Tämän TCP-protokollan toiminnan analyysi -kurssin tarkoituksena on käydä läpi TCP-protokollan toimintaa, TCPn ruuhkanhallinnan ominaisuuksia, toimintaa ja ruuhkanhallinnan tarkkailuun liittyviä tekniikoita.
Kurssi sisältää teoriaosuuden lisäksi pakettikaappausten analysointiharjoituksia Wireshark-ohjelmalla, joiden avulla osallistujat oppivat TCP-yhteyksien vuon- ja ruuhkanhallinnan analysoinnin perusasioita. Lisäksi tutustutaan QUIC-protokollan perustoimintaan.
Kesto: 2 päivää
Ajankohta : 27.-28.2.2025, Helsinki / Online
Ajankohta : 2.-3.6.2025, Helsinki / Online
Hinta: 1900€
Koulutuksen tarkemmat tiedot
Yleiskuvaus
IP-verkon keskeisin protokolla on eittämättä TCP. TCP-protokolla käytetään merkittävässä määrässä unicast-yhteyksiä ja näin ollen TCPn toiminta on keskeistä, kun tutkitaan verkosta saatavaa vastetta ja palvelun laadun ”tuntua”. Hidas verkko ei aina ole hidas verkko, hitaus voi syntyä epäonnistuneesta TCP-yhteyden määrittelystä päätelaitteissa.
TCP-protokolla toimii ainoastaan yhteyden päätepisteissä, eli vain vastaanottaja ja lähettäjä voivat määrittää TCP-yhteyden parametrejä eikä esimerkiksi välillä olevilla reitittimillä ole näihin parametreihin minkäänlaisia vaikutusmahdollisuuksia. Parametrit määrittävät yhteyden laadun ennen kaikkea siirtonopeuden avulla. Niinpä esimerkiksi yhteyden ominaisuuksia (kaistanleveyttä) määritettäessä täytyy pitää huolta siitä, että TCP-parametrisointi on onnistunutta.
TCP-protokollan toiminta on tasapainottelua kahden tulen välissä. Toisaalta protokollan tulee kyetä ottamaan verkosta irti kaikki mahdollinen, mutta toisaalta myös muille verkon käyttäjille tulee taata pääsy verkkoon ja sen resursseihin. Tämänkaltaisten ominaisuuksien toteutus on vaatinut monien erilaisen ruuhkanhallinta mekanisimien toteutuksen TCP-protokollaan. Ruuhkanhallinnan mekanismien toimintaa on kuvattu RFC 5681ssä. Käyttöjärjestelmissä toteutusten onnistuminen on vaihtelevaa.
Kurssin kohderyhmä: Yritysten ja operaattoreiden verkkojen suunnittelu-, asennus-, sekä hallinta- ja valvontahenkilöstö, joiden tehtäviin kuuluu vianhallinta ja verkon suorituskyvyn valvonta/varmistaminen.
Kurssityyppi: Luentoja ja laboratorio/analysointiharjoituksia
Kurssikieli: Luennot ja materiaali suomeksi
Kouluttaja
Mika Ilvesmäki
Kouluttava konsultti
CCNP Enterprise (R&S, Design), JNCIP-SP, JNCIS-DevOps, JNCDS-SP
Käytännön ja teorian yhteen sitova kouluttaja. Ydinosaaminen: L2/L3 –tekniikat ja Cisco- ympäristöt.
Opiskelut: TkT
"Jälleen taattua ilvesmäen laatua, ehdottomasti firman parhaimpia kouluttajia!" -kurssipalaute
"Loistava Mika! Erittäin asiantunteva ja loistava ulosanti! " -kurssipalaute
Agenda
Muita aiheeseen liittyviä koulutuksia:
IP- ja LAN-verkkojen perusteet
Kurssin tavoitteena on, että kurssilainen ymmärtää ja pystyy kuvailemaan nykyaikaisen tietoliikenneverkon erilaisia osia ja osa-alueita ja niiden tehtäviä sekä keskinäisiä riippuvuussuhteita.
Yritysverkkojen suunnittelu
Kurssilla opetellaan hahmottamaan yritysverkon eri osasia (LAN, DC, L3, WAN, WLAN, Multicast, Verkonhallinta) ja pohditaan miten verkonsuunnittelua pitäisi lähestyä, jotta saadaan aikaiseksi liiketoimintaa tukevia, skaalautuvia ja vikasietoisia verkkoja.
Verkonhallinnan suunnittelu
Kurssin tarkoituksena on hahmottaa hallintaverkon oleelliset osat ja ominaisuudet sekä tutustua käytössä oleviin tekniikoihin.