Kuopio ja Kuusamo – ne ovat Elisan Tuottava IT -liiketoimintayksikön uuden johtajan Jaana Vuoren tärkeimmät paikat Suomessa. Kuopion seudulla ovat juuret ja Kuusamoon kutsuu tunturimökin rauha. Työn uudistajan tavoitteena on tukea suomalaisyritysten tuottavuutta ja työntekijöiden hyvinvointia.
Teknologia on aina ollut osa Jaana Vuoren 20 vuoden työuraa. Ensimmäiset 10 vuotta kuluivat markkinoinnin ja viestinnän konsultoinnin parissa, toinen puoli kansainvälisten ja suomalaisten ICT-yritysten johtotehtävissä. Tähän mennessä tärkeimpiin saavutuksiin kuuluu Microsoft Oy:n onnistunut työkulttuurin muutos, joka sai alkunsa vuonna 2010.
Nyt Jaanan päämääränä on auttaa Elisan yritysasiakkaita ottamaan uuden työn mahdollisuudet haltuun. Jatkumo on luonnollinen, sillä monet Elisan tarjoamista tuottavan IT:n palveluista pohjautuvat Microsoftin Office 365 -ratkaisuihin. Uudessa työssään hän pääsee hyödyntämään koko matkan varrella reppuun karttunutta kokemustaan.
”Työn uudistaminen on minulle intohimolaji. Liiketoiminnan tukemisen lisäksi työtapojen modernisointi tuo ihmisille uudenlaista vapautta, hyvinvointia sekä mahdollisuuden tasapainottaa elämän eri osa-alueita. Työnteon kulttuurin muuttaminen on iso yhteiskunnallinen kysymys, ja Suomessa on vielä paljon otettavaa työn tuottavuuden parantamisessa”, Jaana sanoo.
Työkulttuurin muutos on prosessi
Elisan tuottavuusratkaisuihin keskittyvä liiketoimintayksikkö tarjoaa kaiken kokoisille yritysasiakkaille teknologiat ja työvälineet moderniin työskentelyyn. Jaanan tiimi tukee asiakkaita niin työtapojen muutoksen kuin teknisten käyttöönottojen läpiviennissä. Johtamisen näkökulmasta kyseessä on tiivis yhteistyö, jossa sekä omat ihmiset että asiakkaan eri yksiköt on saatava pelaamaan yhteen.
”Koska työkulttuurin muuttaminen on prosessi, kuljemme asiakkaidemme rinnalla ja tarjoamme tukea läpi muutoksen. Pilvipalveluihin perustuvat tuottavuusratkaisut kehittyvät koko ajan – siksi päivitämme asiakkaat säännönmukaisesti uudistuksista ja sovellamme yhdessä tietoa asiakkaan tilanteeseen. Varmistamme säännöllisin väliajoin missä mennään ja onko tahtotila saavutettu.”
Jaanalta löytyy perspektiiviä uuden työn maailmaan – miltä iso kuva tällä hetkellä näyttää suomalaisyrityksissä? Tarjolla on omiin havaintoihin perustuva teoria.
Muutoksen kolme eri vaihetta
- Ensimmäiseksi muutos keskittyy yksilötasolle. Työntekijöille annetaan vapaus ja työvälineet aika- ja paikkariippumattomaan työskentelyyn. Käyttöön otetaan mobiililaitteet, pilvipalvelut, verkkokokoukset, pikaviestimet ja riittävät verkkoyhteydet. Tässä vaiheessa on tärkeää tarjota työntekijöille onnistumisen elämyksiä. Asioiden on toimittava.
- Toisessa vaiheessa päästään tukemaan tiimityöskentelyä. Tämä tapahtuu erilaisten tiedon jakamista ja keskustelua tukevien ratkaisujen ja virtuaalisten tiimityötilojen avulla. Organisaation raja-aidat rikkovan tiimityön tehostumisen myötä tarjolla on todellinen tuottavuusloikka.
- Kolmantena seuraa kokeilevan kulttuurin aika. Itseohjautuvat tiimit ja nopeat projektit korvaavat vanhat rakenteet. Monet start-upit näkevät tarjolla olevat hyödyt, ja hyppäävätkin suoraan tähän jatkuvia vikkeliä kokeiluja tukevaan työnteon malliin.
”Tähän mennessä yrityksissä on vielä keskitytty pitkälle siihen, miten yksittäinen ihminen voi olla tuottava. Seuraava vaihe on tehdä työtä yli tiimirajojen, nopeasti verkostuen. On ilo päästä edistämään asiaa Elisan asiakkaiden kanssa, matkalla kohti kokeilevaa työnteon kulttuuria”, Jaana toteaa.
Hänen mukaansa myös uuden työn tuomat liiketoiminnalliset hyödyt kehittyvät vaiheittain.
”Ensin hyötyjä mitataan henkilöstön tyytyväisyytenä sekä matka- ja toimitilakuluihin liittyvinä säästöinä. Sitten päästään jo mittaamaan sisään tulevia euroja, kun tehostunut tiimityö tukee nopeaa reagointia muutoksiin ja parantaa läpimenoaikoja ylipäätään. Kolmas, kokeilevan kulttuurin vaihe on lopulta digitalisaation mahdollisuuksiin tarttumisen perusedellytys.”
Katso webinaaritallenne Elisan paikkariippumattomasta työstä HR-näkökulmasta:
Lue myös
Esimerkkinä Elisa: uusi työ vaatii uudenlaista johtajuutta
Hybridityön johtaminen – parhaat toimintatavat