Huonosti suunniteltu työpäivä voi kuormittaa yrittäjää ja tietotyöläistä. Hyvillä käytännöillä pidät itsestäsi huolta ja vähennät stressiä.
Tällä hetkellä suuri osa monen yrittäjän työpäivästä kuluu palavereissa videoyhteyden välityksellä. Jatkuva istuminen puuduttaa, pätkivä kuva harmittaa ja liikuntakin jää helposti vähäiseksi. Jo etäyhteys itsessään voi olla kuormittavampaa kuin kasvokkain puhuminen.
”Etäyhteys on aivoille haastavampaa, koska jos yhteydessä on pieni viive tai kuva ja ääni eivät ole aivan synkassa keskenään, puhekumppania ymmärtääkseen joutuu ponnistelemaan”, kertoo työterveyspsykologi, vastaava psykoterapeutti ja työnohjaaja Sanna Eronen Lääkärikeskus Aavasta.
Vaikka yhteys vähän pätkisikin, Eronen kehottaa pitämään etäpalavereissa kuvayhteyden päällä. Pelkän äänen varassa ilmeet ja eleet eivät välity. Katsekontakti helpottaa myös kuuntelemista ja puhutun asian ymmärtämistä.
Kuvayhteyden tarve korostuu yrittäjällä, joka on esimerkiksi koko ajan tekemisissä uusien asiakkaiden kanssa. Jos keskustelukumppani on entuudestaan tuntematon ja vaihtuu joka päivä, non-verbaali viestintä parantaa asian haltuunottoa.
Poikkeus sääntöön ovat ne tilanteet, jolloin käydään läpi erityisen vaikeita asioita.
”Silloin puhekumppanin eleviestinnän seuraaminen vie työmuistin kapasiteettia. Käännämme luontaisestikin katseen muualle, kun selitämme monimutkaista asiaa”, Eronen sanoo.
Rytmiä ja vaihtelua työpäivään
Kotona työskennellessä on tärkeää huolehtia päivien rytmityksestä. Yrittäjä pääsee usein räätälöimään aikataulunsa itse, ja tätä tilaisuutta kannattaa hyödyntää.
”Itsetuntemus on tässä tärkeää. Joillekin sopii työaika kahdeksasta neljään, mutta toinen tykkää pitää keskellä päivää pidemmän siestan.”
Oli rytmi sitten mikä hyvänsä, työpäivää ei kannata aloittaa selaamalla työsähköposteja jo sängyssä, vaan on hyvä tehdä konkreettinen siirtymä vapaalta töihin vaikkapa kävelemällä talon ympäri.
Varsinkaan asiantuntijatyössä on turha kuvitella jaksavansa keskittyä yhteen asiaan tuntia pidempään. Aivot eivät yksinkertaisesti toimi niin. Parin minuutin mikrotauot työpisteeltä nousten ja säännölliset pidemmätkin paussit tuovat päiviin tarpeellista vaihtelua. Kehokin tykkää vaihtelusta.
”Jos kotoa ei löydy nostettavaa pöytää, tietokoneen voi virittää seisomakorkeudelle vaikkapa kirjapinolla. Kannattaa myös vaihdella työpisteen paikkaa, jos siihen on mahdollisuus.”
Tiheää yhteydenpitoa oman verkoston kanssa
Etätyössä vaivaa helposti yksinäisyys. Yksinyrittäjällä tämä voi korostua, varsinkin jos asuukin yksin. Niinpä on tärkeää hankkia verkostoja, joissa omaan työhön liittyviä asioita voi purkaa. Siinä missä palkkatyössä olevat käyvät vaikeita asioita läpi työkavereiden kanssa, yrittäjä voi hankkia muista yrittäjistä sparrausporukan, jossa huolet käydään läpi.
Jos yrittäjä työllistää muita, pitää kantaa vastuuta myös työntekijöiden hyvinvoinnista.
”Vaikka yrityksessä olisi aiemmin pärjätty epämuodollisesti ilman isoja palavereja, nyt on syytä luoda uusia rakenteita. Työn tavoitteet ja kuulumiset on hyvä käydä yhteisesti läpi viikoittain tai päivittäin. Myös kahdenkeskisiä keskusteluja on syytä käydä tiheämmin kuin normaalisti”, Eronen sanoo.
Jos jollakulla on ollut esimerkiksi päihdeongelmaa, etätöihin siirtyminen voi heilauttaa tilannetta huonompaan suuntaan. Etänä tilannetta on myös hankalampi havaita.
Pomon tehtävä on myös varmistaa, että kukaan ei nujerru työmääränsä alle. Ilmapiiri on pidettävä sellaisena, että työntekijä uskaltaa ottaa liiallisen työkuorman puheeksi.
Työ ja kotityöt lomittuvat
Jos etätyötä tekee samalla kun muu perhe tai puoliso on kotona, pitää luoda rutiineja myös perheen kesken esimerkiksi siihen, milloin annetaan toiselle työrauha. Samalla pitää sopia, kuka hoitaa perheen ruokahuollon tai muut kotityöt. Sinänsä töiden ja kotitöiden yhdistäminen ei kuitenkaan ole Erosen mukaan välttämättä huono asia.
”Parhaimmillaan pyykkien laitto koneeseen rytmittää työtä samalla tavalla kuin käynti työpaikan kahvihuoneessa. Taukoja täytyy pitää joka tapauksessa.”
Jotakuta voi stressata se, että etäyhteyden välityksellä oma koti tulee puhekumppanin näkyville. Ei ole mukava paljastaa vaikkapa uudelle asiakkaalle, että koti on täynnä villakoiria ja pyykkikasoja.
”Moni käyttää hyödykseen etäyhteysohjelmien toimintoa vaihtaa näytön tausta neutraaliksi. Toisaalta kodin näyttäminen voi olla positiivinenkin juttu. Vaikka juteltaisiin työasioita, koti tuo mukaan eri tavalla ihmisyyttä.”
Haluatko kuulla lisää etätyön rytmityksestä?
Katso tallenne webinaarista Rytmitä etätyö – vinkit hyvään päivään, jossa Sanna Eronen sekä Elisan asiantuntijat Helena Nousiainen ja Kimmo Lehtinen jakavat lisää vinkkejä oman ja tiimin työn sekä perheen arjen rytmittämiseen.
Lue myös
Hybridityö – Vinkkejä parhaisiin käytäntöihin