hetken startup-jargon sana numero yksi. Sanalla viitataan esimerkiksi yrityksen yhteiskunnallisiin ja ympäristöllisiin vaikutuksiin. Mitä hyvää yritys tai idea aikoo tuottaa maailmaan? Tänä päivänä impact on liiallisen sanaviljelyn seurauksena villisti leviävä rikkaruoho, joka valloittaa yritysmaailmaa yrityskulttuuri kerrallaan. Kun joku puhuu keksintönsä impactista, kysy, mitä hän sillä tarkoittaa ja hämmästy.
Lauseessa: Keksinnöllämme on todellista impactia kenialaisten naisten elämänlaatuun.
IP
IP (intellectual property) eli immateriaalioikeudet tarkoittavat laillisia oikeuksia, joilla yksilön mielen tuotokset suojellaan. Henkiset tai aineettomat pääomat suojataan patenttien, lisenssien, tavaramerkkien, hyödyllisyysmallien ynnä muiden älylukkojen taakse.
Lauseessa: Jos idealamppu syttyy, sen suojaksi pitää laittaa kupu, jotta valon houkuttelemat kärpäset eivät pääse hyötymään ideasta – tätä on IP.
Lean-ajattelu
Kasvatetaan arvoa, minimoidaan hukkaa ja kehitellään ideaa vasta kun jo tehdään. Lean-ajattelussa lähdetään soitellen sotaan ilman valmista toimintamallia. Julkaistaan palveluista keskeneräisiä beta-versioita ja kehitetään tuotetta eteenpäin palautteen perusteella. Tunnuslause try fast, fail fast (kokeile nopeasti, epäonnistu nopeasti) kuvaa kehää, jolla ideoita ja malleja testataan.
Keskeistä lean-ajattelulle on avoimuus: moni puhuu ideoistaan ennen kuin on ehtinyt miettiä yhtään, miten ne aikoo toteuttaa. Joskus se on hyvä, joskus huono, mutta ani harvoin kukaan varastaa ideaa – usein tosin kuulet, että joku on ajatellut niin jo aikaisemmin.
Lauseessa: Etenimme siis hyvin leanisti. Ratkaisimme ongelmia, kun niitä tuli eteen.
Pitch
Pitchin suomennos on hissipuhe. Sijoittaja tai potentiaalinen yhteistyökumppani pitää saada pitchin avulla vakuuttuneeksi yritysideasta yhden hissimatkan aikana. Suomessa ei ole pilvenpiirtäjiä, joten pitchauskello käy sekunneissa. Oma idea kannattaa opetella esittelemään alle minuutissa.
Lauseessa: Pitchasin ideani niin hyvin, että hän heti kiinnostui kysymään lisätietoja.
Pääomasijoittaja
Pääomasijoittaja (venture capitalist) on bisneskonkari, jolla on sen verran rahaa, etteivät satojen tuhansien eurojen menetykset pahasti kirpaise. Pääomasijoittaja kylvää rahojaan kasvuyrityksiin toiveenaan, että kun yritys lähtee lentoon, sijoitetut rahasummat palautuvat moninkertaisina takaisin tilille. Pääomasijoittajaa kalvaa ainainen pelko, että hän sijoittaa vääriin yrityksiin. Usein näin käy: yhdeksän kymmenestä startupista epäonnistuu.
Lauseessa: Pääomasijoittajalla jäi sijoituskohteesta pää vetävän käteen.
Roundtable
Roundtable-käsitteen isänä pidetään legendaarista kuningas Arthuria, joka tarinan mukaan kokosi ritarit pyöreän pöydän ääreen, jotta he voisivat käydä tasaveroisia keskusteluita, kun kukaan ei istu pöydän päässä. Sama meininki jatkuu Slushissa.
Olitpa sitten aloitteleva yrittäjä tai kovan luokan sijoittaja, 45 minuutin roundtable-sessiossa olette samalla viiivalla. Kuhunkin pyöreän pöydän keskusteluun kutsutaan seitsemän startuppia ja tunnettu yrittäjä tai -sijoittaja. Kolmen vartin aikana vaihdetaan kokemuksia ja jaetaan vinkkejä. Keskustelujen aiheet vaihtelevat tiimien rakennuksesta exitin tekemiseen (lue yllä).
Lauseessa: Mieletöntä! Lesoilijat loistivat poissaolollaan roundtable-keskustelussamme.
Startup
Startup on yritys, jolla on potentiaalia räjähtävään kasvuun. Yleensä startupin perustana on jokin uusi idea tai teknologia, joka mullistaa alaansa kansainvälisesti. Esimerkiksi tavallinen lettikampauksiin erikoistunut korttelikampaamo ei ole startup, mutta jos joku keksii sovelluksen, jolla lettikampausten tekoa voi helpottaa ja nopeuttaa kampaamoissa tai vaikka ihmisten olohuoneissa, voi käsillä olla startupiksi kasvava liikeidea.
Lauseessa: Jos haluamme tehdä kannattavaa bisnestä, meidän tyylisen kampaamoalan startupin kannattaa heti tähdätä ulkomaille.
Teksti: Iiris Anttalainen ja Maria Ruuska
Kuvat: Mari Huhtanen
Lue myös
Yrittäjän survival guide Slushiin, ja muihin konferensseihin