Elisan asiantuntijatiimi rakentaa jo neljättä vuotta teknologiatapahtuma Slushin toimivan wifi-verkon yhteen maailman haastavimmista ympäristöistä.
Elisan verkkoratkaisujen kokenut asiantuntijatiimi on rakentanut Euroopan suurimman kasvuyritys- ja teknologiatapahtuma Slushin vaativan wifi-verkon jo vuodesta 2015 lähtien.
“Slush on erittäin vaativa ympäristö rakentaa langaton tietoverkko. Pienellä alueella on 20 000 teknologiaan keskittynyttä vierasta, joilla jokaisella on keskimäärin 3 päätelaitetta. Wifin on toimittava alueella hyvin”, Slushin vastaava tuottaja Mafer Morante kertoo ainutlaatuisen hankkeen vaativuudesta.
Elisan wifi-asiantuntijat alkavatkin suunnitella jo edellisen Slushin päättymisen jälkeen, miten wifi-verkon toimivuutta voisi parantaa seuraavana vuonna. Suunnittelutyö jatkuu aina ison tapahtuman rakentamisen alkamiseen asti.
Viestintäviraston poikkeuslupa tuo lisää kanavia wifi-verkkoon
“Vaikka langaton verkko toimii massatapahtumassa jo nyt hyvin, aina voi parantaa. Tänä vuonna haimme Viestintävirastolta poikkeusluvan käyttää Euroopassa hyväksyttyjen wifi-radiotaajuuksien yläpuolella olevia taajuuksia, jotka ovat käytössä muun muassa USA:ssa. Näin saamme 5 kanavaa lisää aiempien 16 kanavan rinnalle, jolloin wifi-verkon taajuudet eivät mene niin helposti tukkoon. Tällä on merkitystä erityisesti paljon ihmisiä keräävillä Slushin päälavoilla, joissa on paljon tukiasemia pienessä tilassa”, kertoo Elisan verkkoratkaisujen tekninen konsultti Kalle Rauvola.
”Olemme tehneet Elisan kanssa tiivistä yhteistyötä ja suunnittelua saadaksemme koko Slushin tapahtuma-alueen hyvin toimivan wifi-verkon piiriin. Eräs haastava kohta on tapahtuman aloittava Opening Show, jonka aikana lähes kaikki kävijämme ovat kokoontuneet yhden lavan läheisyyteen. Avajaisista jaetaan myös paljon kuvia ja sosiaalisen median päivityksiä, joten wifi-verkko on kovassa käytössä. Viime vuonna suoriuduimme hyvin ja tänä vuonna on tarkoitus tehdä sama”, Morante kertoo.
Esimerkiksi vuoden 2017 Slushissa yhtäaikaisia käyttäjiä wifi-verkossa oli parhaimmillaan noin 10 000 ja kaikkiaan verkkoon oli yhteydessä noin 40 000 eri päätelaitetta. Tänä vuonna 4.–5.12. järjestettävään Slushiin odotetaan jälleen noin 20 000 vierasta kaikkialta maailmasta.
“Tänä vuonna olemme rakentaneet vieraille aikaisempaa useampia mahdollisuuksia tavata toisiaan ja verkostoitua. Tapaamisalueita on enemmän ja niiden wifi-verkon on toimittava luotettavasti”, Morante sanoo. Slushin alue onkin laajentunut Helsingin Messukeskuksessa kahteen uuteen halliin verrattuna viime vuoteen.
350 tukiaseman optimointi vaatii tarkan suunnittelun
Kaikki konstit massatapahtuman wifi-verkon suunnittelussa ja rakentamisessa ovat tarpeen, sillä wifi-teknologiaa ei ole koskaan kehitetty tarpeeksi skaalautuvaksi massatapahtumia varten. Wifi-verkoille tarkoitettuja taajuuksia on yksinkertaisesti liian vähän käytössä isoja massatapahtumia ajatellen.
“Massatapahtumissa, joissa paikalla yli 10 000 ihmistä, wifi:n alempi ja kapeampi 2,4 gigahertsin taajuusalue menee täysin tukkoon. Tämä johtuu siitä, että alempaa taajuusaluetta käyttää moni muukin teknologia, kuten esimerkiksi bluetooth-laitteet. Massatapahtumissa 2,4 GHz:n taajuusalueelle ei yksinkertaisesti mahdu mitään wifi-liikennettä. Siksi olemme toteuttaneet Slushin verkkoympäristön 5 gigahertsin taajuusalueella”, tekninen konsultti Ville Franck kertoo Elisalta.
Slushin verkkoympäristö toteutetaan tänä vuonna noin 350 langattoman tukiaseman avulla viime vuoden noin 270 tukiaseman sijaan. Tukiasemien oikeanlainen sijoittelu ratkaisee, miten hyvin data verkossa kulkee.
Suuntaavat antennit ja tarpeeksi pieni lähetysteho
“Slushissa tukiasemia sijoitetaan runsaasti katsomoiden alle ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös trussilinjoille eli katoista roikkuviin ristikkopalkkeihin. Käytämme tavallista pienempiä lähetystehoja ja voimakkaasti suuntaavia antenneja, jotta kunkin tukiaseman kantavuus saadaan sopivan pieneksi. Kullekin tukiasemalle suunnitellaan oma tarpeeksi pienikokoinen solu, joka ei mene päällekkäin muiden tukiasemien kanssa. Silloin verkko toimii optimaalisesti”, kertoo tekninen konsultti Jere Vasama Elisalta.
Esimerkiksi Slushissa käytetään paljon noin metrin korkeudelle asennettuja tukiasemia, jolloin ihmismassa estää wifi-signaalia kantamasta toisen tukiaseman alueelle.
“Käytämme Slushissa vain Ciscon tukiasemia, koska ne ovat käytännössä osoittautuneet hyviksi ja luotettaviksi massatapahtuman wifi-verkon rakentamiseen”, Vasama kertoo.
Verkon rakentaminen vaatii nopeutta ja ketteryyttä
Vaikka Slushin suunnittelu aloitetaan jo varhain, näin suuren massatapahtuman rakentaminen tapahtuu kuitenkin juuri ennen tapahtumaa. Myös suunnitelmat lyödään lukkoon vasta juuri ennen Slushia. Hyvä suunnittelu, tukiasemien konfigurointi etukäteen ja Elisan kokeneiden wifi-asiantuntijoiden tiimi auttavat onnistumisessa tiukassa aikataulussa.
“Nopea aikataulu haastaa meidät niin wifi-verkon suunnittelussa kuin rakentamisessa. Esimerkiksi lavarakenteet valmistuvat vasta viime päivinä, jolloin asennamme viimeisiä tukiasemia paikalleen vielä edellisenä yönä ennen kuin tapahtuma alkaa”, Kalle Rauvola kertoo.
Elisan tiimin työ taustalla ei pääty wifi-verkon rakentamiseen, vaan koko viiden asiantuntijan tiimi on paikalla Slushissa varmistamassa, että kaikki toimii hyvin.
“Autamme näytteilleasettajia heidän verkkoyhteyksien ongelmissa ja tarvittaessa korjaamme mahdollisia ongelmia, kuten tukiasemista irronneita kaapeleita. Valvomme koko ajan, että verkko toimii oikein ja kapasiteetti riittää. Tarvittaessa voimme lisätä paikallisesti kapasiteettia, jos jollain alueella käyttäjämäärät ovat ennakoitua suuremmat”, Ville Franck kertoo.
Wifi-vinkit Slushissa kävijälle
Elisan asiantuntijoiden wifi-vinkit Slushissa kävijälle:
- Varmista että päätelaitteesi wifi tukee 5 gigahertsin taajuusaluetta. Voit varmistaa tämän seuraavalla tavalla: googlaa laitteesi tekniset tiedot. Jos niistä löytyy maininta “dual band” tai ”802.11a” tai “802.11ac”, päätelaitteesi on valmis Slushiin.
- Välillä päätelaitteet menevät sekaisin suuresta tukiasemamäärästä, eivätkä enää yhdisty kunnolla verkkoon. Tällöin auttaa se, että sammutat hetkeksi päätelaitteen wifi:n ja laitat sen saman tien takaisin päälle.
- Ota wifi ja bluetooth päätelaitteistasi kokonaan pois päältä, mikäli käytät ainoastaan mobiiliverkkoa. Wifi-verkkoon liittymättömät päätelaitteet etsivät koko ajan aktiivisesti tukiasemia ja ruuhkauttavat jo ennestään tukkoista verkkoa.
Artikkelin kuvat: Toni Vettenranta.
Lue myös
Tutustu Elisan tarjoamiin tietoverkkoratkaisuihin
Näin rakennettiin Slushiin toimiva wifi-verkko vuonna 2017