Itä-Suomen yliopistossa yhdistettiin todellinen laboratorio ja virtuaalilaboratorio ainutlaatuiseksi älykkääksi laboratorioksi.
Lisätty todellisuus (AR, augmented reality) on monelle tutuinta PokemonGo-pelistä.
Lisätty todellisuus tarkoittaa teknologiaa, jolla digitaalisia kohteita lisätään todelliseen ympäristöön, ja jota katsotaan esimerkiksi tietokoneen tai kännykän näytön tai erillisten AR-lasien läpi. Lisätty todellisuus voi olla kuvaa, ääntä, hahmoja, videota, tekstiä tai muuta informaatiota.
AR:n läpimurtoa on odoteltu myös yritysten hyötysovellusten puolella. Itä-Suomen yliopistossa ei tyydytty haikailuun, vaan tartuttiin toimeen.
Sm4artLab yhdistää virtuaalimaailman ja todellisen laboratorion = virtuaalilaboratorio
Professori Pasi Vahimaan johdolla Joensuun kampukselle on rakennettu virtuaalimaailmaa ja todellisen laboratorion toimintoja yhdistävä Sm4artLab-konsepti, jonka kautta tutkijat ympäri maailman pääsevät kiinni fyysisen laboratorion laitteistoon.
Sm4rtLab helpottaa tiedon jakamista ja hyödyntämistä sekä mahdollistaa sen, että kallis tutkimuslaiteisto ei seiso tyhjän panttina.
Sm4rtLabia voi käyttää mistä vain, missä on yhteys verkkoon: tutkija näkee ja voi ohjata laboratorion laitteistoa vaikka AR-lasien virtuaalisia hallintalaitteita käyttäen – kirjaimellisesti sormia napsauttamalla.
Katso, kuinka Sm4rtLab toimii ja mitä etuja sillä saavutetaan:
Lue myös
Tunnetko nämä 10 uuden ajan digitermiä?