5G vauhdittaa virtuaalista tapahtumaa

Lukuaika 2 min

Yritystapahtumia järjestävä Marco Group uudistui ja vei tapahtumansa verkkoon. Virtuaalinen elämys vaatii 5G:n tuomaa sujuvuutta ja nopeutta.

Kuvat: Marco Group

Kun Suomen hallitus piti televisiossa ensimmäistä infotilaisuuttaan viime vuoden maaliskuussa tulevista koronarajoituksista, Marco Groupissa alkoi puhelin soida. ”Asiakkaat peruivat tai siirsivät sovittuja tapahtumia infon vielä jatkuessa. Suomalaiset yritykset toimivat vastuullisesti ja varovaisesti, sillä kukaan ei halunnut maineriskiä alkamalla koronalingoksi”, Marco Groupin luova mestari ja osakas Pirjo Kivistö kertoo.

Marco Groupilla on yli 30 vuoden kokemus erilaisten yritystapahtumien järjestämisestä. Strategiapäiviin, kick offeihin, pikkujouluihin ja messuihin keskittyvän toimialan toiminta romahti kokoontumisrajoitusten vuoksi.

”Mutta yritysten tarve viestiä tapahtumien avulla ei ole kadonnut minnekään”, Marco Groupin toinen osakas, asiakkuusmestari Minna Salin-Kivimäki huomauttaa.

Marco Groupissa alettiinkin laatia uutta digistrategiaa heti. Ensimmäiset virtuaalitapahtumat yritysasiakkaille improvisoitiin Microsoft Teamsilla jo huhtikuun alussa.

”Sitä mukaa, kun yritykset ovat alkaneet tottua virtuaalitapahtumiin, myös ihmisten odotukset ovat kasvaneet. Sisällön monipuolistuessa ja vuorovaikutteisuuden kasvaessa tarve 5G:n tapaiselle nopealle verkkoyhteydelle korostuu.”

Tapahtuma syntyy sujuvasti tien päällä

Vuoden 2020 aikana Marco Groupissa siirryttiin käyttämään Elisan 5G-mobiiliyhteyksiä. Suurin syy oli paikkariippumaton työ. Kivistö työskentelee Pääkaupunkiseudulla, Salin-Kivimäki puolestaan Pohjanmaalla.

Pirjo Kivistö ja Minna Salin-Kivimäki, Marco Group
Pirjo Kivistö ja Minna Salin-Kivimäki, Marco Group

 

”Paikkariippumattomuus on ohjannut työtämme jo pitkään. Nopeiden mobiiliyhteyksien ansiosta se on nyt aiempaakin sujuvampaa”, Kivistö sanoo.

”Kaikki dokumenttimme ja projektimme sijaitsevat pilvipalvelussa.

Teemme paljon työtä tien päällä, joten uusi tekniikka oli meille houkuttava ja aidosti tarpeellinen lisä”, Salin-Kivimäki jatkaa.

 

 

Laadukas lähetys syntyy missä vain

Toimistotyön ohessa Marco Group on alkanut hyödyntää 5G:tä myös virtuaalitapahtumien järjestämisessä. Digitaalisella alustalla toimivaan virtuaalitapahtumaan osallistutaan internet-selaimella.

Hyvä virtuaalitapahtuma tarvitsee käsikirjoitettua sisältöä sekä laadukkaasti tuotettua kuvaa ja ääntä. Useimmiten Marco Groupin MIA-virtuaalitapahtumien (Meet in the Air) sisällöt tehdäänkin studiolla.

”Omaa studiota meillä ei ole, joten 5G:n hyödyntäminen tekee myös tuotannostamme aidosti paikkariippumatonta. Olemme jo tehneet lähetyksiä 5G:n avulla Helsingin keskustassa sijaitsevalta studiolta, ja tulokset ovat olleet hyviä”, Kivistö kertoo.

5G-verkon etuihin kuuluvat nopeus, laaja kapasiteetti sekä lyhyt viive. Ne ovat olennaisia vaatimuksia virtuaalitapahtumien kehittämisessä. 5G-verkossa latausnopeus voi olla jopa 100 Mbit/s.

”Kykenemme nyt lähettämään korkeaa laatua mistä vain. Pullonkaula on siinä, että vastaanottajien päässä verkkoyhteys ei aina toimi riittävän hyvin”, Kivistö sanoo.

Virtuaalitapahtumat ovat tulleet jäädäkseen

Loppuvuodesta 2020 verkkoon siirtyivät esimerkiksi monien yritysten pikkujoulut. Niihin kuuluvat verkkoalustalla tapahtuvat virtuaaliset kohtaamiset, sekä studiolta lähetettävät esitykset ja juonnot, jotka rakentavat interaktiivista elämystä.

Koska vastaanottajien verkkoyhteydet tuppaavat välillä tökkimään, on viiveet vielä nyt otettava huomioon juontojen ja interaktiivisten keskustelujen suunnittelussa, Kivistö sanoo.

”Ihmiset onneksi uusivat laitteitaan melko nopealla syklillä ja myös 5G-verkon kuuluvuus kasvaa vauhdilla koko maassa. Tekniikan yleistyessä virtuaalitapahtumista tulee elämyksellisiä yhä useammalle”, Kivistö sanoo.

Korona-aika on osoittanut virtuaalitapahtumien helppouden ja hyödyt. Rokotusten jälkeenkin moni yritysten tapahtuma järjestetään tulevaisuudessakin virtuaalisesti. Sujuva verkkoyhteys myös vastaanottajan päässä on viestin läpimenon ja elämyksellisyyden ehto.

”Ihmisillä on kova tarve tavata toisiaan. Voi olla, että rokotusten jälkeen live-tapahtumissa koetaan pieni piikki, mutta pian yritykset oppivat näkemään, mikä tapa milloinkin on järkevin”, Salin-Kivimäki sanoo.

Lue myös

Työ sujuu vaikka meren rannalta

Elisan uusi 5G-ratkaisu tehostaa Helsingin Sataman liikennettä

5G:n avulla Woolin livestriimi ei katkea 

5G mahdollisti unelmien etätyön Lapissa