Teknologiatrendit kietoutuvat tekoälyn ympärille – näitä Elisan Microsoft-asiantuntijat seuraavat

Lukuaika 3 min

Teknologiatrendit keskittyvät yhä vahvasti tekoälyyn. Toimintaympäristön ja työskentelytapojen muuttuessa yritysten onkin entistä tärkeämpää tunnistaa, mihin teemoihin kannattaa keskittyä. Elisan asiantuntijat seuraavat Microsoft-teknologiatrendejä aktiivisesti ja tiivistivät ajankohtaisimmat nostot Microsoft Build 2025 -tapahtumasta tähän artikkeliin.

Tekoäly avaa mahdollisuuksia mutta asettaa myös uusia vaatimuksia

Elisan asiantuntijat seuraavat Microsoft-teknologioiden trendejä säännöllisesti ja koostavat tärkeimmät havainnot yhteen kvartaaleittain. Tällä kertaa trendit keskittyvät neljään teemaan: asiakasrajapinnan datan hyödyntämiseen, tekoälyagenttien laajentumiseen, tietoturvaan ja identiteetin hallintaan sekä infrastruktuurin valintaan.

Tekoäly Microsoft Dynamicsin ytimessä tehostaa työskentelyä

Mika Vääräniemi vastaa Elisalla Microsoft Dynamics –teknologian kehittämisestä. Hän näkee Microsoft Dynamicsin kehittyvän tekoälyä hyödyntävien asiakasrajapinnan työkalujen suunnannäyttäjäksi. Sen uusimmat ominaisuudet pyrkivät helpottamaan työntekijöiden arkea ja tehostamaan prosesseja, säästäen sekä aikaa että kustannuksia.

Tekoälyä hyödynnetään muun muassa seuraavasti:

  • Microsoft Dynamicsin tekoäly- ja automaatioratkaisut tukevat esimerkiksi datan käsittelyä, raportointia ja asiakasviestintää. Näin työntekijät voivat keskittyä yhä enemmän vaativampiin, asiantuntijuutta vaativiin tehtäviin.
  • Microsoftin Power Platform -työkalut sisältävät entistä älykkäämpiä automaatio- ja analytiikkaominaisuuksia, jotka parantavat eri liiketoimintaprosessien sujuvuutta.
  • Dynamics Contact Center on uusi asiakasrajapinnan ratkaisu, joka hyödyntää tekoälyä auttaakseen asiakaspalvelijoita tehostamaan työskentelyä ja parantamaan asiakaskokemusta. Tekoäly auttaa löytämään oikeat vastaukset nopeasti, muotoilemaan vastauksia tehokkaasti ja ymmärtämään asiakkaiden tarpeita paremmin.

Tekoäly tuo uusia haasteita identiteetin ja datan suojaamiseen

Matti Väliniemi seuraa erityisesti Microsoftin ratkaisuja tietoturvan ja identiteettihallinnan näkökulmasta. Buildissa nostetut trendit osoittavat tekoälyn tuovan valtavia mahdollisuuksia – toisaalta käytön yleistyminen nostaa esiin myös tietoturva- ja tietosuojahaasteita, joihin jokaisen organisaation tulisi keskittyä.

  • Identiteetti on edelleen tietoturvahyökkäysten yleisin kohde. Työympäristöt muuttuvat yhä enemmän laite- ja sijaintiriippumattomiksi, joka lisää riskiä tietojen joutumisesta väärien henkilöiden käsiin. Organisaatioiden täytyy tunnistaa erilaiset käyttötavat ja -tilanteet ja soveltaa niihin asianmukaisia suojausmenetelmiä.
  • Tekoälypohjaiset ratkaisut helpottavat tiedon saatavuutta, mutta ilman oikeanlaista tietojen luokittelua ja käyttöoikeuksien hallintaa on vaara, että työntekijät saavat vahingossa käyttöönsä tietoja, joihin heillä ei pitäisi olla pääsyä. Tiedon luokittelu auttaa pitämään arkaluontoiset dokumentit tekoälyn ulottumattomissa.
  • Tiedon luokittelu auttaa varmistamaan, kuka tietoa saa käsitellä – sen jälkeen täytyy määrittää, miten sitä saa käsitellä. Saako tietoa tulostaa tai jakaa kollegalle? Organisaation sisäisen tietoturvakulttuurin vahvistaminen luo yhteiset pelisäännöt, joita noudattaa.

Tekoäly – älykkäät agentit muuttavat arjen päätöksentekoa

Jukka Alapiha vastaa Elisalla tekoälykehityksestä. Hän on työskennellyt paljon tekoälyagenttien kanssa, joiden kehittyminen oli vahvasti esillä myös Microsoft Buildissa. Tekoälyratkaisut ovat kypsyneet kokeiluista lähemmäs tuotantokäyttöä ja niiden nopea kehitys avaa uusia mahdollisuuksia prosessien automatisointiin ja päätöksenteon tukemiseen.

Ympäröivien teknologioiden ja valvonnan kehittyessä tekoälyagenttien käyttö yleistyy ja laajenee entisestään. Se tuo mukanaan paljon hyötyjä:

  • Tiedonkeruu ja -haku monipuolistuu, kun agentit hakevat tietoa useista eri lähteistä, kokonaisia verkkosivustoja tutkien ja keskenään keskustellen.
  • Agentit keskustelevat suoraan keskenään (agent-to-agent -toiminnot), mikä mahdollistaa arjen tehtävien hoitamisen eri järjestelmien välillä, kuten pöydän varaamisen tai ruokatilausten hoitamisen.
  • Seurantaa kehitetään ja systematisoidaan. Esimerkiksi Microsoft Entra ID antaa jokaiselle agentille oman identiteetin, mikä mahdollistaa tarkemman seurannan.
  • Agentic Web ja Natural Language Web (NLW) -teknologiat mahdollistavat verkkosisältöjen hakemisen luonnollisella kielellä, jolloin agentit voivat tutustua laajoihin sivustoihin ja esimerkiksi päivittää, mitä uutta sivustolla on.
  • Tulevaisuudessa agentit yhdistävät tietoa useilta verkkosivustoilta muodostaen älykkään internetin laajuisen verkoston.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi kaupan hankinnoista vastaava voi tulevaisuudessa hyödyntää tekoälyagenttien verkostoa saadakseen tilausten taustalle ajantasaista tietoa varastotilanteesta, sääennusteista, toimitusajoista ja myyntitrendeistä — kaikki yhdestä paikasta ja luonnollisella kielellä.

Kerroimme Pilvipäivillä yrityksen oman tekoälyn rakentamisesta ja tekoälyagenttien kehityksestä tarkemmin.

Infrastruktuurin hallittu kehitys tekoälyn aikakaudella

Antti Salo vastaa pilvi- ja infrapalveluiden teknologiasta ja kehityksestä. Buildissakin korostunut AI-agenttien kehittyminen ja niiden tuleminen markkinoille eri toimittajilta tarkoittaa, että yrityksillä on entistä suurempi tarve hallita järjestelmiä, dataa ja infrastruktuuria kokonaisuutena. 

  • Kokonaisuuden hallinnan varmistamiseksi yritysten täytyy ymmärtää, mitä järjestelmiä käytetään, mitä dataa agentit käsittelevät ja millaista infraa käytetään.
  • Laajempi tekoälyn käyttö korostaa ympäristöjen läpinäkyvyyden ja valvonnan merkitystä.
  • Pilvipalveluiden hyöty korostuu erityisesti tekoälykehityksessä ja -käytössä ja on oman konesalin sijaan ketterämpi tapa kokeilla uusia ratkaisuja ja viedä niitä käytäntöön. Esimerkiksi Microsoft Azure tarjoaa ketterän ja kustannustehokkaan alustan tekoälykehitykselle.

Tunnemme teknologiatrendit ja Microsoft-ekosysteemin

Teknologian kehityksen perässä pysyminen ja yrityksellenne tärkeimpien huomioiden tunnistaminen voi olla arjessa haastavaa. Elisan Microsoft-asiantuntijat tuntevat teknologiatrendit, toteuttavat innovatiivisia kokeiluja parhaiden ratkaisujen löytämiseksi ja tuovat näitä liiketoiminnan tueksi.

Tutustu Elisan IT-palveluihin.

 

Kirjoittanut

Matti Väliniemi, Senior Technical Consultant, Digital Workplace Services

Matti on työskennellyt Elisalla 7 vuotta. Viimeisen vuoden ajan hän on vastannut Digital Workplace Services -palveluiden teknologiasta ja kehityksestä. Matti työskentelee erilaisten työpajojen ja asiakasprojektien parissa tiiviisti. Hänen erikoisosaamistaan ovat Microsoft 365 -päätelaitehallinta sekä tietoturva.

 

Mika Vääräniemi, Head of Technology Solutions, CX Business Solutions

Mika on työskennellyt Elisalla 15 vuotta ja Microsoft Dynamics 365 on tuttu yli 20 vuoden ajalta. Hänen erikoisosaamistaan ovat asiakaskokemukseen sekä dataan ja analytiikkaan liittyvät teknologiat kuten Dynamics 365 ja Power Platform. Hän työskentelee niin arkkitehtina kuin asiakkaiden kanssa pidettävissä työpajoissa.

 

Jukka Alapiha, Head of Technology Solutions, AI

Jukka on työskennellyt Elisalla 4 vuotta. Viimeisen parin vuoden ajan hän on keskittynyt tekoälyn kehittämiseen.

 

Antti Salo, Head of Technology Solutions, Cloud Services

Antti on työskennellyt Elisalla 14 vuotta. Viimeisen vuoden ajan hän on vastannut pilvipalveluiden ja infrapalveluiden teknologiasta ja kehityksestä IT-liiketoimintayksikössä. Hän on keskittynyt erityisesti löytämään konkreettisia käyttötapauksia hyödyntää tekoälyä osana palveluiden tuottamista.

 

Lue myös

Azure-kumppanuus Elisan kanssa tukee Digital Workforcen kasvua

Elisan Microsoft-osaaminen näkyy Solteqilla sujuvana IT-arkena

Tekoälyratkaisut asiakaspalvelussa ovat VSP:llä jo osa arkea