Suomen laajin raskaan kaluston ja pakettiautojen huolto- ja korjausketju Raskone hankki Elisan 5G-yritysverkon korjaamoihinsa. Huolto sujuu nyt nopeammin ja kiireinen asiakas kiittää.
Kun kylmälastissa oleva kuljetusauto kaartaa korjaamon pihaan, odottelulle ei ole aikaa.
”Henkilöauton huoltoa voi odotella parikin viikkoa, mutta hyötyajoneuvot ovat työkaluja. Jos pyörät eivät pyöri, ei pyöri kuljetusyrittäjän bisneskään”, Raskone-korjaamoketjun IT-johtaja Kari Saarinen kiteyttää.
Vuonna 1994 perustettu Raskone on Suomen suurin ja ainoa koko maassa toimiva raskaiden ajoneuvojen huoltoketju. Sen 19 korjaamosta eteläisin sijaitsee Helsingissä, pohjoisin Oulussa. Pienimmät asiakkaat toimivat yhdellä pakettiautolla, suurimmat ovat kymmenien ajoneuvojen laivastoilla operoivia kuljetusliikkeitä.
”Kuljetusyritysten rekat ajavat päivässä läpi Suomen. Ison ketjun etu on siinä, että asiakkaamme saavat tarvitsemansa palvelun missä vain ja milloin vain”, Saarinen sanoo.
Ajoneuvojen lisäksi Raskoneessa käy huollettavana myös erilaisia isoja työkoneita.
Asiakkaan ei enää tarvitse odottaa huoltoa
Raskaan kaluston huoltotyö vaatii varmatoimiset ja nopeat internet-yhteydet. Ajoneuvoon piuhalla kiinnitettävät testerit ja valmistajien omilta palvelimilta ladattavat päivitysohjelmistot ovat huoltotyössä vähintään yhtä tärkeitä kuin perinteiset öljykannut, tunkit ja jakoavaimet.
”Digitaalisuus on tullut huoltotyöhön kovalla vauhdilla, ja vauhti vain kiihtyy. Moottorin, vaihteiston ja ajoneuvojen infonäyttöjen ohjaus tapahtuu digitaalisesti ja huolloissa näitä ohjelmistoja päivitetään kuten tietokoneita työpaikalla”, Saarinen sanoo.
Viime talvena Raskoneessa aloitettiin Elisan kanssa pilotti, jossa ketjun yhdeksällä korjaamolla Elisa Yritysverkkopalvelun 4G-liittymät päivitettiin 5G-tasolle.
Koska Raskone huoltaa kaikkia automerkkejä, tehtailta ladattavia tiedostopaketteja tulee paljon. Pakettien tiedostokoot myös kasvavat jatkuvasti: laaja ohjelmistopäivitys voi olla kooltaan jopa 60 gigatavua.
”4G:n aikana isojen ohjelmistopäivitysten lataaminen vaikutti muiden sovellustemme suorituskykyyn. 5G:n kanssa tätä ongelmaa ei ole.”
Lataaminen vaati aina suunnittelua ja aikataulutusta esimerkiksi yön yli. Koska palveltavia merkkejä on paljon ja osa korjaustarpeista saattaa tulla nopeastikin, läheskään aina uusimpia ohjelmistoja ei ollut verstaalla valmiina.
”Pahimmassa tapauksessa akuuttia korjausta ei päästy aloittamaan, jos päivityspakettia ei ollut ladattu valmiiksi. Nyt kun meillä on 5G, sen avulla isokin paketti saadaan ladattua vartissa ja kaikki huollot aloitettua niin nopeasti, ettei sillä ole vaikutusta asiakkaan liiketoimintaan. Se on meille todella tärkeää”, Saarinen kertoo.
5G toimii siellä, minne valokuitu olisi kallis rakentaa<
Vaikka nopea ja varmatoiminen valokuituverkko on edelleen yhteyksien kuningas, valokuituverkot eivät useinkaan kata teollisuusalueita, joilla Raskone palvelee raskaan kaluston omistajia.
”Valokuitua varten pitäisi kaivaa kaapelia pari kilometriä ja kustannukset nousisivat muutamasta tuhannesta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. 5G:n saamme hankittua muutamalla satasella ja myös kuukausimaksut ovat vastaavaan kuitunopeuteen verrattuna edulliset”, Saarinen kertoo.
Ensimmäinen 5G-yhteys asennettiin tammikuussa Raskoneen Espoon korjaamolle. Kun 5G-kokeilu aloitettiin korjaamoketjussa, Saarinen myöntää olleensa uuden verkon peiton suhteen epäilevä.
”5G-verkko kasvoi suurimmissa kaupungeissa, joten mietin, miten se pienemmillä paikkakunnilla sijaitsevilla korjaamoilla toimisi. On ollutkin todella myönteinen yllätys, kun esimerkiksi Ylivieskassa sijaitsevassa korjaamossamme voidaan käyttää 5G:tä täyden kuuluvuuden kanssa.”
Raskoneessa verkon varmuus on tärkeintä
Kokemukset 5G:stä ovat Raskoneessa ovat olleet pelkästään hyviä. Uusi tekniikka on ratkaissut konkreettisen ongelman helposti ja parantanut korjaamoketjun kykyä palvella asiakkaitaan.
Raskoneelle tärkeimmät kriteerit 5G-verkolle ovat olleet verkon laajuus ja toimintavarmuus. ”Elisan 5G-verkko toimii hyvin juuri kaikissa niissä paikoissa, missä kuitua ei ole ollut ja minne sen tarvitsimmekin. Nyt yhtään huoltotoimenpidettä ei tarvitse odotella siksi, että mobiiliverkon kapasiteetti loppuisi kesken.”
Raskoneella on suunnitelmissa kehittää 5G:n käyttöä yhä tehokkaammaksi. Tällä hetkellä Elisan 300 Mbit/s-yhteys kulkee yrityksen langattomaan verkkoon pääasiassa seinään kiinnitetyn antennin kautta. Seuraavaksi tarkoitus on testata Elisan kanssa uutta katolla sijaitsevaa 5G-antennia.
Uusi tekniikka ja laajentuva 5G-verkko helpottavat Raskone-ketjun kasvua uusille paikkakunnille. ”Suosimme kuituratkaisuita aina kun niitä on kohtuullisin kustannuksin saatavissa. Kaikissa muissa tapauksissa valintamme on ehdottomasti 5G.”
Lue myös
Elisan IT-palvelu tuo Savoxille tietoturvaa ja helppoutta
Nopea langaton verkko on Nokia Arenan toiminnan kivijalka