Terveydenhuollossa on kosolti mahdollisuuksia hyödyntää laadukkaita videoneuvottelupalveluja. Tietoturvan pitää olla silloin parasta A-luokkaa.
Videoyhteys tuo puhelinpalaveriin verrattuna läsnäolon ja rikkaan vuorovaikutteisuuden lääkärin ja potilaan välille. Sama tapahtuu lääkäriryhmän videopalaverissa.
Kun kehon kieli ja ilmeet ovat mukana, viestintä paranee ja väärinkäsitykset vähenevät. Kokoukset tehostuvat ja tiivistyvät, kun asioita ei tarvitse toistaa.
Nopeammin hoitoon videoyhteyksien avulla
Terveydenhuollossa videoneuvotteluja käytetään laajalti esimerkiksi syöpätapausten diagnoosissa Norjassa.
”Aiemman kuvia läheteltiin asiantuntijoille arvioitaviksi ja lausuntoja odoteltiin. Potilaan pääsy hoitoon kesti kahdeksan viikkoa. Nyt, kun kuvien diagnosointiin osallistuu reaaliaikaisesti eri puolilla maata olevat asiantuntijalääkärit, potilaat pääsevät jo viikossa hänelle räätälöityyn hoitoon. Näissä videoneuvotteluissa käytetään laitteita, joissa voidaan porautua syvälle 8K-kuvien yksityiskohtiin”, Cisco Suomen ja Baltian maajohtaja Janne Tägtström kertoo.
Tietoturva erittäin tärkeää terveydenhuollossa
Videoneuvotteluiden tietoturvan pitää olla vankkumaton, sillä terveydenhuollon järjestelmissä oleva potilastieto ei saa päästä vääriin käsiin. Kysymys on siitä, missä data sijaitsee ja miten se on suojattu.
”Videoneuvotteluissa data on tyypillisesti liikkeessä ja sen käsittelyä tehdään reaaliaikaisesti. Silloin dataa ei tallenneta videopalvelussa minnekään. Tällöin korostuu se, miten dataa käsitellään, missä ja miten dataa säilytetään, miten palvelun tekninen tietoturva on varmistettu ja miten palvelu varmistaa sen, että sen sisällä käsiteltävä data pysyy vain sitä käsittelevien tiedossa. Tämän takaa vain päästä päähän salaus päätelaitteista pilvipalveluun ja tallennuslaitteisiin saakka”, Tägtström sanoo.
Osaamista ja koulutusta tarvitaan
Suomalaisessa terveydenhuollossa on Tägtströmin mukaan alueita, joihin videopalveluiden mahdollisimman turvalliset ja laadukkaat etäkokoukset soveltuvat mainiosti.
”Yhteistyönä tehtävät diagnoosit luovat paljon mahdollisuuksia parantaa terveydenhuollon laatua ja tehokkuutta. Olisihan se hienoa, jos minkä tahansa alan asiantuntija saaminen neuvotteluun olisi videojärjestelmän näppäimen päässä.”
Laadukkaan ja tietoturvallisen teknologian lisäksi tarvitaan toimintatapojen kehittämistä, kuten uskoa siihen, ettei kaikki osaaminen ole omassa organisaatiossa vaan yhteistyössä on voimaa.
”Iso kysymys on, miten käyttäjiä on koulutettu eli osaavatko he käyttää täysimääräisesti ja tietoturvallisesti videoneuvottelutyökaluja ja miten on varmistettu se, että videoneuvottelujärjestelmiin tehdyt investoinnit ovat mahdollisimman tehokkaasti käytössä.”
Apuja poikkeustilan tarpeeseen
Koronavirusepidemian aikana terveydenhuollon henkilökunnalla on kasvanut tarve käydä videoneuvotteluja, kun fyysisiä tapaamisia on rajoitettu. Monet yritykset, kuten Cisco, ovat tarjonneet veloituksetta omia videoneuvotteluhuoneitaan ja -palveluja terveydenhuollon organisaatioiden käyttöön. Samaa voisi laajentaa muillekin aloille.
”Tässä tilanteessa olisi hienoa, jos vaikkapa hoitolaitoksissa olevat isovanhemmat voisivat kommunikoida laadukkailla videoneuvottelulaitteilla tietoturvallisesti omaistensa kanssa”, Tägtström sanoo.
Lääkäreiden etäpalvelut lisääntyvät koronakriisin myötä ja ne jäävät osaksi terveydenhuollon palveluja. Moni nykyisin puhelimeitse hoidettava asia olisi parempi tehdä videoyhteydellä. Se mahdollistaisi esimerkiksi tiiviimmän ja laadukkaamman seurannan toipumisvaiheessa.
Mielenterveyden avohoidon palveluja on vähennetty koronakaranteenien aikana. Erityisesti tämä koskee ryhmätoimintaa, joka on ollut monille kroonisille mielenterveyspotilaille tärkeä päivittäinen henkireikä. Näille ihmisille videoneuvottelut voisivat tuoda suuren avun.
”Monissa paikoissa tapaamiset on siirretty tulevaisuuteen tai tapaamiset ovat vain kahdenkeskisiä puhelinkeskusteluja. Ne eivät korvaa tuttuja ryhmätapaamisia”, Tägtström sanoo.
Katso videoneuvottelupalveluista lisätietoja Elisa Videran sivuilta.
Lue myös
Käytäthän tietoturvallista videoneuvottelua?
Parhaat videoneuvottelulaitteet hybridityöhön
Sensoriteknologia ikäihmisen terveydenhuollossa – datan avulla ennakoivaa hoitoa