Tutkimus: Suomalaisyritykset investoivat nyt 5G-teknologiaan

Lukuaika 2 min

Uusien palvelujen luominen, nykyisten prosessien tehostaminen ja hyvä liitettävyys suurelle määrälle laitteita ovat pääasialliset syyt, miksi joka neljäs yli 1000 henkilöä työllistävä yritys on tehnyt tai on tekemässä 5G-teknologiaan liittyviä investointeja.

Näin kertoo Elisan teettämä tutkimus*, jossa kysyttiin suomalaisilta yrityksiltä, mitä 5G ja IoT merkitsevät niille juuri nyt.

Yli 1000 henkilöä työllistävistä yrityksistä 23 prosenttia on jo investoimassa tai investoi seuraavan 12 kuukauden aikana 5G-teknologioihin. 500–1000 henkilöä työllistävistä yrityksistä investoimassa on 10 prosenttia. Määrät ovat yli kaksinkertaistuneet siitä, kun edellinen tutkimus tehtiin vuosi sitten.

Suomalaisyritykset hakevat tutkimuksen mukaan 5G:stä hyötyjä ennen kaikkea uusien palveluiden luomiseen ja uuden liiketoiminnan kehittämiseen. Näin vastasi 64 prosenttia 5G-teknologioihin investoivista yrityksistä. Konnektiviteetistä, eli hyvästä liitettävyydestä suurellekin määrälle laitteita ja sensoreita, hyötyjä hakee 59 prosenttia. Nykyisten prosessien tehostamisesta ja kustannusten alentamisesta hyötyjä hakee 55 prosenttia.

5G-teknologia on yrityksille merkittävä kilpailuetu

Peräti 75 prosenttia 5G-teknologioihin investoivista yrityksistä arvioi, että 5G:n hyödyntäminen antaa suomalaisille yrityksille merkittävän kilpailuedun. Kaikista tutkimukseen vastanneista yrityksistä näin arvio 50 prosenttia.

Suomalaisyrityksiä kiinnostaa 5G:ssä ennen kaikkea sen mahdollistama erittäin lyhyt viive, selkeästi suurempi kapasiteetti sekä hyvä liitettävyys suurellekin määrälle laitteita.

5G-teknologia

Logistiikka ja teollisuus muita edellä 5G-investoinneissa

Kuljetusala ja teollisuus ovat ensimmäisiä investoijia 5G-teknologiaan. Molemmilla toimialoilla 17 prosenttia yrityksistä investoi 5G-teknologiaan jo parhaillaan tai seuraavan 12 kuukauden aikana.

Logistiikka-alan yrityksistä 69 prosenttia ja sähkö-, vesi- ja jätehuollon yrityksistä 39 prosenttia pitää 5G:tä tärkeänä tai erittäin tärkeänä oman liiketoiminnan tai organisaation kehittämisen kannalta.

Privaattiverkko kiinnostaa

Privaattiverkoista on hyötyä erityisesti yrityksille, jotka tarvitsevat takuuvarmasti toimivan verkon. Privaattiverkko voidaan nyt toteuttaa 4G-teknologialla koko Suomessa ja lähivuosina myös 5G:llä.

Tätä mahdollisuutta pitää erittäin kiinnostavana noin joka viides yritys ja kiinnostavana yli 60 prosenttia kaikista yrityksistä. Privaattiverkon vetovoima johtuu ennen kaikkea paremmasta luotettavuudesta ja turvallisuudesta sekä paremmasta kapasiteetista ja nopeudesta.

* Tutkimuksen toteutti Elisan toimeksiannosta Prior Konsultointi. Tutkimukseen vastasi 249 henkilöä. He edustavat 223 suomalaista yritystä ja organisaatiota sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta ja eri toimialoilta. Tutkimuksen vastaajat ovat yrityksissään päätöksentekijöitä digitaalisuuteen liittyvissä tekijöissä. Kysely toteutettiin sähköisesti ja puhelimitse elo-syyskuussa 2019.

Mitä hyötyjä 5G-teknologia tarjoaa juuri sinun yrityksellesi?

Lue lisää ja ota yhteyttä!

Lue myös

Tutkimus: Kasvuhakuiset PK-yritykset digitalisaation edelläkävijöitä

Elisan tutkimus: Etäohjaus kiinnostaa 5G:hen investoivia yrityksiä Suomessa

5G-privaattiverkko innovaatioiden testiympäristönä

Elisan uusi 5G-ratkaisu tehostaa Helsingin Sataman liikennettä