Jotta bisnes pyörii, täytyy tiedon kulkea. Toimintavarma nettiyhteys toimistoon ja etätöihin syntyy oikeista laitteista ja oikein mitoitetusta liittymästä.
1. Kartoita tarpeesi myyjän kanssa
Yrittäjän täytyy keskittyä bisnekseen, eikä hänellä ole aikaa tutkia nettiteknologian syvintä olemusta. Teknologia kehittyy nyt nopeasti. Kiinteän verkon ja mobiiliverkon yhdistävät hybridiratkaisut sekä 5G-teknologiat ovat tuoneet täysin uusia, nopeita ja toimintavarmoja vaihtoehtoja yritysten nettiyhteyksiin.
Siksi kannattaa aina ensimmäisenä kartoittaa asiantuntevan myyjän kanssa yrityksen toimiston ja etätyön tarpeet ja suunnitella niihin sopiva nettiyhteyksien ratkaisu.
Hyvä myyjä osaa kysyä ja kartoittaa yrittäjän tarpeet. Yhdessä hyvän myyjän kanssaan teet nopeasti analyysin, millainen liittymä sopii parhaiten yrityksen toimipisteeseen ja millainen etätöihin. Kun valitset palveluntarjoajaa, kannattaa valita sellainen, jolla on näyttöjä asioiden sujumisesta.
2. Ota oikea liittymä, saat oikeat palvelut
Oikein mitoitettu liittymä tuo kilpailuetua. Yritysten ja etätyön tarpeet on huomioitu parhaiten yritysliittymissä. Niissä on panostettu kokonaispalveluun, luotettavuuteen ja häiriötilanteiden nopeaan ratkaisuun, sillä aika on yrittäjälle rahaa.
Yritystuotteiden helpdeskissä ymmärretään yritysten toimintaympäristö sekä niiden käyttämät tuotteet. Siksi asioiden selvittely ja ratkaisut sujuvat nopeasti.
Yrityksen nettiliittymissä on erilaisia palvelutasoja, joilla voidaan nopeuttaa avun saantia. Esimerkiksi jos reititin katoaa verkosta, Elisa Netti Plus -sopimuksessa etävalvonta saa hälytyksen ja käynnistää viankorjauksen välittömästi – parhaimmillaan vika on korjattu, ennen kuin yrittäjä ehtii edes sitä huomata.
Huippunopea kiinteä 5G-yhteys tuo nettiyhteyksiin vaihtoehdon kiinteälle laajakaistalle erityisesti kiinteistöihin, joihin nopeaa nettiyhteyttä on vaikea tai kallis rakentaa muulla tavalla. Myyjän kanssa kannattaakin kartoittaa olisiko 5G-liittymät oikea ratkaisu yrityksen ja etätöiden tarpeisiin.
Yritysliittymissä yrittäjä saa pilven kautta käyttöön helposti palveluja ja ohjelmia, jotka tuovat toimintaan ammattimaisuutta ja mahdollistavat työskentelyn missä vain, myös kotona.
Elisan Office 365 -paketissa Office-sovellusten lisäksi mukana on sähköposti, kalenteri, Teams-videoneuvottelu, tallennustilaa pilvestä sekä verkkotunnus yrityksen nimellä. Esimerkiksi Teams on erinomainen työkalu erilaisiin etäpalavereihin.
3. Hanki riittävän nopea liittymä
Pilvipalvelut ja etätyöt tarjoavat paljon etuja, mutta jotta pilvestä saa irti kaiken mahdollisimman tehokkaasti, on niin verkosta liittymään tuleva latausnopeus kuin lähetysnopeus verkkoon päin oltava riittävän suuria, niin toimipisteessä kuin kotona.
Tyytyväisimmillä netinkäyttäjillä on yleensä nopeimmat nettiyhteydet. Käytännössä 30–50 Mbit/s latausnopeus riittää pilviperustaiseen työntekoon muutamalla käyttäjälle. 100 Mbit/s latausnopeutta tarvitaan silloin, kun käyttäjiä on useampia, 4k-videostriimit pyörivät ja isoja tiedostoja pitää siirtää sujuvasti. 250–1000 Mbit/s latausnopeuksilla työnteko on parhaimmillaan eikä takkuile isommallekaan käyttäjämäärälle.
Latausnopeuden lisäksi kannattaa katsoa yritysliittymän lähetysnopeutta, eli sitä nopeutta millä käyttäjältä data lähtee verkkoon päin. Esimerkiksi HD-tasoinen videoneuvottelu vaatii noin 10 Mbit/s lähetysnopeutta ja jos yhteyksiä tarvitaan useampia tai samaan aikaan videoneuvottelun kanssa pitää lähettää isoja tiedostoja sähköpostilla niin lähetysnopeutta tulisi olla enemmänkin.
Nykyisin kannattaa jo tutkia voivatko uudet huippunopeat 5G-liittymät, jotka tarjovat nopeita lataus- ja lähetysnopeuksia, olla sopivin vaihtoehto toimipisteeseen tai etätöihin.
4. Pidä laitteet ja liittymät ajan tasalla ja turvallisina
Yrittäjällä riittää huolehdittavia asioita ja erilaisia kuluja. Ei kuitenkaan kannata säästää väärissä paikoissa, sillä vanhentuneet laitteet ja liittymät voivat aiheuttaa ongelmia, joiden kanssa säätämiseen menee hermot ja aikaa – eli rahaa.
Niin tietokoneet, tabletit kuin puhelimet kannattaa päivittää 3-4 vuoden välein ja tarkastaa aika ajoin, että internet-liittymä, reitittimet ja muut laitteistot ovat teknisesti ajanmukaisia. Esimerkiksi nopea nettiyhteys saattaa jämähtää niinkin pieneen asiaan kuin vanhentuneeseen sisäverkon kaapelointiin. Oikean kumppanin kanssa kaikki nämä hoituvat vähällä vaivalla.
Jotta työskentely niin toimipisteissä kuin kotona etätöissä voi tapahtua turvallisesti ja jatkua keskeytyksettä, kannattaa pitää huoli tietoturvasta ja siitä että nettiyhteyksien lisäksi myös kaikkien päätelaitteiden (kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tabletit) yritystietoturva on ajan tasalla.
Juttua varten on haastateltu Elisan Senior Business Manager Antti Rajalaa.
Kattavan valikoiman työvälineitä sujuvaan etätyöhön löydät yritysverkkokaupastamme.
Lue myös
Viisi syytä, miksi mobiilireititin voittaa kännykän etätyössä
Miten suojautua tietoturvauhkilta? Lue F-Securen asiantuntijan vinkit