Sarjayrittäjä Ilkka Lavas tietää, ettei yrittäjä voi menestyä ilman perheen tukea. Ja sen voi ansaita vain antamalla saman verran takaisin. Lue Lavaksen vinkit yrittäjyyden ja perheen yhdistämiseksi.
Teksti ja kuvat: Juho Paavola
Jos yrittäjänä aikoo menestyä, pitää kotiasioiden olla kunnossa. ”Kaikilla menestyjillä on tukiverkosto, joka jeesaa. Aikataulut menevät asiakkaiden ja tilanteiden mukaan. Ei yrittäjänä voi sanoa, voisiko seminaarin siirtää seuraavalle päivälle, työt on tehtävä silloin kun ne ovat käsillä”, media- ja IT-aloilla uran sarjayrittäjänä tehnyt Ilkka Lavas kertoo.
Nykyisin Lavas Design -yritysrypäs työllistää satakunta henkeä. Siihen kuuluvista yrityksistä City Digital on Deloitte Fast 500 -kilpailussa päässyt kymmenenneksi nopeiten kasvaneeksi mediayritykseksi Euroopassa. Yrittäjänä Lavas aloitti pienesti ja nuorena 17-vuotiaana perustamalla verkkosivuja koodaavan firmansa.
Jälkikäteen Lavas huomasi, että perheen tuki oli jo silloin korvaamatonta. Tosin silloin perhe merkitsi vielä omia vanhempia ja sisaruksia.
”Mutsihan sen ensimmäisen tietokoneeni osti, piti huolen siitä että jääkaappi oli täynnä ja pesi vielä pyykitkin. Ei siinä paljon yrittäjäriskiä itselle jäänyt.”
Perheen yhteistä aikaa on hallittava aktiivisesti
Lavaksen maailma muuttui kymmenen vuotta sitten, kun perheen vanhempi poika syntyi. Pikkuveli saapui seuraavana vuonna perässä. ”Mutta niin miehet kuin naisetkin voivat yhdistää yrittäjyyden ja perheen. Se vaatii ajanhallintaa, jota kuitenkaan ei valitettavasti kouluissa opeteta.”
Lavas on totaalinen ihminen. Kun hän tekee jotakin, hän tekee sen täysillä.
Jos töissä on menossa tärkeä projekti, hän keskittää kaiken tarmonsa siihen. Vastapainoksi hän merkitsee kalenteriinsa loman tai viikonlopun. Silloin hän keskittyy nauttimaan elämästä perheensä kanssa.
”Lomalla todella olemme yhdessä. Kotona kaikki touhuavat helposti omia juttujaan.”
Lavaksen mielestä työn ja perheen yhdistäminen vaatii yrittäjältä tietoisen asenteen. Hän on itse jopa purkanut päivänsä tekemiset Excel-tiedostoksi. Vain omaa tekemistä seuraamalla selviää, mihin aika kuluu.
”Televisiolle olen varannut nolla tuntia. Sellaiseen minulla ei ole aikaa.”
Stoppereita työn keskelle perheen pariin
Lavas haluaa säästää aikansa sellaisen, mikä on merkityksellistä. Kuten pojilleen. ”Siksi että heidän kanssaan on hauska olla. Ei se mikään velvollisuus ole.”
Hän ei usko ajan jaotteluun työhön ja vapaa-aikaan.
Sen sijaan Lavas etsii arkeensa stoppareita eli hetkiä jolloin ajatus siirtyy työstä pois. Se voi olla urheilua, soittamista – mikä kenellekin sopii.
”Minulle lasten kanssa leikkiminen on yksi hyvä stoppari. Käymme pulkkamäessä, laskettelemassa tai pelaamme pihalla jalkapalloa.”
Silloin ajatus on vain siinä hetkessä. Jos ulkoilmat ovat kehnot, Lavaksen perheessä pelataan ahkerasti pöytälätkää tai lautapelejä. Myös ne tarjoavat kokonaisvaltaisen hetken yhdessäololle.
Pääsääntöisesti Lavas on sitä mieltä, että kun lasten kanssa ollaan, niin myös ollaan. Samalla hänen mielestään yrittäjän pitää olla vanhempana itselleen myös salliva. Jos etätyö mahdollistaa kotona olemisen, se riittää.
”En ymmärrä etätyö-kritiikkiä, että olet muka läsnä mutta et ole. Jos teet töitä kotona, se mahdollistaa näköyhteyden ja paikallaolon, ja kyllä se on paljon enemmän kuin se, ettei olisi siellä.”
Perhe luo puitteet menestykselle
Menestyvän yrittäjän takaa löytyy skarppi puoliso, Lavas näkee: ”Asiaa on ihan tutkittukin Yhdysvalloissa. ´Succesful people have optimal family system´, siellä sanotaan.”
Lavas myöntää, että yrittäjänä menestyminen vaatii tiettyä itsekkyyttä ja kykyä priorisoida. Se taas kysyy perheeltä joustavuutta, pikkulasten perheessä tämä merkitsee käytännössä puolison joustavuutta.
”Jos sitä ei ole, sinun työtäsi ei arvosteta. Jos taas molemmat arvostavat toisiaan, omista menoista ei pitäisi tulla huonoa omaatuntoa.”
Lavaksen vaimo työskentelee lastenhoitajana päiväkodissa. Lavaksen mielestä pariskunnan töiden erilaisuutta tärkeämpää ovat ihmisten luonteet: menevät ihmiset viihtyvät yhdessä. Jokainen työ myös vaatii ihmiseltä nykyisin yrittäjämäistä asennetta.
Parisuhde ja yrittäjyys ovat kestäneet Ilkka Lavaksen elämässä likipitäen yhtä kauan. Siinä ajassa on opittu tuntemaan, luottamaan ja joustavaan. Molemmin puolin, Lavas korostaa kerta toisensa perään.
”Vaimoni ymmärtää minun menoni todella hyvin ja tekee paljon joustaakseen. Vastaavasti minä järjestän aikaa hänen menoilleen ja tyttöjen saunailloille. Perjantai-illoille en koskaan sovi mitään, sillä ne ovat minun.”
Ilkka Lavaksen vinkit yrittäjäperheille
Yhteydenpito: WhatsApp
“Perheen sisäinen WhatsApp -ryhmä on helppo ja kätevä, keep it simple! Muistutamme toisiamme perheen tapahtumista, kerromme toisillemme kivoista jutuista ja siitä, missä menemme. Sinne on myös helppo lähettää reissulta kuvia, mikä lyhentää välimatkaa.”
Ajanhallinta: Sähköiset kalenterit
“Perheen yhteistä sähköistä kalenteria käyttämällä pysyy kärryillä myös muiden menoista. Omia tapaamisia on helpompi sovitella, kun näkee onko puolisolla tai lapsilla illalla menoja. Itse käytän tavallista Googlen kalenteria.”
Huvittelu: YouTube ja Instagram
“YouTube ja Instagram voivat laiskistaa, mutta oikealla asenteella ne ovat mitä parhaimpia työkaluja lasten mediakäyttäytymisen harjoittelemiselle. Hyödyn saa irti, kun sovelluksia käyttää lasten kanssa yhdessä. Ylläpidämme poikien kanssa Instaa tai teemme YouTubeen videoita. Tutkiminen on yhteinen seikkailu.”
Lue myös
Pidä huolta aivoistasi: Vaativa tietotyö vaatii aivojumppaa
Hajautetun työn malli tuli jäädäkseen
Etätyö vaatii johtajalta aikaa, empatiaa ja selkeyttä
Hybridityön johtaminen – parhaat toimintatavat