5G:n avulla Woolin livestriimi ei katkea 

Lukuaika 2 min

Audiovisuaalinen sisällöntuotanto on bittien todellista suurkulutusta, jossa mobiiliyhteyden nopeus ja toimintavarmuus ratkaisevat sen, onko asiakas tyytyväinen vai ei. Siksi sisältöstudio Woolissa siirryttiin vuosi sitten 5G-aikaan.

Etäkokouksissa on totuttu kuulemaan monenlaista ääntä, mutta Joonas Villasen ääni on kuin samettia. Se ei tosin ole ihme: studiomikrofoniin jutteleva Sisältöstudio Woolin perustaja ja toimitusjohtaja elää podcastien maailmassa.

”Koronan aikana erityisesti podcastit ovat yhä kysytympiä. Niitä on helppoa kuunnella muun tekemisen ohessa. Ne ovat yrityksille myös tehokas kanava, sillä 80 prosenttia kuulijoista ihmisistä kuuntelee ainakin 80 prosenttia lähetyksestä”, Villanen kertoo.

Podcastien ohessa Woolissa tuotetaan yritysasiakkaiden tarpeisiin tekstejä, valokuvia ja videoita sekä livestriimejä. Paras väline valitaan aina yleisön, viestin ja tavoitteen mukaan, mutta kaikkia Woolin toimeksiantoja yhdistää tarve äärettömän nopealle ja luotettavalle tiedonsiirrolle.

”Seurasin 5G:tä jonkin aikaa. Kun peitto kaupungissa alkoi olla hyvällä tasolla, otin 5G:n heti käyttöön. Se onkin tehostanut työtämme Woolissa huomattavasti.”

Livestriimi vaatii suuren lähetysnopeuden

Woolilla on oma studio Postitalossa Helsingin keskustassa. Siellä tehdään osa sisällöntuotannosta ja jälkitöistä.

”Suurin osa työstämme tapahtuu kuitenkin asiakkaiden luona, messuilla tai hotellien kokoustiloissa. Alkaa olla vaikea löytää Helsingistä tilaa, jossa emme olisi jotakin tehneet.”

Studiossa nauhoitettavien podcastien ja videopodcastien ohessa korona-aika vei yritysasiakkaat livestriimien maailmaan. Verkon yli tehdään niin osavuosikatsauksia kuin myynnillisiä webinaareja. Tyypillinen työtehtävä vie Woolin asiakkaan tilaan, mistä kuva ja ääni välitetään 5G-yhteyden kautta livenä maailmalle.

”Kun käytimme vielä 4G:tä, verkon kapasiteetti ei aina riittänytkään ja jouduimme joskus tinkimään lähetyksen laadusta. 5G:n kanssa vastaavia ongelmia ei ole ollut lainkaan.”

Ammattimaiseen otteeseen kuulu, ettei mitään jätetä sattuman varaan. Woolilaisilla on keikoilla mukana verkkovirralla toimiva 5G-reititin, varajärjestelmänä 5G-mobiilireititin ja 5G-puhelin.

Elisan 300 ja 150 Mbit/s nettiliittymät siirtävät kuvaa ja ääntä luotettavasti.

”Meille on äärimmäisen tärkeää, että saamme lähetettyä Full HD -kuvaa luotettavasti ilman, että meidän tarvitsee rajoittaa sen laatua. Meille on olennaista 5G:n suuri lähetysnopeus.”

Nopeus tukee hyvää asiakaspalvelua

Wooli

Työkavereina Villasella on niin kirjoittajia, graafikoita kuin audiovisuaalisen alan ammattilaisiakin. Woolin työtä voidaan tehdä paikkariippumattomasti, joten Villanen on voinut etsiä tiimiinsä sopivia ammattilaisia Suomen lisäksi niin Keski-Euroopasta kuin Pohjois-Amerikastakin.

”Kaikki projektinhallintatyökalumme sijaitsevat pilvipalveluissa ja tapaamisiin käytämme paljon omaa virtuaalitoimistoamme. 5G:n avulla työtä voi tehdä sujuvasti ja laadusta tinkimättä missä vain.”

Woolin asiakaskunta koostuu erityisesti b2b-segmentissä toimivista eri alojen yrityksistä. 5G on tuonut sujuvuutta myös asiakastyöhön. Kun esimerkiksi seminaari on ensin striimattu suorana, asiakas haluaa usein tallenteen ladattavaksi omille verkkosivuilleen heti tapahtuman jälkeen.

Woolissa luvataan mieluummin liian vähän kuin paljon ja yllättää asiakas myönteisesti. Nopeat yhteydet tukevat myös nopeaa asiakaspalvelua.

”5G:n nopeus heijastuu asiakastyöhön. Nyt saamme suurenkin videotallenteen lähetettyä noin 20 minuutissa. Entiseen verrattuna säästämme parhaimmillaan useita tunteja työaikaa viikossa.”

5G luo mediatuotantoon uusia toimintatapoja

Villanen otti ensimmäisen kerran 5G:n käyttöön reilu vuosi sitten. Ensimmäinen yhteys oli taskureitittimessä, sitten perässä tulivat mobiilireititin ja 5G-puhelin.

”Tarvitsemme nopeutta työssämme, sillä nykymaailmassa asiakkaat tarvitsevat kaiken nopeasti. Aina ei ole hyvä juosta kieli vyön alla, mutta kun toiminnassa tarvitaan nopeutta, sitä pitää olla.”

Wooli haluaa olla yritys, joka katsoo eteenpäin. Digitaalisuus, automaatio ja nopeat yhteydet muuttavat jokaista alaa. Niin käy myös käsityöksi mielletylle sisällöntuotannolle, Villanen uskoo.

Ajattelevia ja luovia tekijöitä tarvitaan aina, mutta samalla heidän on kyettävä hyödyntämään uusia työkaluja. Siksi Villanen haluaa olla mukana kokeilemassa myös 5G:n mahdollisuuksia heti ensimmäisessä aallossa.

”Jo nyt traktoria voidaan ohjata 5G-yhteyden kautta etänä, joten kuka tietää, vaikka mekin jossakin vaiheessa lähettäisimme vain kuvausrobotin paikalle ja käyttäisimme sitä toimistosta etänä. Tekniikka on kehittynyt, ja vielä muutama vuosi sitten naurettavalta ajatukselta vaikuttanut idea on jo täysin järkevän tuntuinen mahdollisuus.”

Katso kaikki Elisan nettiliittymät yrityksille.

Lue myös

Valokuitu vain kiinteä 5G? Valitse yrityksellesi paras laajakaista

5G-puhelin tuo tehoa, tietoturvaa ja vetovoimaa

5G:n edut tuovat jo nyt uusia mahdollisuuksia yrittäjille

Lataa maksuton opas:

Hybridityön parhaat käytännöt – tarkistuslista