Porin kaupunki, yritykset ja Elisa etsivät uusia tapoja hyödyntää 5G-teknologioita yhteisten työpajojen avulla.
“5G-työpaja haastaa ajattelemaan asioita uusiksi 5G:n ja yleisesti digitalisaation tarjoaminen mahdollisuuksien näkökulmasta. Oman mielikuvituksen käyttö on suurin ideoinnin rajoite. Siksi yhteiset työpajat ja niiden hyvät esimerkit erilaisista mahdollisuuksista avaavat ajattelua ja auttavat ideoimaan”, Porin kaupungin elinvoimayksikön päällikkö Jouko Hautamäki kuvaa nyt alkaneen yhteistyön antia.
Hautamäki nostaa esiin konkreettisia esimerkkejä, missä 5G-teknologiaa voitaisiin hyödyntää eri tavoin.
Porin sataman ja teollisuuspuiston alueilla on useita mahdollisuuksia hyödyntää esimerkiksi 5G-verkkoon kytkeytyvien IoT-sensorien tuottamaa dataa sekä koneiden ja automaattiajoneuvojen etäohjauksessa 5G-teknologian mahdollistamaa viiveetöntä tiedonsiirtoa.
“Alueen yrityksille tämä mahdollistaa toiminnan tehostamista sekä aivan uusia liiketoiminnan mahdollisuuksia ja sitä kautta kilpailukyvyn parantamista. Pienet ICT-yritykset voisivat tulla pilotoimaan ja kokeilemaan, mitä kaikkea uutta 5G-verkko tuo teollisuusalueille, ja saada siten tilaisuuden kehittää tuotettaan. Jo nyt Kupariteollisuuspuiston teollisuusalueella pilotoidaan arkikäytössä autonomista bussia”, Hautamäki visio.
Julkisella sektorilla 5G tuo hyötyjä muun muassa sosiaali- ja terveystoimeen. “Sote-palveluissa etäläsnäolo ja etävalvonta saadaan paljon nykyistä paremmaksi, mikä parantaa palvelukokemusta ja säästää aikaa. VR-lasit tuovat matkailun kaltaisia elämyksiä esimerkiksi ihmisille, jotka eivät voi enää matkustaa. Tämä parantaa elämänlaatua”, Hautamäki kertoo tunnistetuista mahdollisuuksista.
”Esimerkiksi e-urheilukokemus paranee 5G:n nopeuden ja viiveettömyyden ansiosta. Tämä voitaisiin tuoda esimerkiksi nuorisotalossa käyvien nuorten pilotoitavaksi”, hän lisää.
Elisa edistää 5G-kokeiluja ja -pilotteja
Jouko Hautamäen mukaan hyvien esimerkkien tuominen julkisuuteen, ideoiden kokeileminen ja pilotointi ovat tärkeässä roolissa siinä, miten 5G-teknologioista saadaan paras hyöty irti.
“Haluamme Elisassa edistää erilaisia 5G-teknologioihin pohjautuvia kokeiluja ja pilotointeja. Näin yritykset ja kaupungit voivat löytää heitä parhaiten hyödyntäviä käyttötapoja, niin nykyisen liiketoiminnan tehostamisessa kuin täysin uusien liiketoimintojen kehittämisessä. Siksi järjestämme Porissa 5G-työpajoja, joihin kaikki kiinnostuneet yritykset ovat tervetulleita”, kertoo Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Laukkanen.
Elisa rakentaa parhaillaan kaupallista 5G-verkkoa koko Suomen alueella. “Meillä on mahdollisuus rakentaa nopeastikin asiakaskohtaisia 5G-verkkoja paikkoihin, joissa asiakkaan ja Elisan tarve kohtaavat. Asiakaskohtaisilla mobiiliverkoilla pystytään rakentamaan haastaviin ja uudenlaisiin kohteisiin langattomia verkkoratkaisuja ja 5G-palveluja” Laukkanen kertoo.
Lue myös
Supercellin oma 5G-verkko yltää Wood Cityn joka sopukkaan
5G on modernin Oulun linkki maailmalle
Valokuitu vai kiinteä 5G? Valitse yrityksellesi paras laajakaista