Windows-puhelinten loppu lähenee. Reagoi ajoissa ennen ongelmia!

Lukuaika 3 min

Windows-puhelinten elinkaari lähenee loppuaan. Siirtyminen Android- tai iPhone-puhelimiin on väistämätöntä ja syytä tehdä ennen ongelmia.

Lataa opas: Näin siirryt Windows-puhelimesta Android-puhelimeen
Lataa opas: Näin siirryt Windows-puhelimesta iPhoneen

Nokian Lumia-puhelimet ovat olleet monelle kotimaiselle yritykselle selkein ratkaisu yrityspuhelimiksi. Uudet Windows-puhelimet mahdollistivat loistavan yhteensopivuuden Microsoftin palvelujen kanssa aina Windows 10:een saakka. Valoa tunnelin päässä ei kuitenkaan enää ole, sillä Windows-puhelinten uusia malleja ei ole näköpiirissä.

Nyt kun Microsoftin on luopunut Windows-puhelinten valmistuksesta, yrityskäyttäjien on syytä herätä. Windows 8.1 -puhelinten tuki päättyi jo viime vuoden heinäkuussa. Windows 10 -puhelimille tukea on luvattu ainakin kesäkuulle 2019. Tuen päättyminen tarkoittaa, ettei laitteiden tietoturva-aukkoja ja havaittuja ongelmia enää paikata, ja monet tutut sovellukset eivät enää toimi windows-puhelimissa.

Useita Windows-puhelinten käyttäjiä huolestuttaa aiheellisesti Microsoftin omien palveluiden toimivuus muissa puhelimissa. Microsoft on kuitenkin ratkaissut tämän ongelman. Käytännössä kaikki tutut työkalut toimivat nykyään niin Android- kuin iOS-alustoilla mukaan lukien toimisto-ohjelmat, OneDrive, Outlook ja OneNote sekä monet muut erikoissovellukset.

Vaihtaminen on tehty helpoksi

Vaihto uuteen alustaan merkitsee Lumia-puhelimeen tottuneelle käyttäjälle uuden käyttötavan opiskelua. Kotiruutu ja sovellusten itsenäinen käyttö ovat Windows-käyttäjälle uutta, mitä ei kuitenkaan kannata pelästyä. Android- ja iPhone-puhelimet ovat käyttäjäystävällisiä ja niiden käytön oppii nopeasti, kunhan ei oleta kaiken toimivan kuten ennen. Kaikki tutut toiminnot saa käyttöön uudella alustalla, ja vielä paljon enemmänkin.

Vanhaa, tuttua puhelinta ei kannata jäädä haikailemaan. Tuoreimmatkin Windows-puhelimet ovat jo teknisesti vanhoja. Uudet Android- ja iPhone-puhelimet sisältävät ominaisuuksia, mistä Lumioiden kanssa on vain haaveiltu. Uusista puhelimista löytyy suoritustehoa sekä huikeasti uusia käyttömahdollisuuksia miljoonien sovellusten muodossa. Näistä hyviä esimerkkejä ovat monipuoliset pankkisovellukset lähimaksuineen, vaihtoehtoiset navigointipalvelut sekä kaikki some-palvelut, jotka voi valjastaa yrityksen käyttöön täyspainoisesti.

Arkikäyttöä ajatellen uusissa puhelimissa  tärkeä uudistus on ip-luokitus, joka takaa puhelimen kestävän pölyä ja vettä. Esimerkiksi yleisimmin tuettu ip67-luokitus takaa, että puhelin sietää altistuksen hienojakoiselle pölylle sekä hetkellisen upotuksen aina metrin syvyyteen.

Toinen merkittävä käytännöllinen etu liittyy puhelinten tietoturvaan. Sormenjälkilukijat sekä kasvontunnistus ovat näppärä ja turvallinen tapa suojata puhelin. Helposti vakoiltavan pin-koodin tai turvakuvion kanssa ei tarvitse huolehtia, kun puhelin tunnistaa käyttäjän fyysisesti. Sormenjälkilukijaa tai kasvojentunnistusta tukevat käytännössä jo kaikki suositut keskihintaiset puhelimet.

Suurin ongelma on fyysinen hajoaminen

Puhelimet ovat laitteita, joiden elinikä on aina rajattu. On vain ajan kysymys, koska vanha puhelin menee rikki. Kun puhelimen hajoaa, uusien puhelinten käyttäjät ovat paljon paremmassa tilanteessa kuin vanhojen Windows-puhelinten käyttäjät. Jos esimerkiksi iPhonesta hajoaa näyttö, voi uuden näytön käydä asennuttamassa puhelimeen odotellessa pikahuollossa. Huoltonopeuden ja varaosien suhteessa suosituimmat puhelinmallit ovat turvallisin vaihtoehto uutta puhelinta ostavalle. Niistä on myös helpoin päivittää uuteen, saman valmistajan malliin tulevaisuudessa.

Lumia-puhelimia ei enää korjata Suomessa. Ne lähetetään ulkomaille, mikä tarkoittaa parhaillaankin useiden päivien odotusta. Käytännössä Windows-puhelinten huolto kestää oletuksena nykyään noin 15 vuorokautta kuin muille merkeille se jää keskimäärin kahteen vuorokauteen.  Yrityskäyttäjälle kaksi viikkoa ilman puhelinta ja helppoa tavoitettavuutta on kohtuuton.

Jos puhelin todetaan käyttökelvottomaksi, jää siellä olevien tietojen palautus käyttäjän vastuulle ja vaatii käytännössä toimivaa varmuuskopiota sekä uutta Windows-puhelinta, jota voi olla enää mahdotonta hankkia. Android- ja iPhone-käyttäjille varmuuskopion palautus on äärimmäisen helppoa. Uuden puhelimen saa käyttöön suoraan ajan tasalla olevasta varmuuskopiosta Google Drivesta tai iCloudista kaikkine sisältöineen ja sovelluksineen.

Puhelin omiin tarpeisiin

Uuden puhelimen valinta kannattaa tehdä oman käyttötarpeen perusteella. Valinta kannattaa tehdä tunnetun merkin puhelimelta, jolle tuki ja huolto toimivat Suomessa varmasti.

Apua uuden puhelimen valintaan saa Elisan puhelinvertailusta, jossa on mukana suosituimmat keskihintaiset ja lippulaivapuhelimet eri valmistajilta. Jos tarvitsee fyysisesti kestävää puhelinta, kannattaa tutustua erikoismalleihin.

7 hyvää syytä siirtyä Windows-puhelimesta Android-puhelimiin tai iPhone-puhelimiin

 1. Kaikki tutut työkalut toimivat niin Android- kuin iPhone-puhelimissa mukaan lukien toimisto-ohjelmat, OneDrive, Outlook ja OneNote.
 2. Android- ja iPhone-puhelimet ovat käyttäjäystävällisiä ja niiden käytön oppii nopeasti.
 3. Niihin saa myös paljon hyviä sovelluksia, joita Windows-puhelimiin ei enää saa.
 4. Uudet Android- ja iPhone-puhelimet sisältävät ominaisuuksia, mistä Lumioiden kanssa on vain haaveiltu. Tuoreimmatkin Windows-puhelimet ovat jo teknisesti vanhoja.
 5. Uusissa puhelimissa on ip-luokitus, joka takaa puhelimen kestävän pölyä ja vettä.
 6. Sormenjälkilukijat sekä kasvontunnistus ovat näppärä ja pin-koodia turvallisempi tapa suojata puhelin.
 7. Windows-puhelinten tietoturva-aukkoja ja havaittuja ongelmia enää paikata valmistajan teknisen tuen päättyessä.
 8. Windows-puhelimia ei enää korjata Suomessa, joten niiden korjaus kestää. Uudet suosituimmat puhelinmallit sen sijaan korjataan yleensä päivässä tai parissa.

 

Ensiapuvinkit Windows-puhelinten käyttäjille:

 1. Pidä huoli, että kaikki tietosi on varmuuskopioitu pilveen
 2. Siirry ohjatusti uuteen alustaan, niin saat kaikki tiedot käyttöösi heti
 3. Tee siirtymä uuteen alustaan ennen ongelmia
 4. Valitse uusi puhelin omien tarpeiden mukaan
 5. Jätä vanha Windows-puhelin talteen ongelmatapauksien varalta
 6. Elisan Yritysguru auttaa vaihdossa ja ongelmatapauksissa

 


Tutustu koko puhelinvalikoimaamme yritysverkkokaupassamme.


Lue myös

Näin teet työpäivän ajankäytön helpommaksi älypuhelimen avulla

Testi: Pitkä akkukesto, huippukamerat ja vuosien elinkaari tekevät iPhone 13:sta erinomaisen työpuhelimen

Parhaat vinkit puhelimen sujuvaan vaihtamiseen

OnePlus 11 on monipuolinen huippupuhelin työkäyttöön