Turkulaisperheessä tehdään etätöitä, käydään etäkoulua ja viihdytään verkossa. Heidän mielestään paras verkkoyhteys on sellainen, jota ei edes huomaa, koska se toimii niin hyvin.
Teksti: Hanna Kangasniemi, Kuvat: Vesa-Matti Väärä
Tarvitaan aikatauluttamista ja hyvää suunnittelua, kun koko perhe on kotona ja molemmat vanhemmista tekevät etätöitä. Heinosen viisihenkinen perhe on viettänyt tiiviisti yhdessä aikaa saman omakotitalon katon alla Turun Vasaramäessä, kiitos koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilan.
“Tavallaan elämä on rennompaakin nyt, kun ei ole kiire minnekään ja voi tehdä töitä verkkarit jalassa ilman meikkiä”, Inka Heinonen sanoo.
Inka työskentelee matemaatikkona vakuutusyhtiössä ja kaikki työ tapahtuu nyt verkossa etänä VPN-yhteydessä ja erilaisissa verkkopalavereissa. Aiemmin hän teki etätöitä ehkä kerran viikossa.
IT-alan konsultti Tuomas Heinonen puolestaan on tottunut etätöiden tekijä, jonka työpaikka on Helsingissä mutta työpiste 3–4 päivää viikossa kotikonttorilla.
Verkon työvälineet ja verkkopalavereiden työtavat olivat molemmille siis tuttuja jo ennen koronan aiheuttamaa jatkuvaan etätyöhön siirtymistä.
Myös kodin verkko on kestänyt vaivatta kasvaneen kuormituksen, sillä Heinoset siirtyivät jo syksyllä 5G Kotinetin käyttäjiksi.
“4G-mobiililaajakaista oli hidas ja nyt tässä tilanteessa se olisi ollut täysin riittämätön”, Tuomas Heinonen sanoo.
Rytmitys auttaa, kun kotona on niin lapset kuin etätyöt
Jotta etätyö onnistuisi pikkulapsiperheessä, päivien rytmitys on tärkeää. Heinosten lapsista 5-vuotiaat kaksoset Onni ja Linnea ovat vielä päiväkoti-ikäisiä, mutta 8-vuotias Eemil tekee jo koulusta saamiaan tehtäviä etäkoulussa. Uuden oppimisessa tukena on ollut äiti.
Heinosilla päivän rytmi toimii niin, että lasten keskittymistä vaativat hommat sijoitetaan aamupäivään ja iltapäivällä on ruutuaikaa.
“Toisinaan ruutuaikaa tarvitaan myös silloin, kun aikuisilla on hiljaisuutta vaativa palaveri tai puhelu. Kun päivä on palasteltu, lapset malttavat yleensä tehdä yhtä asiaa sovitun ajan. Onneksi verkko ei enää heitä pois kesken lastenohjelman katselun”, Inka kertoo.
Verkkopalaverit sujuvat kun verkko toimii
Tuomas Heinosen työhön liittyy paljon verkkopalavereita ja tiedostojen lataamisia suuntaan ja toiseen. Työtä tehdään etäyhteydessä paitsi Suomessa myös niin idässä kuin lännessä maapallon toisella puolen.
“Pidämme paljon palavereita tilanteen mukaan niin Teamsilla, Hangoutsilla kuin Webexilläkin. Suomi on onneksi hyvässä paikassa aikaeron suhteen: Iltapäivän yhteydenotot sijoittuvat Yhdysvaltojen aamutunneille ja Aasian iltaan. 5G:llä videokuvayhteyskin on sujunut ongelmitta palavereissa. Yleensä kuvayhteyden ongelmat ovat olleet muilla nimenomaan verkon ongelmista johtuvia. Sitten sammutellaan kuvayhteyksiä, jotta saadaan palaveri pidettyä”, Tuomas sanoo.
Verkon toimivuus on tärkeää, kun kaikki työ tehdään verkossa. Heinosten puutalon seinään kiinnitetyn 5G-reitittimen turvin yhden gigatavun tiedostokin sujahtaa Tuomaksen koneelta vastaanottajalle kymmenissä sekunneissa.
“Nopeudet ovat vähintään 600–750 mbit/s sisään ja ulos noin 40 mbit/s. Ne ovat yli kymmenkertaiset vanhaan 4G-yhteyteen verrattuna. Meillä on myös sisäverkkoa parantavat laitteet, joten verkon kantavuus on erinomainen, vaikka asumme useassa kerroksessa”, Tuomas selittää.
Etätyö on lähentänyt työkavereihin
Yllättävää kyllä Inka ja Tuomas Heinonen huomaavat kumpikin seurustelevansa nyt enemmän työtovereidensa kanssa kuin aiemmin. Etätyö on lähentänyt yllättävillä tavoilla.
“Itse en paljon etätyötä tekevänä päässyt aiemmin osallistumaan työpaikan perjantaikahveille. Nyt kun kaikki ovat etänä, ollaan juteltu niitä näitä etäyhteydessä kahvitellen. Työyhteisö on tullut minullekin läheisemmäksi. Ketään ei myöskään haittaa, jos etäpalaverin taustalla juoksee lapsia tai joku kiipeää yhtäkkiä syliin. Kaikilla on sama tilanne, myös asiakkailla. ”, Tuomas kertoo.
Inkan tiimiläiset ovat pääosin Tukholmassa, eivätkä he normaalisti ole pitäneet yhteyttä kuin työasioissa.
“Suomalaiset tapasivat omassa tiimissään ja ruotsalaiset omassaan. Nyt kun kaikki ovat etätöissä, olemme alkaneet juoda kahvia Suomi-Ruotsi-tiimillä verkkoyhteydessä ja olen tutustunut Tukholman työkavereihin paremmin kuin aiemmin. Olen myös rohjennut tulla virtuaalikahville ilman meikkiä”, Inka sanoo ja nauraa.
Molemmat ovatkin sitä mieltä, että etätyöpakko on varmasti opettanut sellaisia asioita, joista voisi tulla pysyvä käytäntö.
Kotona seuraava haaste on keksiä, miten vietetään kaksosten 6-vuotissynttärit. Tuleeko siitäkin Teams-tapaaminen…
Elisa Netti Lite 5G Kiinteä tuo huippunopeuden etätöihin ja toimistoihin
Elisa Netti Lite 5G Kiinteä on yrityksille suunnattu kiinteä 5G-laajakaistaliittymä, joka tuo nopean nettiyhteyden niin toimistoihin kuin etätyöpisteisiin esimerkiksi koteihin. Sen nopeus yltää aina 1000 Mbit/s asti, jolloin laajakaistan kapasiteetti riittää samaan aikaan useille käyttäjille niin vaativaan työntekoon kuin vaikka nettipelaamiseen.
“Kiinteä 5G-liittymä tuo huippunopean netin paikkoihin, joihin se on vaikea tai kallis rakentaa valokuitukaapeleilla. Se sopii esimerkiksi pieniin toimistoihin sekä etätyötä varten pientaloihin”, kertoo Elisan Business Manager Antti Rajala.
Takuuvarman ja huippunopean 5G-laajakaistan tuo kiinteistön julkisivuun asennettava 5G-ulkovastaanotin ja sisätiloihin tulevat kaksi Mesh wifi-sisäreititintä. Vastaava kotitalouksille myytävä kiinteä 5G-liittymä on Elisa 5G Kotinetti.
Lue lisää 5G:n tuomista hyödyistä yritykselle
Lue myös
Tietoturva etätöissä – Mitä kaikkea se sisältää?
Viisi syytä, miksi mobiilireititin voittaa kännykän etätyössä