Hetki vain ja oman saunan löylyt sain 

Lukuaika 2 min

Hetki Finland tekee Keski-Euroopan takapihoille heti valmiita pihasaunoja suomalaisesta hirrestä. Yrittäjä Janne Oksanen keskitti kaikki IT-palvelut Elisalle voidakseen käyttää aikansa ja osaamisensa nuoren yrityksen kehittämiseen.

Pala Suomen lämpöä takapihalla ja niin helposti kuin mahdollista. Siihen tiivistyy loppuvuodesta 2020 perustetun Hetki Saunan idea.

”Asuin aiemmin oman ja vaimoni työn vuoksi 14 vuotta ulkomailla ja monen muun tavoin huomasin kaipaavani ruisleipää ja saunaa. Leipää sai lomalla pakattua laukut täyteen, mutta saunaa ei”, saunoja myyvän Hetki Finlandin toimitusjohtaja Janne Oksanen kertoo.

Kun Oksanen jäi vanhasta päivätyöstään pois, hän laittoi Hetki Finlandin pystyyn. Ydinosaamiseksi tuli suomalainen hirsirakenteinen, avaimet käteen -sauna ja pääasialliseksi kohdemarkkinaksi Keski-Eurooppa.

Hetki Saunat kootaan valmiiksi Suomessa ja kuljetetaan rekkarahtina asiakkaalle.

Avaimet käteen -saunassa löylyttely voi alkaa heti, kun sähköt on kytketty. Koska sauna seisoo jaloilla, perustuksia ei tarvita.

”Halusin homman niin helpoksi kuin mahdollista. Keski-Euroopassa saunaan liittyy paljon meille itsestään selvien terveysvaikutusten etsintää ja kiinnostus suomalaista saunaa kohtaan on suurta. Koska siellä taloissa ei kuitenkaan ole luontevaa paikkaa saunalle, se jää muuten helposti rakentamatta.”

Yrittäjälle kalleinta on aika

Kun Oksanen aloitti Hetki Finlandin, hänelle oli selvää, että suomalaiset saunat viedään maailmalle kunnon työvälineillä. Hän kääntyi Elisan puoleen, mistä osaavan yritysmyyjän kanssa löydettiin liikkuvassa työssä tärkeät 5G-ratkaisut sekä Microsoft 365 -ohjelmistopaketti. Samalla omalla domainilla toiminut sähköpostiosoite integroitiin asiakkaan puolesta Outlook-sähköpostiohjelmaan.

”Minulle nämä asiat ovat hepreaa, enkä edes halua osata niitä. Yrittäjän ei tarvitsekaan yrittää osata kaikkea, vaan on parempi antaa tukitoiminnot sellaisten käsiin, jotka osaavat. Vaikea olisi olla kaikessa riittävän hyvä.”

Oksanen suunnittelee päivittävänsä seuraavaksi myös yrityksen puhelimet ja tietokoneet tuoreempiin Elisan kautta. Keskittäminen on nimittäin syvällä Hetki Finlandin filosofiassa. Se tuo tekemiseen vastuuta ja myös helppoutta.

”Minulle se keskittäminen on itsestäänselvyys. Olisi yrittäjän rajattujen resurssien hukkaamista haalia laitteita ja sopimuksia sieltä täältä.”

Hetki Sauna

Ensimmäiset saunat myytiin etäyhteydellä

Oksanen perusti Hetki Finlandin keskellä koronapandemiaa. Vaikka aika muuten oli hankalaa, saunayritykselle hetki oli itse asiassa otollinen. Ihmiset alkoivat viettää aika kodeissaan ja myös käyttää rahaa niiden varustamiseen.

”Alkuvaiheen yritykselle oli hyväkin, ettei kukaan enää odottanutkaan minun tulevan paikalle tekemään vaikutusta tai matkustamaan messuille, mikä säästi huomattavasti rahaa.”

Jälleenmyyjä- ja kumppaniverkoston luomisessa, tilausten tekemisessä ja ylipäätään myynti- ja markkinointityössä monipuolinen Microsoft 365 -palvelupaketti oli tärkeä työkalu. Idea suomalaisesta saunasta saavutti alppimaisemien asiakaskunnan virtuaalisesti.

”Kun maailma nyt alkaa avautua, työmatkoja ulkomaille tulee lisää ja totta kai myös Suomessa toimivia yhteistyökumppaneita tulee tavattua enemmän. Kun oma työ liikkuu, nopeat ja varmatoimiset 5G-yhteydet ovat työssäni todella tärkeitä.”

5G-yhteys mahdollistaa lomailun yrittäjälle

Hetki Finland on aika tyypillinen alkuvaiheen yritys, Oksanen toteaa. Se merkitsee sitä, että yrittäjä itse tekee paljon, eikä työtunteja lasketa.

”Omaa yritystä eletään ja hengitetään”, Oksanen sanoo.

Pitkä yli 25 vuoden ura kansainvälisissä tehtävissä on opettanut Oksaselle myös levon merkityksen. Siihen suomalainen kesä ja rantasauna ovat kuin tehty. Jotta yrittäjän lomailu onnistuu, perinnemaisema kaipaa kuitenkin seurakseen modernia IT-teknologiaa. Yrittäjän mieli voi levätä vasta, kun hommat on hoidettu.

”Toimiva ja luotettava IT-kokonaisuus on minulle tärkeä, sillä hyvät laitteet ja yhteydet mahdollistavat yrittäjällekin breikin pitämisen ja hengähtämisen omalla mökillä. Työt voi tehdä missä vain ja rentoutua sitten.”

Mikäpä parempi tapa nauttia kesästä kuin sytyttää kiuas, myydä odotellessa pari saunaa Keski-Eurooppaan ja painua sen jälkeen hyvin ansaittuun löylyyn.

Lue myös

Keskitä firman IT ja tee työsi rauhassa

Moderni sauna lämpenee teknologian voimin

M365: yksi lasku riittää ja kirjanpito kiittää

Tampereen Markiisin IT laitettiin kerralla kuntoon ja kulut laskivat