Älykellojen ja aktiivisuusrannekkeiden käyttö tsemppaa yrittäjää pitämään huolta kunnosta silloinkin, kun aikaa kuntosalikäynneille ei ole.
Tuntikausien istumista tietokoneella, pitkäksi venyviä työpäiviä, kiire jatkuvana seuralaisena. Yrittäjän työ on usein niin tiivistä, että aikaa fyysisestä kunnosta huolehtimiselle jää vain vähän. Oman kehon hyvinvoinnista olisi silti tärkeä pitää huolta. Bisneskin sujuu paremmin, kun virtaa riittää eikä selkä ole koko ajan jumissa.
”Liikunta rentouttaa ja edistää aineenvaihduntaa. Kun lähdetään liikkeelle pitkän istumisen jälkeen, veri pääsee taas kiertämään”, fysioterapeutti ja personal trainer Johannes Hesso kertoo liikunnan välittömistä hyödyistä.
Arkiaktiivisuus on yhtä tärkeää kuin kuntoilu
Liikunnalla on lisäksi monenlaisia pitkäaikaisia terveysvaikutuksia. Liikkuminen tuo apua lievään masennukseen ja tukee painonhallintaa. Stressin tunne vähenee, uni paranee ja todennäköisyys moniin pitkäaikaissairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin tai tyypin 2 diabetekseen, pienenee.
Hyvä uutinen kiireiselle on, että liikuntamäärää on helppo kasvattaa arkiaktiivisuutta lisäämällä. Monet tavalliset askareet tuovat päiviin aktiivisuutta mukavasti, varsinkin jos tietoisesti valitsee kunnon kannalta tehokkaamman tavan tehdä asioita. Esimerkiksi jos autoilun sijasta valitsee kauppakassien kantamisen kaupasta kotiin, lisää päivän liikunta-annosta kuin ohimennen.
”Omakotitalossa halkojen hakkaamisen voi tehdä isommilla tehoilla. Metsäretki reppu selässä voi olla melkein sama kuin crossfit-harjoitus painoliiveillä”, Hesso havainnollistaa.
Aktiivisuusranneke tukee tavoitteissa
Miten aktiivisuusranneke sitten toimii? Aktiivisuusrannekkeet sekä urheilu- ja älykellot muistuttavat lähtemään liikkeelle ja auttavat saamaan kokonaiskuvan päivän aikana kertyneestä liikuntamäärästä. Aktiivisuusrannekkeen askeleet kertovat esimerkiksi päivän askelmäärän, joten voit helposti seurata suositellun päivittäisen 10 000 askeleen kertymistä. Kelloihin on myös mahdollista asettaa oman kunnon kohentamista tukevia tavoitteita iän, sukupuolen ja painon mukaan. Aktiivisuusranneke mittaa unta, kaloreita ja muita käyttäjän kannalta mielenkiintoisia terveystietoja. Kellojen tarkat ominaisuudet riippuvat toki aina kellosta.
”Päivän tavoitteeksi on hyvä ottaa 10 000 askelta. Lisäksi voi käydä tekemässä voimaharjoittelua kerran viikossa esimerkiksi ilmaisilla ulkolaitteilla liikuntapaikkojen yhteydessä. Laitteet on suunniteltu niin, että niissä tulee lähtökohtaisesti tehtyä liikkeet oikealla tavalla.”
Hesson mukaan viikkoon on hyvä sisällyttää myös yksi hengästyttävä harjoituskerta, mikä toteutuu vaikkapa lasten kanssa palloa potkiessa. Leikkimielistä touhuamista ei välttämättä osaa mieltää urheiluksi, mutta ranneke voikin paljastaa, että hauska tekeminen käy hyvin urheilusuorituksesta.
”Se, mikä on lapsille normaalia säheltämistä, onkin äidille tai isälle rankkaa.”
Hesso suosittelee valitsemaan rannekkeen, joka mittaa liikkeen sijaan sykettä. Tärkeää on oivaltaa, että suurin osa aktiivisuudesta voi olla melko kevyttä liikuntaa, jota yleensä on luonnehdittu ohjeella ”pitää pystyä puhumaan”. Sen rasittavuus on 60–70 prosenttia maksimisykkeestä.
”Kilpaurheilussakin viikkoliikunnasta vain 15–20 prosenttia on rajusti hengästyttävää, muu peruskestävyyttä. Tavallisella kuntoilijalla suhde on sama mutta eri määrillä.”
Kummassa kädessä aktiivisuusranneke mittaa sykettä parhaiten? Kelloa kannattaa käyttää heikommassa, ei-hallitsevassa kädessä, eli oikeakätisten olisi suositeltavaa käyttää ranneketta vasemmassa kädessään ja vasenkätisten taas oikeassa. Aktiivisuuden mittaaminen onnistuu tällöin yleensä paremmin ja esimerkiksi urheiluvälineitä pidetään yleensä vahvemmassa kädessä.
Älykello vai aktiivisuusranneke - millaisen valitsen?
Mikä on paras aktiivisuusranneke tai urheilukello sinulle? Itselle sopivan mallin valinnassa kannattaa huomioida useita tekijöitä aina tarpeesta, hinnasta ja akun riittävyydestä lähtien. Riittääkö tarpeisiisi yksinkertainen aktiivisuusranneke vai tarvitsetko kellon kaikilla herkuilla? Ota nämä huomioon valitessasi tarpeisiisi optimaalisinta laitetta:
Tarve
Mieti, missä tilanteissa ja mihin tarpeisiin aiot ranneketta käyttää. Oletko edistynyt aktiiviliikkuja vai arkikunnonkohottaja? Onko kaikille ominaisuuksille tarvetta? Edullisemmastakin äly- ja urheilukellosta saa enemmän irti lataamalla siihen erilaisia sovelluksia.
Vinkki: Edullinen ja lujatekoinen Apple Watch Sport Band -urheiluranneke.
Ulkonäkö
Jos aikoo käyttää ranneketta vuorokauden ympäri, kovin suuri ja näkyvä malli ei välttämättä tunnu ranteessa yhtä mukavalta kuin pieni ja siro. Entä onko ranneke ulkonäöltään sellainen, että se sopii tyyliisi?
Vinkki: Tyyliä ranteeseen OnePlus Watch 2 -älykellolla tai Huawei Watch 4 Pro LTE -älykellolla.
Mittaustapa
Rannekkeet mittaavat toteutunutta liikuntamäärää joko sykkeen tai liikkeen pohjalta. Sykettä mittaavia älykelloja on kahdenlaisia: toiset mittaavat sykkeen ranteesta, toiset erillisen rinnalle asetettavan vyön avulla. Suurimpaan osaan liikuntalajeista rannesykemittaus toimii riittävän hyvin.
Vinkki: Polar Vantage V3 -urheilukello ja H10 -sykesensori samassa paketissa.
Hinta
Kalleimmat urheilukellot maksavat 700–800 euroa, halvimmat rannekkeet saa kympeillä. Alle kahdellasadalla saa jo hyvän ja yksinkertaisen aktiivisuusrannekkeen perustarpeisiin.
Vinkkejä eri hintaluokista: Huawei Watch 4 Pro Titanium -älykello, Polar Grit X2 Pro -urheilukello ja Apple Watch Series 10 GPS.
Akunkesto ja lataus
Miten usein laite pitää ladata? Akun kesto vaihtelee laitteesta toiseen mutta myös käytettävien toimintojen mukaan. Esimerkiksi gps-paikannustoiminnon käyttö on kätevä lenkillä, mutta syö akkua.
Vinkki: Samsung Galaxy Watch7 4G -älykellon voi ladata näppärästi langattomasti, Garmin Epix Pro (Gen 2) -älykellon akku kestää kestää 16 päivää ja Suunto 9 Peak Pro GPS -urheilukellon jopa 21 päivää.