Turun yliopiston haastavan tietoliikenneverkon kehittämisessä luotetaan Juniper Networks:in toimintavarmoihin laitteisiin ja Elisan tekniseen osaamiseen.
Turun yliopiston lähiverkon jatkuva kehittäminen on haasteellinen tehtävä. Miten pitää noin 30 000 käyttäjää opiskelijoista tutkijoihin tyytyväisinä kymmenissä erilaisissa rakennuksissa esimerkiksi Turun keskustassa, Seilin saarella ja Utsjoki-Kevon tutkimusasemalla?
Ilman modernia ja luotettavaa tietoliikennettä ei opiskelu eikä tutkimus suju.
“Näin ison ja maantieteellisesti laajan kampusverkon kehittämisessä on useita haasteita, jotka pitää ratkaista samanaikaisesti”, kertoo järjestelmäarkkitehti Jens Mach Turun yliopiston IT-palveluista. IT-palvelut tuottaa tietoliikennepalvelut kaikille yliopiston käyttäjille.
Vanhat suojellut rakennukset vaikeuttavat verkon kehittämistä
“Verkon tietoturvan pitää olla erinomainen. Verkossa ei saa tahallisesti tai tahattomasti päästä häiritsemään muita verkon käyttäjiä. Lähiverkon luotettavuus ja toimintavarmuus on erittäin tärkeää käyttäjille, koska ilman tietoliikenneyhteyksiä ei tänä päivänä voi opiskella eikä tehdä tutkimusta.”
IT-palveluiden näkökulmasta tärkeä ratkaistava haaste oli lähiverkon laitteiden hallinnan automatisointi.
“Kun puhutaan sadoista lähiverkon kytkimistä ja yli 20 000 portista, manuaalinen hallinta ei edes ole mahdollista meidän tiimin voimin”, Mach sanoo.
Turun yliopiston vanha ja osin suojeltu rakennuskanta lisää lähiverkon rakentamisen ja kehittämisen vaikeuskerrointa.
“Vanhoissa suojelluissa rakennuksissa ei ole kunnon tiloja tietoliikennelaitteille. Siksi kytkimiä joudutaan asentamaan minne parhaiten pystytään. Usein nämä tilat ovat ahtaita ja vaativat laitteilta pientä kokoa.”
Juniper Networks:in laitteet täyttävät yliopiston kaikki tarpeet
Parhaiten haasteet ratkaisi Elisan teknisen asiantuntemuksen ja Juniperin laitteet yhdistävä kokonaisratkaisu.
“Juniper Networks:in tuotteita käytetään meillä niin lähiverkossa kuin konesalissa. Koska me itse ylläpidämme laitteet, on kustannustehokasta opetella tuntemaan yhden valmistajan laitteet todella hyvin. Juniper Networks:in tuotteet ovat luotettavia ja toimintavarmoja. Niiden tietoturva on hyvä. Lisäksi tarpeemme täyttäviä kytkimiä löytyi tarpeeksi pienikokoisina myös suojeltuihin rakennuksiin”, Mach kertoo.
Omaa asennustyötä ja ylläpitoa varten Turun yliopiston IT-palvelut koulutettiin Juniperin laitteisiin. Yliopisto sai Elisalta ja Juniper Networks:lta koulutuksen uuden kytkinverkon operointiin ja hallintaan.
“Juniper Networks:issa on hyvät ja monipuoliset työkalut hallinnan automaatioiden rakentamiseen, mikä on oleellista meidän IT-palveluiden pienelle tiimille. Näin isoa järjestelmää ei muuten voitaisi itse ylläpitää nykyisellä tietoliikennetiimin väkimäärällä”. Mach kertoo.
Esimerkiksi ip-puhelimet ja wlan-tukiasemat voidaan liittää verkkoon suoraan ilman, että tietoliikenneryhmän tarvitsee konfiguroida niille portteja erikseen.
Olemme saaneet Elisalta hyvää palvelua ja osaamista
“Hyvää teknistä kumppania tarvitsemme silloin, kun meille tulee tarve etsiä vaativampia vikoja. Niitä näin vaativassa kokonaisuudessa aina välillä ilmenee. Elisa on monivuotinen kumppani ja olen ollut tyytyväinen heidän asiantuntemukseensa. Teknisen osaamisen lisäksi Elisalla on hyvät yhteydet päämiehille, mitä arvostan”, Jens Mach kertoo.
Elisa toimittaa lähiverkon työryhmäkytkimien lisäksi Turun yliopistolle muun muassa runkoverkon järjestelmän.
“Olemme saaneet Elisalta hyvää palvelua ja osaamista”, Mach kiittää.
Laajan lähiverkon uusiminen on jatkuvaa työtä
Turun yliopiston kokoisen lähiverkon kehittäminen on jatkuva tehtävä. Esimerkiksi lähiverkon kytkimiä uusitaan jatkuvasti. “Pyrimme uusimaan kytkimet aina rakennuskohtaisesti. Muutos vaatii paljon suunnittelua ja viestimistä käyttäjille. Uusiin ja peruskorjattaviin rakennuksiin tulee tietenkin aina uudet tietoliikenneverkot”, Mach kertoo.
Turun yliopistolla on yksin kampusalueella yli 60 rakennusta, joten tekemistä riittää. “Olemme tehneet lähiverkon muutostöitä ja kytkimien uusimista niin monta vuotta, että valmistajien puolelta tulee jo laitevaihdoksia. Uusissa laitteissa toimivat samat käyttöjärjestelmät ja automaatiot, mikä on meille tärkeää”, Mach kertoo.
“Järjestelmät on hankittu niin, että niissä riittää käyttäjille kapasiteettia vielä pitkään. Seuraamme tietenkin jatkuvasti verkon käytön kasvua ja tarvittaessa lisäämme kapasiteettia. Tämä on sitä normaalia ylläpitotyötä meille”, Mach naurahtaa.
“Näen, että tietoliikenneyhteydet tulevat entistäkin tärkeämmäksi Turun yliopistolla. Siksi pyrimme minimoimaan kaikki single point of failure -kohdat verkossa”.
Lue myös
Tutustu Elisan luotettaviin tietoverkkopalveluihin
Kumppanuus tuo turvaa – Case Rexel
Zero Trust – Nollaluottamus modernin turvallisen ICT-ympäristön perustana
Kuinka jättiprojekti viedään onnistuneesti läpi – K-Kampuksen keskeiset opit