Glastonin ja Elisan yhteistyönä rakentama älykäs SD-WAN-verkko turvaa Glastonin globaalia liiketoimintaa yhtenä ICT-palveluna.
Kuvat: Glaston
Glaston valmistaa lasinjalostuksen lämpökäsittelykoneita sekä eristyslasi- ja ajoneuvolasikoneita. Globaalisti toimiva yritys tarjoaa koneisiinsa myös elinkaaripalveluja. Sen tuotantolaitokset ovat Suomessa, Saksassa, Sveitsissä sekä Kiinassa ja myyntikonttorit parissa kymmenessä maassa.
150-vuotias yritys, alun perin Kyrönkoskella perustettu, kaksinkertaisti viime vuonna kokonsa ostamalla sveitsiläissaksalaisen Bystoric Glassin. Tänä päivänä Glaston työllistää noin 800 henkeä ja sen vuoden 2019 liikevaihto oli noin 200 miljoonaa euroa.
Kustannustehokas ratkaisu
Glaston ja Elisa ovat tehneet pitkään yhteistyötä perinteisten verkkoratkaisujen ja kommunikaatioratkaisujen saralla. Globaali liiketoiminta kuitenkin vaati enemmän: nopeasti liiketoiminnan muutoksiin reagoivan ja kaikkialla maailmassa loppukäyttäjille saman käyttäjäkokemuksen tarjoavan älykkään verkkoratkaisun.
”Otimme yhteyden Elisaan ja ehdotimme, että SD-WAN voisi olla tarpeisiimme sopivin ratkaisu”, Glastonin ICT-johtaja Janne Puhakka sanoo.
SD-WAN kiinnosti Puhakkaa, koska se on globaalisti toimivalle keskikokoiselle yritykselle kustannustehokas ratkaisu, joka mahdollistaa eri mantereilla olevien toimintojen tehokkaan yhteistoiminnan.
”SD-WAN-investoinnin takaisinmaksuaika on meille 6-9 kuukautta”, Puhakka laskee.
Osa arkkitehtuurimuutosta
Uutta älykästä verkkoratkaisua lähdettiin rakentamaan samanaikaisesti, kun yritys siirsi palveluitaan omista konesaleistaan Azure-pilvipalveluun. Uusien teknologioiden käyttöönotto on ollut osa laajempaa liiketoiminta-arkkitehtuurin muutosta.
”Halusimme luoda ratkaisun, joka palvelee suunnittelijoitamme samalla tavalla kaikilla muillakin tehtailla kuin Suomessa. Citrix Cloudin liitimme SD-WAN-ratkaisuun korvaamaan perinteistä VPN:ää. Sillä palvelemme ulkoisia suunnittelijoita ja muita kumppaneitamme.”
Fortinetin Fortigate-teknologiaan nojaavan SD-WANin merkittävä etu on kaiken lisäksi sen vankka tietoturva. Tietoturvan merkitys korostuu, kun yrityksellä on toimintoja globaalisti.
Joustavuutta verkkojen yhdistämiseen
SD-WAN-ratkaisun edut ovat korostuneet Bystronic Glass -yrityskaupan myötä. Kahden yrityksen verkkojen yhdistäminen on modernilla teknologialla huomattavasti nopeampaa ja kustannustehokkaampaa kuin periteisillä tekniikoilla.
Glaston tutkii parhaillaan myös sitä, miten Fortigaten teknologia voisi toimia IoT-maailmassa. Yrityksen valmistamia koneita on maailmalla lähes 4000, joista 150 on tällä hetkellä liitetty Azure-pilven kautta Glastonin valvontakeskukseen. Tavoitteena on yhdistää valvontaan myös Bystronic Glassin valmistamia koneita.
”Selvitämme, miten älykäs verkko voitaisi viedä asiakkaalle saakka. Haasteena saattaa olla se, että monet eksoottisissa paikoissa olevat koneet ovat hitaiden ja epävarmojen tietoliikenneyhteyksien päässä.”
Koneiden jatkuva valvonta on tärkeä osa Glastonin liiketoimintaa, sillä sen koneet on tehty kestämään vuosikymmeniä, ja niiden ylläpito ja huolto ovat tärkeä osa asiakkaille tarjottavaa kokonaispalvelua. Tietoturva on oleellinen osa, kun asiakkaat liitetään verkkoon. Siihen päästään SD-WANin mahdollistamalla verkon segmentoinnilla.
Elefantti pala kerrallaan
Älykkään SD-WANin käyttöönotto on tehty vaiheittain. Glastonin omat verkot siirrettiin ensin uuteen aikakauteen. Sen jälkeen vuorossa on ollut Bystronicin verkkojen konsolidointi, ja kolmannessa vaiheessa ne liitetään yhteiseen älykkääseen SD-WAN-verkkoon. Keväällä 2019 aloitettu hanke valmistuu kokonaisuutena syyskuun 2020 alkuun mennessä.
”Elefantti pitää syödä paloissa niin, että välitavoitteiden jälkeen osaamme arvioida loppukustannuksen ja takaisinmaksuajan”, Puhakka sanoo.
Glastonin ja Elisan yhteistyön alussa sopivan teknologian löytäminen vaati hieman tavallista enemmän mietintää. Ensiksi valittu teknologia osoittautui vääräksi, minkä jälkeen käytyjen keskustelujen jälkeen päädyttiin Fortinetin teknologiaan.
”Hyvään lopputulokseen päästiin, kun oikea teknologia saatiin Elisan ja Fortinetin paikallisten asiantuntijoiden kanssa rullaamaan. Tärkeää oli se, että alussa tehdyt virheet uskallettiin tunnustaa ja korjata. Tämä lisäsi luottamusta ja kykyä viedä projektia koko ajan eteenpäin”, Puhakka sanoo.
Uuden oppimista ja yhdessä kehittämistä
”Olen ollut tyytyväinen Elisan nopeaan reagointiin ja osaamiseen. Heidän johtonsa on sitoutunut tekemään tarpeisiimme sopivia ratkaisuja. Meille on tärkeää, että saamme palvelut yhdestä paikasta, eikä niin, että ne ovat siiloissa. Yhteistyössä olemme kehittäneet toimintatapoja, ratkoneet ongelmia ja syventäneet yhteistyötä.”
Älykkään verkon edut kiteytyvät Puhakan mukaan kustannustehokkuuteen, globaaliin saavutettavuuteen, keskitettyyn hallintaan, tietoturvaan ja sen skaalautuvuuteen liiketoiminnan muutoksessa.
Vuoden aikana kertyneet kokemukset älykkäästä SD-WAN-verkosta ja Elisan kanssa tehdystä yhteistyötä vakuuttavat.
”En voisi ajatella mitään muuta ratkaisua meille. Tämä on täyttänyt odotuksemme täysin ja SD-WAN tulee varmasti näyttämään kyntensä vielä jatkossakin. Kun osaaminen ja ymmärrys kasvavat tässä ekosysteemissä, löydämme koko ajan uusia hyötyjä”, Puhakka tiivistää.
Lue myös
Älykäs verkko kattaa laajan palvelutarpeen
Katso webinaaritallenne: Älykäs verkko
Artikkeli englanniksi: Intelligent network supports Glaston’s growth