Digikoulutus teki Radio Vaasan työstä helpompaa

Lukuaika 2 min

Laiskuus on Radio Vaasan toimitusjohtaja Christer Nybergin mielestä hyvä moottori. Halu työnteon helpottamiseen vei digikoulutukseen ja vähensi lopulta hukkaan heitettyä työaikaa.

Teksti ja kuva: Anne Kytölä

Suomen ainoan kaksikielisen paikallisradiokanavan, Radio Vaasan, toimitusjohtaja Christer Nyberg on nyt tyytyväinen mies. Osallistuminen yrittäjien digikoulutukseen on tuonut kanavan henkilöstön arkeen uusia digitaalisia työkaluja ja käytäntöjä, joiden ansiosta työaikaa kuluu vähemmän turhiin rutiineihin. Lopputulos näkyy positiivisesti jokaisen työntekijän päivässä.

”Pienissä yrityksissä on erityisen tärkeää, ettei työntekijöiden aika kulu hukkaan. Pilven ansiosta kerran järjestelmään viety tieto on meillä nyt kaikkien käytössä. Työ tehostuu, kun turha tekeminen jää pois.”

Vuonna 1985 perustettu Radio Vaasa on Suomen toiseksi vanhin edelleen toimiva kaupallinen paikallisradio. Se lähettää joka päivä ympäri vuorokauden ohjelmaa suomeksi ja ruotsiksi. Noin 21 000 ihmistä Kristiinankaupungista lähes Kalajoelle kuuntelee Radio Vaasaa viikoittain. Työntekijöitä on kymmenkunta: neljä vakituista ja joukko freelancereita.

Nyberg haki oppia digitaalisuuden mahdollisuuksiin osallistumalla Suomen Yrittäjien paikallisjärjestön ja Elisan järjestämiin yrittäjien digikoulutuksiin.

”Olen innoissani ja iloinen siitä, että tällaista yrittäjäjärjestön jäsenille on tarjolla tällaista ilmaista koulutusta. Reppuun tarttuu joka kerta jotakin käyttökelpoista. Jos ei suoraan työkaluja, niin ainakin se ensimmäinen oljenkorsi, jonka avulla pääsee eteenpäin oman ongelman ratkaisemisessa”, Nyberg kertoo.

Tietoa saa myös tauoilla

Varsinaisten luentojen lisäksi tärkeää oppia on tarttunut myös koulutustilaisuuksien tauoilla. Käytäväkeskusteluissa kuulee, miten asioita hoidetaan muissa yrityksissä. Toisten hyvien kokemusten innoittamana Radio Vaasa otti esimerkiksi käyttöön Elisan pilvessä toimivan tietoturvapalvelun.

”Homma toimii nyt todella helposti. Pienellä kuukausimaksulla tietoturva on koko ajan kunnossa ja uudet päivitykset latautuvat automaattisesti”, Nyberg kehuu.

Käytäväkeskusteluissa kuulee, miten asioita hoidetaan muissa yrityksissä.

Radio Vaasa käyttää pilvipalvelua myös kommunikointiin ja tiedon jakamiseen. Kolmihenkisen myyntitiimin jäsenet pysyvät koko ajan selvillä siitä, mitä kollegat ovat myyneet, koska myyjät jakavat kaikki tiedostonsa pilvipalvelussa. Yhteinen järjestelmä on jatkuvasti ajan tasalla, mikä nopeuttaa tiedon kulkua yrityksen sisällä ja vähentää paljon työtä.

”Sähköinen laskutus on tästä hyvä esimerkki. Miten paljon se säästääkään aikaa ja työtä sekä lähettäjän että vastaanottajan päässä”, Nyberg vertaa paperilaskujen aikaan.

Digitaalisuus on Nybergin mielestä hyvä juttu myös luonnon kannalta. Jos Radio Vaasassa ei olisi siirrytty sähköiseen laskutukseen, paperia kertyisi arkistoihin paksut pinot joka vuosi. Bensiiniä – ja luontoa – säästyy, kun töitä tehdäkseen ei tarvitse hypätä auton rattiin, vaan työtä voi tehdä myös etänä mobiililaitteiden avulla.

Kuuntelijat hyötyvät

Radio Vaasa hyödyntää jo nyt monin tavoin digitaalisia ratkaisuja radio-ohjelmien teossa. Käytössä on esimerkiksi puhelimeen ladattava sovellus, jonka avulla puhelinhaastattelut voi nauhoittaa ja lähettää edelleen radiossa tai radion somekanavien podcasteissa.

Seuraavaksi Nyberg haluaisi löytää ratkaisun, jolla toimittajat voisivat etäohjata studiota esimerkiksi tabletilla.
Seuraavaksi Nyberg haluaisi löytää ratkaisun, jolla toimittajat voisivat etäohjata studiota esimerkiksi tabletilla.

”Puhelinkeskusteluja on toki voinut nauhoittaa ennenkin, mutta äänenlaatu on todella hyvä käyttämässämme sovelluksessa”, Nyberg kertoo.

Nyberg seuraa kiinnostuneena, mitä kaikkea digitaalisuus tuo tullessaan, ja on valmiina poimimaan innovaatioita, joista on iloa ja hyötyä kanavan kuuntelijoille.

”Seuraava unelmani on löytää ratkaisu, jonka avulla toimittaja voisi hoitaa studiota, vaikka hän olisi ulkona tekemässä haastattelua. Olisi mahtavaa, jos studiota voisi ohjata esimerkiksi tabletilla”, Nyberg sanoo.

 

Vuonna 2017 Elisa ja Suomen Yrittäjien aluejärjestöt järjestävät yhdessä noin 50 digitalisaation hyödyntämiseen liittyvää koulutustapahtumaa eri puolilla Suomea.

Seuraavat oman alueesi digikoulutukset löydät Suomen Yrittäjien aluejärjestöjen tapahtumasivuilta. Mene Suomen Yrittäjien verkkosivuille, valitse sivuston ylänavigaatiosta kohdasta Järjestöt oman alueesi aluejärjestö ja aluejärjestön sivulta tapahtumat.