5G-yhteydellä toimiva mobiili mikroskooppi antaa patologille mahdollisuuden keskittyä työhönsä paikkariippumattomasti.
Elokuvissa patologi selvittää kuolemaa, mutta oikeassa elämässä suurin osa patologin työstä on elävien ihmisten kanssa tehtävää perussairaanhoitoa, mikroskooppeja valmistavan Grundiumin tutkimusjohtaja Pasi Syvänen kiteyttää.
Yksi lääketieteen globaaleista ongelmista on se, että väestön ikääntyessä tarvitaan yhä enemmän kokeita sairauden laadun selvittämiseksi, mutta kudosnäytteiden tutkintaan erikoistuneita patologeja on aivan liian vähän.
Mitä vanhemmaksi elämme, sitä enemmän perussairaanhoitoa ja patologin ammattitaitoa tarvitaan. Kasvavan eliniän myötä lisääntyvät esimerkiksi luomien muutokset ja erilaiset kasvaimet, joiden poikkeamia patologi arvioi.
”Globaali ongelma kuitenkin on kaikkialla sama. Patologeja on tarpeeseen nähden aivan liian vähän, ja vaikka etädiagnostiikkaa on kehitetty, se on ollut raskasta rakentaa ja todella kallista hankkia.”
5G siirtää kuvat nopeasti
Grundiumin ratkaisu on helposti liikuteltava mikroskooppiskanneri Ocus. Se välittää mikroskooppinäkymän näytepalasta verkkoyhteyden kautta minne tahansa. Aikaisemmin joko patologin tai näytteen on pitänyt matkustaa.
”Potilas ja hoitohenkilökunta voivat olla yhdessä sairaalassa ja lausunnon antava patologi toisessa. Hänen ammattitaitonsa saadaan tehokkaammin hyödynnettyä, kun hänen aikansa ei kulu matkustellessa paikasta toiseen.”
Mikroskooppi on niin sanottu kirkasvalomikroskooppi, eli se kykenee tutkimaan solutasolle asti mitä tahansa näytettä, josta valo heijastuu läpi. Laite on varustettu kahdella kameralla: toinen luo patologin navigointia varten yleiskuvan näytteestä ja toinen zoomaa neliömillin kokoiselta alueelta superlähikuvan.
Lisäksi patologi voi komentaa mikroskoopin rakentamaan äärimmäisen tarkan kokonaiskuvan lähikuvia yhdistelemällä. Se helpottaa diagnoosia ja luo samalla mahdollisuuden aiempaa joustavampaan näytteiden arkistointiin.
”Juuri tässä 5G astuu meillä mukaan. Tapauksesta riippuen kuvat ovat kooltaan noin 50 – 500 megatavua, eli niiden liikuttelu sujuvasti vaatii yhteydeltä nopeutta.”
Grundium on kehittänyt mikroskoopin 5G-kyvykkyyden yhdessä Elisan kanssa Elisa 5G Co-Creation kiihdytysohjelmassa.
Aikakriittiset operaatiot vaativat luotettavuutta
5G mahdollistaa myös sen, että näytekuvien lataamisen ohessa patologi voi toimia ja tarkastella näytettä täysin reaaliaikaisesti etänä milloin vain vaikka kotoaan. Etädiagnostiikassa live-ominaisuus on oleellinen erityisesti aikakriittisissä operaatioissa, kuten syöpäkasvainten poistoleikkauksissa.
Kirurgian rutiiniin kuuluu, että kun koko kasvain on poistettu, terveestä kudoksesta otetaan niin sanottu jääleike. Siinä kudos jäädytetään nopeasti ja siitä leikataan ohut viipale patologin arviota varten. Se puolestaan määrittää, lopetetaanko leikkaus vai pitääkö kudosta poistaa lisää.
”Ongelma on siinä, että patologeja on vähän ja he joutuvat tulemaan leikkaussalille odottelemaan Nyt patologi voi odotellessaan hoitaa muita töitään ja antaa arvion etäyhteyden kautta, kun sitä tarvitaan.”
Etämikroskoopin tapauksessa 5G:n ominaisuudet liittyvätkin erityisesti yhteyden toimintavarmuuteen. Esimerkiksi mikroskooppia hyödyntävä elinsiirtotiimi kykenee mistä vain ottamaan yhteyden patologiin ja varmistamaan koepalan avulla, onko elin siirtokelpoinen.
”5G:n suuren kapasiteetin myötä voidaan luottaa siihen, että yhteys toimii sillä nopeudella, jolla sen pitääkin. Toimintavarmuus on terveydenhuollossa korvaamatonta”.
Sopii myös rakennusalan materiaalitutkimuksiin
Grundium aloitti etämikroskoopin kehitystyön vuonna 2016. Viimeisen puolentoista vuoden aikana sitä on myyty Antarktista lukuun ottamatta jokaiselle mantereelle niin julkiselle kuin yksityisellekin sektorille.
”Myös tiloilla liikkuvat eläinlääkärit voivat hyötyä mikroskoopista. He voivat lähettää näytteen tutkittavaksi ja saada patologin konsultaation perusteella aloitettua oikean hoidon heti.”
Tähän asti näytteiden kanssa on pitänyt ajaa klinikalle ja palata sitten taas takaisin. Syvänen uskoo, että 5G:n ja etämikroskoopin yhdistelmää voidaan hyödyntää muillakin aloilla.
”Lääketiede on sen verran vaativaa, että jos mikroskooppi selviää siitä, se selviää muustakin. Samaa tekniikkaa voidaan hyödyntää esimerkiksi kasvitieteessä tai rakennusalan materiaalitutkimuksissa.”
Elisan Showroom: Katso maailmaa patologin silmin
Voit kokeilla Elisan Showroomissa 5G-yhteyden avulla, miltä patologin työpäivä näyttää. Näkemäsi kuva tulee suoraan Grundiumin valmistamasta mikroskoopista, johon hoitohenkilökunta on valmistellut näytteen tutkittavaksesi.
Oikean patologin tapaan voit tutkia näytettä tietokoneen näytöllä ja liikuttaa nopean 5G-yhteyden avulla näytettä mikroskoopin alla reaaliaikaisesti.
5G-yhteyden kautta toimivaa etämikroskooppia voidaan hyödyntää muun muassa: perusterveydenhuollon rutiinikokeissa, kuten poistettujen luomien tai papa-näytteiden arvioinnissa.
- erikoissairaanhoidossa tehtävien syöpäleikkauksien reaaliaikaisissa varmistusnäytteissä
- maatiloilla kiertävien eläinlääkärien hoitotyössä
- biologien kasvitutkimuksissa
- rakennusalan materiaalitutkimuksissa
Lue myös
Elisa Showroom näyttää miten 5G-teknologioita voi hyödyntää eri toimialoilla
Sensoriteknologia ikäihmisen terveydenhuollossa – datan avulla ennakoivaa hoitoa
Digiratkaisuilla hyötyä sairaalaympäristöön: esimerkit hoitaja-avusta ja tilannekuvanäytöstä