Microsoft Ignite 2020 käytiin virtuaalitoteutuksena 22.-24.9. Vaikka kisastudio oli vaihtunut Floridan messualueesta kotitoimistojen näyttöruutujen ääreen, niin painavaa asiaa riitti jälleen agendan täydeltä.
Elisan tunnustusta saaneista ICT-osaajista Markus Lintuala, Matti Väliniemi ja Mika Vilpo kokosivat yhteen muutamia syyskuun Ignite-iltojen kultakimpaleita.
Microsoft Ignite 2020 oli mukautunut Covid19-ajan henkeen, ja tapahtuma toteutettiin tänä vuonna virtuaalisena massatapahtumana. Osallistujilta tämä vaati hieman uudenlaista asennoitumista, mutta pitkä lista olennaisia aiheita oli kasattu ennakkoon tänäkin vuonna.
Elisalta Markus Lintuala, Matti Väliniemi ja Mika Vilpo kokosivat tapahtuman puhuttavimpia uudistuksia sosiaalisen median kanaviin läpi kolmipäiväisen tapahtuman. Tässä artikkelissa vedämme yhteen muutamia kohokohtia.
Microsoftin kehitystyölle ja julkistuksille on ominaista, että uusia ominaisuuksia alkaa ilmaantua palveluihin usein jo muutamaa päivää ennen Ignite-tapahtumaa. Näitä voi tulla vastaan vaikkapa koulutuksen yhteydessä.
Windows Virtual Desktop kehittyy kohti validia etätyöpöytäsovellusta
Työasemien osalta Windows Virtual Desktop nousi jälleen esiin, ja sen voi odottaa kiinnostavan myös asiakkaita tulevan vuoden aikana. Virtuaalinen työpöytä saadaan jatkossa integroitua keskitettyyn hallintaan, ja se ottaa muutenkin askelia kohti vakavasti otettavaa etätyöpöytäratkaisua, Matti toteaa.
I love new automation for scaling up and down Windows Virtual Desktop. No need to build your own scripts anymore (for simple cases). Other cool things also coming. #WVD #MSIgnite #Elisalainen #Erikoisliikemies #Azure pic.twitter.com/zFDiPoMMgR
— Mika Vilpo (@mikavilpo) September 23, 2020
Keskitetympää back upien hallintaa ja uutta työasemilla kirjautumiseen
”Mieleen jäivät erityisesti Logic Appien uudet mahdollisuudet ajaa niitä Functioiden päällä, jolloin ne voidaan paremmin ulottaa myös on-premise -käyttöön. Tulossa on myös Back up center, jossa saa keskitettyä kaikki back upit yhteen paikkaan ja niitä on helppo hallita. Tämä edistää integraatioiden tekemistä, helppoutta ja mahdollisuuksia kaikessa tekemisessä, oli se sitten pilvessä tai muualla. Microsoftin Security-tuotteissa on tulossa myös uudistuksia, varsinkin tuotenimien rintamalla. Näiden lisäksi keskityin sessioissa erityisesti sellaiseen teemaan, ”miten tulevaisuudessa opiskellaan”, kertoo Markus.
Fido2-tukea on myös odotettu, ja nyt Fido2 avaimella pystyykin kirjautumaan työasemiin. Se on nyt sellainen juttu, joka breikkaa seuraavaksi isosti läpi, toteaa Mika.
“Best way to go is to eliminate passwords completely in your environment.” says @_nitika_gupta at #MSIgnite2020. I could not agree more. We have been working with multiple #FIDO2 rollouts and it is a life saver! #Elisalainen #Erikoisliikemies #Azure pic.twitter.com/yoR64RaYPQ
— Mika Vilpo (@mikavilpo) September 23, 2020
Markus huomauttaa, että myös Azure Arc tuli ulos. ”Arcin hinnoittelu on mielestäni kohtuullisen huokea. Azure Arcillahan saadaan on-premise- tai jonkin muun pilven palvelimet näkyväksi Azuren portaaliin, jolloin niihin saadaan lisättyä tagit ja muut politiikat”, hän konkretisoi tuotteen hyötyjä.
Mika komppaa: ”Monesti tagien käytöstä kysytään on-premise-tilanteissa. Tässä on Azure Arcin kautta yksi hyvä esimerkki, miten tägit saadan ulotettua myös perinteisempään tekemiseen”.
Conditional Access ja API-tuki kiinnostivat laajalti
Conditional Accessiin tuli API-tuki, jonka poissaoloa olen ihmetellyt pitkään. Näin saadaan vihdoin ja viimein versionhallintaa Conditional Access -sääntöihin, muotoili Mika uudistuksen tärkeyttä. Uudistuksen nosti pöydälle koko asiantuntijakolmikko, ja sen voidaan sanoa olleen yksi tämän vuoden tapahtuman keskeisintä antia.
Näihin nostoihin Markus lisää vielä, että API-tuesta on hyötyä myös automaation kantilta. Jos käytetään esimerkiksi Sentineliä, niin se voi luoda hälytyksen perusteella automaattisesti uuden säännön Conditional Accessiin.
Uudistuksia kyberturvan ja Microsoft Defenderin saralla – profiloituu SOC:in työkaluksi
Microsoft Defender näyttää profiloituvan entistä enemmän tietoturvavalvonnan (SOC) työkaluna. Elisalla SOC pystyy jo hyödyntämään asiakkaan Microsoft 365 -tietoturvakomponenttien valvontaa ja hälytyksiä, Matti havainnollistaa.
Myös Markus alleviivaa Microsoftin tietoturvapuolen muutoksia: ”Microsoft 365 E5 tuotteet alkavat selkeästi kokoontua yhden portaalin alle. Tässä on mielestäni positiivista kehitystä siihen suuntaan, että meillä on lopulta yksi portaali, josta katsoa security-juttuja läpi”, hän kiteyttää loppuun.
Lisää tietoa Elisan asiantuntijapalveluista
Lue myös
Microsoft Ignite 2018: elisalaiset tulevaisuuden ICT-ratkaisuiden ytimessä