Kotona, kahvilassa vai yhteistyötilassa? Työnteko on enää harvoin paikkaan sidottua, mutta työnteko ilman omaa toimistoa vaatii hyvää pelisilmää.
1. Kuuntele itseäsi
Se mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle. Joidenkin mielestä työnteko sujuu kotoa käsin jouhevimmin. He kokevat suurta vapautta, kun matka töihin on kaksi metriä sängystä eikä aamulla tarvitse lähteä mihinkään.
Osa haluaa kotonakin selkeän nimetyn paikan työntekoon, jossa valaistus ja ergonomia ovat mietittyjä. Toiset saavat tulosta aikaan vaikka keittiöjakkaralla istuen.
Usein sanotaan, ettei työpistettä kannata rakentaa makuuhuoneen nurkkaan. Silloin uni häiriytyy ja tuntuu, kuin olisi aina töissä. Kaikille kotitoimisto ei sovi ollenkaan.
Kotona työskentelyn etuna on vaihtelumahdollisuus. Kun pöydän ääressä istuminen alkaa tympiä, voi siirtyä olohuoneen sohvan nurkkaan pitämään Skype-palaveria tai läppärihommiin lähikahvilaan, kirjastoon tai muuhun julkiseen tilaan.
2. Hyödynnä julkisia tiloja
Tutustu erilaisiin co-working -tiloihin, toimistohotelleihin, virtuaalitoimistoihin, ja kampuksiin. Parhaimmillaan co-working-tiloissa verkostoituu eri alojen osaajien kanssa. Niistä voi varata työpisteen tai neuvotteluhuoneen lyhyemmäksi tai pitemmäksi aikaa. Sovi toimistohotelliin neuvotteluhuoneeseen vaikka säännölliset kuukausipalaverit työkavereiden kesken.
Joidenkin toimistohotellien kanssa voi sopia posti- ja puhelinvaihdepalvelusta. Näin pienikin yritys saa käyntikorttiinsa hyvällä paikalla sijaitsevan virtuaalitoimiston osoitteen, vaikka se käyttäisi tiloja vain päivän kuukaudessa.
3. Siirrä kaikki työnteko pilvipalveluihin
Siirrä yrityksen tiedostot ja työnteko pilveen ja opettele käyttämään pilvipalveluja tehokkaasti. Esimerkiksi Microsoft 365 kulkee kaikkialla mukana ja mahdolliset työkaveritkin pääsevät paikasta riippumatta tiedostoihin käsiksi. Hyödynnä pilvipalveluja myös videoneuvotteluissa, ryhmätyöskentelyssä ja palavereissa, jolloin isompikin porukka on samojen tietojen äärellä reaaliaikaisesti, vaikka eivät olisikaan fyysisesti paikalla.
Pilvipalvelujen avulla yrityksen tiedot ovat myös tallessa ja turvassa, vaikka laitteet hajoaisivat tai katoaisivat. Samalla mappien ja paperipinojen määrän pysyy minimissä, eikä omalle toimistolle ole tarvetta.
Nopeat yhteydet ovat perusta pilvipalveluiden täysipainoiselle hyödyntämiselle. Varmista aika ajoin, että liittymäsi ovat ajan tasalla. Lue lisää matkapuhelinliittymistä sekä mobiililaajakaistasta.
4. Keksi luovia ratkaisuja
Tarvitsetko varastotilaa vaikka verkkokaupallesi tai säilyttääksesi muuta tavaraa? Sen sijaan, että pyörittäisit kauppaa olohuoneen nurkasta, täyttäisit kellarikomerosi työhön liittyvillä tavaroilla tai hankkisit oman toimiston, vuokraa tilaa pienvarastosta.
Vuokravarastoja on eri kokoisia neliöstä aina useamman sadan neliön tiloihin. Tilaa voi vuokrata lyhyeksikin aikaa, vaikka vain joulusesongiksi. Usein vuokravarastoissa pystyy vaihtamaan joustavasti tilan suurempana tai pienempään.
Pienen verkkokaupan tilausten hallinta ja lähetysten pakkaaminen sujuvat vuokravarastosta käsin helposti. Joissain vuokravarastoissa on myös tavaroiden vastaanottopalvelu, jolloin saapuneet lähetykset viedään jopa varastoon asti. Näin yrittäjän aika ei mene lähetysten päivystämiseen.
5. Luo oma työyhteisö
Vakitoimistoa vailla olevan kannattaa olla erityisen tarkka työhyvinvoinnistaan. Introverteimmallekin tekee hyvää nähdä välillä muita ihmisiä ja vaihtaa ajatuksia. Toimistotonkin tarvitsee oman työyhteisön, joten luo sellainen. Sovi vaikka työkavereiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa yhteisiä työskentelypäiviä uuteen co-working -tilaan tai miksei vuorokerroin jonkun kotiin. Vaihtelu virkistää.
Kun toimiston sosiaalinen paine puuttuu, työpäivät tuppaavat venymään joskus liiankin pitkiksi. Sovi itsesi kanssa työajoista ja noudata niitä. Elämässä pitää olla muutakin kuin työ.
Kirjoittaja on työskennellyt vuosia yksinyrittäjänä ilman omaa kiinteää toimistoa.
Lue myös
Supersuosittu Kahvila Siiri satsaa palveluun ja tarjoaa nopean 5G-WiFin asiakkailleen
Hybridityö – Vinkkejä parhaisiin käytäntöihin