5G:n lyhyt viive ja suuri kapasiteetti yhdessä pilvilaskennan kanssa tekevät laajennetun todellisuuden reaaliaikaiset 3D-mallit mahdollisiksi mobiililaitteissa. Tästä hyötyvät monet toimialat.
Aalto Yliopistossa tehdään merkittävää laajennetun todellisuuden tutkimuksen kaupallistamista, jonka tuloksena laajennetun todellisuuden luominen ja päivittäminen helpottuu ja halpenee 5G-teknologioiden ja pilvilaskennan ansiosta.
Elisan ja Aalto yliopiston Cloud XR -tiimin yhdessä kehittämä ratkaisu on lajissaan maailman ensimmäinen.
“Olemme luoneet helposti käyttöönotettavan laajennetun todellisuuden (XR) kokemuksen mobiililaitteille ja virtuaalilaseille. Kun niihin halutaan korkealaatuista sisältö, itse raskas laskenta on tehtävä pilvessä. 5G-mobiiliverkon alhainen viive auttaa pienentämään latenssia ja 5G-verkon suuri kapasiteetti mahdollistaa korkealaatuisen videosisällön tarjoamisen.”
”Cloud XR -ratkaisussa grafiikka etärenderöidaan pilvessä ja tuodaan sieltä päätelaitteisiin reaaliaikaisesti”, kertoo Cloud XR -tiimin innovaattori Teemu Kämäräinen Aalto Yliopistosta.
Mikä tahansa XR-sovelluksia hyödyntävä toimiala voi hyödyntää uutta 5G-mobiiliverkkoa hyödyntävää ratkaisua. “Suurimmat hyödyt saadaan tilanteissa, joissa, korkealaatuinen sisältö, helppo käyttökokemus ja mobiilius ovat tärkeitä asiakaskokemuksen luomiseksi.”
”Olemme luoneet Cloud XR:n sellaiseksi, että se sopii eri toimialojen sovelluskehittäjien tarpeisiin”, kertoo Cloud XR -tiimin kaupallistamisen asiantuntija Olavi Mertanen.
Käyttökohteina muun muassa rakentaminen ja terveydenhoito
Tällä hetkellä esimerkiksi rakennusteollisuudessa paljon dataa sisältävät interaktiiviset kolmiulotteiset mallit ovat staattisia ja muutokset niihin vievät paljon aikaa. Cloud XR:n etärenderöintiteknologian ansiosta interaktiivisista 3D-malleista voidaan tehdä nopeasti lähes reaaliajassa päivittyviä.
Siten esimerkiksi kaikki rakennusprojektissa olevat tahot voivat nähdä jatkuvasti päivitettävästä 3d-mallista, miten rakennustyöt etenevät ja miten suunnitelma toteutuu. Samalla esimerkiksi kuluttajille voidaan jakaa helposti myytävä asunto virtuaalisena 3D-mallina, jota pääsee tutkimaan helppokäyttöisillä VR-laseilla.
“Terveydenhoito ja sen eri simulaatiot ovat myös yksi potentiaalinen sovelluskohde. Esimerkiksi kirurgisten leikkausten simulointi ja harjoittelu ovat käyttötapauksia, joissa tarvitaan raskaita 3D-malleja ja mobiliteettia”, kertoo Cloud XR -tiimin innovaattori Matti Siekkinen.
Helpottaa huoltoa ja koulutusta
Muita ratkaisua hyödyntäviä toimialoja ovat ylläpito, huolto ja koulutus.
“Koulutuksessa voidaan esimerkiksi virtualisoida opetukseen liittyvää sisältöä ja harjoitella muun muassa asennustöitä, moottorien korjausta ja niiden kaltaisia tehtäviä,” Siekkinen sanoo.
“Laajojen isojen teollisuusjärjestelmien virtualisointi helpottaa niiden ylläpito, kun kokonaisuus voidaan havainnollistaa paljon nykyistä paremmin”, Olavi Mertanen lisää.
“5G-mobiiliverkon avulla huoltomiehen päätelaitteisiin voidaan pilvipalvelusta striimata oleellinen data, mikä helpottaa ja nopeuttaa huoltotoimia. Samalla tietoturva paranee, kun huoltomiehen laitteisiin ei tarvitse enää tallentaa kaikkea mahdollisesti huoltotöissä tarvittavaa tietoa valmiiksi”, Teemu Kämäräinen kertoo.
Myös mobiilipelaaminen voi Cloud XR:n etärenderöinnin ja 5G-verkon ansiosta mullistua. Pilvipelaamisessa kaikki pelin data ja grafiikka tulevat pilvipalvelusta mobiililaitteisiin. Tämä tekee mobiilipelit paljon elävämmiksi ja interaktiivisemmiksi, kun 3D-malleihin perustuvat mobiilipelit kehittyvät.
5G-ratkaisussa tutkitaan skandinaavista huonetta
Elisan ja Aalto yliopiston Cloud XR -tiimin yhdessä luomassa 5G-prototyypissä käyttäjä pääsee tutkimaan skandinaavisesti sisustettua huonetta liikuttamalla mobiililaitetta tai koskettamalle mobiililaitteen näytön ohjaimia.
5G-mobiiliverkon nopeus ja lyhyt viive luovat käyttökokemuksesta välittömän ja helpon. Prototyypissä interaktiivinen sisältö striimataan reaaliaikaisesti pilvipalvelusta.
Lue lisää 5G:n hyödyistä ja jätä yhteydenottopyyntö
Lue myös
Elisa Showroom näyttää miten 5G-teknologioita voi hyödyntää eri toimialoilla
Lisätty todellisuus tunkeutuu työpaikoille ja tutkimukseen Suomessakin
Etätyökalusteita valmistavan Selkan moderni tehdas perustuu 5G-verkkoon