Terveydensuojelulain uudistus: mahdollisuus yrityksille

Lukuaika 2 min

Terveydensuojelulaki, joka on keskeinen työkalu terveyshaittojen ehkäisemiseksi, on uudistumassa vastatakseen paremmin nykyajan haasteisiin, kuten sisäilman laatuun, ilmanvaihtoon ja energiansäästöön liittyviin kysymyksiin.

Nykyinen terveydensuojelulaki on jo noin 30 vuotta vanha, ja sitä on muokattu vuosikymmenien aikana useita kertoja. Tämä on tehnyt kokonaisuudesta hajanaisen, joten uudistuksella pyritään eheämpään lakikokonaisuuteen. Erityisesti sisäilman laatu ja ilmanvaihto ovat keskiössä, sillä ne vaikuttavat suoraan asumisterveyteen ja työhyvinvointiin. Uudistuksen tavoitteena on luoda tarkkarajaisempi lainsäädäntö, joka mahdollistaa tehokkaamman valvonnan ja turvallisemman elinympäristön. Samalla pyritään välttämään päällekkäistä toimivaltaa muiden viranomaisten kanssa ja selkeyttämään vastuukysymyksiä. Hankkeen toteutukselle on aikaa tämä hallituskausi ja uuden lain voimaantulon tavoitepäivämäärä on 1.1.2027

Näin yritykset voivat hyötyä uudesta laista

Terveydensuojelulain uudistus tarjoaa yrityksille uusia mahdollisuuksia ja erinomaisen tilaisuuden parantaa sisäilmaolosuhteitaan ja varmistaa terveelliset työskentelytilat. Uusi laki asettaa tiukempia vaatimuksia sisäilman laadulle ja ilmanvaihdolle, mikä tekee tehokkaista ratkaisuista entistäkin tärkeämpiä. Yritysten on tärkeää valmistautua tuleviin muutoksiin, sillä laatuvaatimusten kiristyminen voi vaikuttaa suoraan liiketoimintaan ja työntekijöiden hyvinvointiin. Sisäilman parantaminen ei ainoastaan täytä lain vaatimuksia, vaan myös lisää energiatehokkuutta ja työntekijöiden hyvinvointia. Terveellinen ja puhdas sisäilma sekä hyvä ilmanvaihto voivat vähentää sairauspoissaoloja ja parantaa tuottavuutta, mikä tekee siitä strategisen investoinnin yrityksille.

Terveydensuojelulain uudistus avaa ovia uusille innovaatioille ja toimintatavoille. Uudistuksen myötä markkinoille tulee mahdollisuuksia kehittää ja tarjota uusia palveluja ja ratkaisuja, kuten sisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyviä parannuksia, jotka tukevat yritysten ja kiinteistön-omistajien velvollisuuksia. On tärkeää, että yritykset ja alan ammattilaiset seuraavat tarkasti lain kehitystä ja osallistuvat aktiivisesti keskusteluun. Näin yritykset voivat varmistaa, että heidän toimintansa on ajan tasalla ja että he voivat hyödyntää mahdollisuudet, joita uudis-tukset tuovat mukanaan. Yritykset, jotka osaavat ennakoida lainsäädännön muutoksia ja mukautua niihin nopeasti, voivat luoda kilpailuetua ja vahvistaa asemaansa markkinoilla.

Teknologia ja kokemus yhdistyvät

Seuraamme Elisassa aktiivisesti lainsäädännön kehittymistä ja teemme jatkuvan kehittymisen mukaisten menetelmien avulla töitä yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa, jotta voimme vastata parhaalla mahdollisella tavalla lainsäädännön muutosten luomiin vaatimuk-siin sekä uuteen kysyntään.

Tarjoamme jo nyt Elisana laajan valikoiman palveluita, jotka auttavat asiakkaitamme varau-tumaan ennakoivasti uuden lain mukanaan tuomiin vaatimuksiin, ja siten luomaan terveellisen sekä energiatehokkaan työympäristön. Tarjoamme sisäilman laadun mittaukseen suunniteltuja laitteita ja ratkaisuja, jotka soveltuvat lähes kaiken kokoisille yrityksille toimialasta riippumatta. Uudistuksessa painotetaan ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, ja tässä kohtaa yrityksemme voi todella auttaa.

Yhdistämme uusimman teknologian ja pitkän kokemuksen, jotta voimme tarjota asiakkaillamme parasta mahdollista palvelua. Palvelumme, eivät rajoitu pelkkään tekniikkaan, vaan tarjoamme kokonaisvaltaisia ratkaisuja, jotka auttavat yrityksiä seuraamaan sisäilman laatua ja olosuhteita reaaliaikaisesti, toimimaan proaktiivisesti, luomaan kustannussäästöjä sekä välttämään terveyshaittoja aiheuttavat tilanteet.

Kerromme mielellämme lisää! Ota yhteyttä ja lue lisää

Kolme tapaa, joilla yrityksesi voi parantaa toimitilojensa sisäilmaa:

1. Seuraa ja ylläpidä: Säännöllinen ilmanlaadun seuranta ja proaktiivinen reagointi poikkeamiin varmistavat, että sisäilma pysyy terveellisenä.
2. Investoi sisäilman laatua mittaaviin palveluihin ja ilmanvaihtoon: Hyvin suunniteltu ja toteutettu kokonaisratkaisu parantaa sekä terveyttä että energiatehokkuutta, jonka myötä syntyy parempaa työhyvinvointia sekä kustannussäästöjä.
3. Seuraa aktiivisesti alan kehittymistä ja kouluta henkilökuntaasi: Pysyt aallonharjalla nopeasti muuttuvassa ympäristössä ja pystyt hyötymään alan uusimmista innovaati-oista. Lisäksi tietoinen henkilökunta osaa tunnistaa ongelmat ajoissa ja toimia ennaltaehkäisevästi.

Lähteet:

https://thl.fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/kansallinen-sisailma-ja-terveys-ohjelma-2018-2028

https://sisailmauutiset.fi/eurooppalainen-cen-sisailmastandardi-uusitaan/

https://sisailmauutiset.fi/terveydensuojelulain-kokonaisuudistus-tyon-alla/

https://www.evia.eu/wp-content/uploads/IAQ-Manifesto-Good-indoor-air-quality-must-become-a-basic-human-right-June-2024-1.pdf

Lue myös

Olosuhteiden IoT-mittaus onnistuu nyt helposti ja nopeasti

Kaukolämpöpäivät 2024

Kirjoittanut

Jale Naskali
Business Manager

Jale Naskali vastaa Elisan yritysasiakkaiden IoT liittymistä, tuotteista ja palveluista. Tarjoamme kattavia IoT-kokonaisratkaisuja, jotka suunnittelemme yhdessä asiakkaidemme kanssa sopimaan joustavasti yritysten omiin toimintaympäristöihin. Palvelumme mahdollistavat reaaliaikaisen datan keruun eri kohteista, jolloin yritykset pystyvät oikeasti hyödyntämään kerättyä dataa liiketoiminnan kehittämiseen. IoT tarjoaa monipuolisia vaihtoehtoja esimerkiksi paikantamiseen, olosuhdetietojen hyödyntämiseen, veden etäluentaan, energiatehokkuuteen sekä älykkäisiin tuotteisiin. Kattava verkkomme takaa IoT-ratkaisujen toimivuuden ympäri Suomen ja kansainvälisten kumppaniemme kanssa mahdollistamme myös globaalit IoT-toteutukset.