Kuvat: Rami Marjamäki
Tulevan 5G-teknologian tiedonsiirron viiveettömyys on sen suurta nopeuttakin tärkeämpi ominaisuus.
Valtava datamäärä ei yksinään tehosta ympäristöstään tietoisen älyajoneuvon navigointia ilman salamannopeaa tiedonsiirron vasteaikaa.
Vastaavasti kirurgi voi juuri 5G:n viiveettömyyden ansiosta ohjata vaativan aivoleikkauksen robottia maapallon toiselta puolelta.
Elisan ”SuomiAreena Goes 5G”-tilaisuuden panelistit, Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila, Tampereen kaupungin Elinvoima ja kilpailukyky -palvelualueen johtaja Teppo Rantanen, Ylen tuotantojohtaja Janne Yli-Äyhö, sekä start-up yrittäjä ja taloustieteilijä Maria Ritola puivat 5G-teknologian merkitystä tavalliselle kansalaiselle ja heille palveluita tekeville yrityksille. Paneelia veti MTV:n uutisankkuri Kirsi Alm-Siira.
Kaikki Tampereen tapahtuman panelistit olivat hurjan yksimielisiä paitsi 5G:n merkityksestä palveluiden mahdollistajana, myös ääniohjauksen tulosta.
Erityisesti Maria Ritolan ja Janne Yli-Äyhön mielissä ääniohjaus on 10 vuoden kuluttua täyttä arkipäivää. Jos tämä toteutuu, merkitsee muutos vallankumousta niin usein – ja syystä – parjatussa palveluiden käytettävyydessä.
”Netistä tuli mobiilikelpo kosketusnäytön kautta, mutta toimiva puheohjaus tekisi kaikista sovelluksista kaikkien käytettäviä”, Veli-Matti Mattila teroitti.
Olemassa olevat palvelut paranevat…
Terveydenhuolto ei kykene vastaamaan muun muassa väestön ikääntymisen tuomiin haasteisiin ilman digitalisaation syvällistä hyödyntämistä.
”5G-yhteys auttaa esimerkiksi diabetes-potilasta saamaan reaaliaikaista opastusta näytteenotossa”, sanoi Teppo Rantanen.
Toinen esimerkki julkipuolen kehityksestä on vuonna 2021 liikennöintinsä aloittavan Mansen ratikan syöttöliikenne. Se tullaan hoitamaan robottibusseilla eli ”älynysseillä”. Suuren kapasiteetin ja nopean vasteen 5G-verkko on edellytys niiden turvalliselle toiminnalle.
Mattila toivoi julkitoimijoiden hyödyntävän myös kyvykkäitä pienyrityksiä omassa palveluinnovoinnissaan:
”Pienet yritykset ovat ketteriä kokeilijoita ja julkissektori tarvitsee näiden kokeilujen tuloksia. Hankintamenettelyissä julkipuolen pitäisi voida hyödyntää nykyistä paremmin niiden tarjoamia mahdollisuuksia.”
Ylen Janne Yli-Äyhö näki 5G:n sovellutusalueena yhä yksilöllisemmäksi käyvän median kulutuksen. ”Esimerkiksi MM-kisojen Ruotsi-Saksa-jalkapallo-ottelua ottelua seurasi 1,7 miljoonaa ruotsalaista tv:stä ja saman verran mobiililaitteesta. Tämä kehitys vaatii paljon nykyistä tehokkaampia verkkoja.”
Vertailun vuoksi: Elisan henkilöasiakas käyttää dataa tänä vuonna keskimäärin 23 gigatavua kuukaudessa, kun luku viisi vuotta sitten oli yksi gigatavu.
Ja kokonaan uudenlaiset palvelut tulevat
Siinä, missä viiveettömyys houkuttaa nettipelaajaa, kiinnostaa se myös Ylen ohjaajaa, joka voi antaa kuvaajalle ohjeita toiselta puolen maailmaa nollaviiveellä – vaikkapa juuri urheilutapahtumassa.
Aivan uusia palveluita ajateltaessa Maria Ritola muistutti meitä menneistä:
”Valtava kerätty datamäärä tuo kokonaan uusia palveluita, joita ei osata nyt edes arvuutella, kuten ei osattu nähdä Instagramin tai Snapchatinkaan tuloa.”
Panelistit näkivät suomalaisyrityksillä mahdollisuuksia myös tietosuojan ja kehittyneen tekniikan yhdistäjinä. Suomi on luotettujen instituutioiden ja korkean tekniikan maa, jolla olisi paljon annettavaa vastuullisesti kehitetyn teknologian viennissä.
Lue myös
5G nivoo yhteen seuraavaa teollista vallankumousta
5G-teknologiat luovat yrityksille kilpailuetua
Elisa Showroom näyttää miten 5G-teknologioita voi hyödyntää eri toimialoilla
Valokuitu vai kiinteä 5G? Valitse yrityksellesi paras laajakaista