Kannettava tietokone on yrittäjän ja yrityksen työntekijöiden tärkein työväline. Erityisesti koronan aikaan hyvä kone on osoittanut tarpeellisuutensa, jotta työnteko onnistuu tehokkaasti niin konttorilla kuin kotonakin. Erilaiset kannettavat tuovat vaihtoehtoja eri käyttäjien tarpeisiin.
Kannettavan valinta on myös henkilökohtainen valinta. Tämän työkoneeksi soveltuvan läppärin valintaoppaan avulla osaat tehdä juuri omiin tarpeisiisi sopivimman valinnan.
Kannettava tietokone on yrittäjän liikkuva konttori, joka korvaa sihteerin, kalenterin, kirjoituskoneen ja huolehtii käyttäjän pääsystä nettiin ja omien työtehtävien ääreen. Kannettaviin suunnattujen mobiilisuorittimien parantuneen suorituskyvyn ansiosta pöytäkoneelle on tarvetta vain erikoistilanteissa.
Työpäivän perustehtävistä selviää edullisella kannettavalla. Ergonomiasta, laadusta ja suorituskyvystä ei ole aktiivikäytössä kuitenkaan perusteltua tinkiä liikaa. Kun kannettava tietokone hankitaan työtehtävien ja tarpeiden perusteella, työn tehokkuus kasvaa ja koneeseen on mukava tarttua aina tarvittaessa.
Todellinen käyttötarve on paras valintakriteeri
Kannettavaa tietokonetta hankkiessa on pystyttävä määrittämään laitteen käyttötarkoitus. Ensimmäisenä kannattaa kysyä itseltä missä tietokonetta pääasiassa käytän: käytänkö konetta lähinnä työpöydällä vai kulkeeko se aina mukana. Seuraavana tulee miettiä mitä ohjelmia tietokoneella käytät ja kuinka pitkään konetta päivässä käytät? Koska suorituskyky nykykoneissa on riittävä jo perusmalleissa, ei kannata panostaa huipputehokkaaseen ja -kalliiseen koneeseen punnitsematta vaihtoehtoja.
Yrityskannettavat voi nykyään luokitella neljään ryhmään. Kaikki nämä ovat hyviä valintoja, mutta sopivat erilaisiin työtehtäviin ja tarpeisiin.
Kevytkannettavat tarjoavat hyvää ergonomiaa ja hieman tingittyä suorituskykyä hyvin kompaktissa ja helposti mukana kulkevassa koossa.
Peruskannettavat ovat edullisia laitteita, joissa ominaisuudet ovat tingityt, mutta hinta-laatusuhde on hyvä.
Tehokannettavat sopivat raskaaseen työskentelyyn kuten videoeditointiin, ja näiden koneiden elinkaari on pisin.
Tehotabletit, kuten Microsoftin Surface Pro ja Applen iPad Pro, haastavat yrityskäytössä jo kevytkannettavat, silloin kun niihin liittää näppäimistön.
Kevytkannettava
Paras kannettava paljon liikkuville työntekijöille, kuten myyjille ja konsulteille. Paras yrityskannettava, jos et tarvitse paljoa kuvankäsittelyä tai videoeditointia. Asiantuntijan luottokone erityisesti esityskäytössä.
Kevytkannettava on liikkuvan ammattilaisen paras kaveri ja soveltuu loistavasti esityskäyttöön. Äänettömyys, keveys, matka- ja sylikäyttö ovat merkittävin osa kevytkannettavien vetovoimaa. Hyvä näppäintuntuman sekä laadukkaiden näyttöjen ansiosta koneet ovat erittäin ergonomisia.
Näytön koko, laitteen paino ja akun kesto ovat koneen tärkeimmät ominaisuudet, kun halutaan aina mukana kulkeva kone. Ero kilon ja kahden välillä ei kuulosta konetta valitessa mahdottomalla, mutta todellisuudessa on todella merkittävä. Kilon kannettava kulkee huomaamattomasti olkalaukussa, eikä sen mukaan ottamista tarvitse ikinä miettiä. Kevytkannettaviin saa lisäoptiona suorituskykyä käyttötarpeen perusteella.
Peruskannettava
Paras kannettava kotitoimistolle, yleiseen toimistotyöhön ja satunnaiseen käyttöön. Paras hinta-laatusuhde.
Peruskannettava sopii käyttäjille, jotka eivät vietä useita tunteja päivässä tietokoneen ääressä, matkusta paljon tai kirjoita työkseen. Ne soveltuvat esimerkiksi kotitoimistolle sekä työtekijöille, joiden työtä ei pääsääntöisesti tehdä koneen ääressä videoita editoiden.
Peruskannettava sopii parhaiten pöytäkoneen korvaajaksi, ja sen voi tarpeen vaatiessa pakata laukkuun reissuun lähtiessä. Se on hinta-tehosuhteeltaan paras vaihtoehto. Tingitty hinta näkyy kuitenkin useimmiten näppäimistön kirjoitustuntumassa sekä näytön laadussa. Jos ergonomia ja käyttömukavuus ovat tärkeitä valintakriteereitä, peruskannettava ei ole optimivaihtoehto.
Tehokannettava
Paras kannettava asiantuntijoille, koodaamiseen sekä kuvankäsittelyyn ja videoeditointiin.
Tehokannettavat on suunnattu asiantuntijoille ja graafisen alan ammattilaisille, joilla nopeutunut työnkulku itsessään tekee sijoituksen kalliimpaan laitteeseen kannattavaksi. Tehokannettavat sopivat myös koodareille, jotka haluavat ajaa ohjelmiaan virtuaaliympäristöissä testatakseen niiden toimivuutta eri ympäristöissä.
Tehokannettavat yhdistävät pöytäkoneen suorituskyvyn kompakteihin mittoihin. Tinkimättömyydellä on hintansa, sillä tehokannettavien hinnat sijoittuvat kahden tuhannen euron molemmin puolin. Suorituskyvyn ohella laitteiden ergonomia on erinomainen ja näytöt markkinoiden parhaita tarkkuuden ja väritoiston suhteen. Laitteiden elinkaari on muita ryhmiä pidempi. Usein kokoonpanoja voi kustomoida suorituskyvyn ja jopa näytön osalta runsaastikin.
Pro-tabletit
Paras kannettava paljon liikkuvalle asiantuntijalle, mukaan työmatkoille.
Työkäyttöön suunnitellut tehotabletit, kuten Samsung Galaxy Tab S9 -sarja ja Applen iPad Pro ovat hyviä vaihtoehtoja paljon liikkuvalle asiantuntijalle, joka ei vietä koko päivää sähköpostien ääressä.
Näppäimistökuorilla varustettu, ammattikäyttöön suunnattu tabletti on mielenkiintoinen vaihtoehto kevytkannettavalle ja erinomainen kakkoskone raskaamman kannettavan rinnalle. Pienen koon, hyvän akkukeston ja yhdysrakenteisen nettiyhteyden ansiosta tabletti on aina mukana ja heti valmiina, kun sitä tarvitaan. Virtaliitäntään voi hankkia hdmi-sovittimen, jos tablettia haluaa käyttää esitysten pitoon.
Tabletin kanssa voi käyttää langattomia näppäimistöjä, hiiriä tai mallikohtaisia näppäimistökuoria, joissa on kosketuslevy kannettavan tavoin. Kaikki yleiset toimistosovellukset löytyvät sovelluksina tableteille, joskin tietokonetta kevyempinä versioina.
Kiinnitä näihin ominaisuuksiin huomiota
Suuret numerot spekseissä eivät ole paras vaihtoehto tietokoneen valintaan. Esimerkiksi suorituskyvyssä prosessorin kellotaajuutta tärkeämpiä tekijöitä ovat keskusmuistin määrä sekä ssd-levy vanhan kiintolevyn sijaan. Suorittimissa nopeutta ei voi päätellä nimestä. Näillä vinkeillä ymmärtää paremmin, mihin ominaisuuksissa kannattaa kiinnittää kannettavan valinnassa huomiota.
Suoritin
Yleisimmät kannettavien suorittimet kuuluvat Intelin Core-sarjaan, joka riittää yrityskäyttöön hyvin. Edullisimmat Celeron, Pentium ja Atom-mallit voi käytännössä sivuuttaa liian hitaina. Core-sarjassa suorittimista voi päätellä eniten kahdesta ensimmäisestä merkistä sen nimessä. M3 on virtapihi ja suorituskyvyltään tyydyttävä vaihtoehto ultrakevyisiin kannettaviin. Se mahdollistaa pitkän akkukeston ja täysin äänettömän tuuletuksen pienistä mitoista tinkimättä.
I5-suorittimet ovat yleisin vaihtoehto tehon ja akkukeston kompromissiksi ja niitä käytetään useimmissa kannettavissa. Suorituskyvyltään I5 riittää peruskäytön ohella tavalliseen kuva- ja videoeditointiin. I7 ja I9 ovat tinkimättömään tehokäyttöön suunnattuja moniydinsuorittimia. Ne on tarkoitettu aktiiviseen moniajoon, videoeditointiin, 3d-työskentelyyn sekä ohjelmointiin.
Intelin ohella AMD valmistaa kilpailukykyisiä suorittimia myös kannettaviin. AMD Ryzen 5000-sarjasta löytyy vaihtoehtoja joka konekategoriaan. Sarjoista Ryzen 3 on suorituskyvyltään vaatimattomin ja tehokkaimmat vaihtoehdot ovat Ryzen 9 -sarjassa muiden sijoittuessa niiden väliin.
Keskusmuisti eli RAM
Keskusmuistia eli RAM:ia tarvitaan ohjelmien ollessa aktiivisina. Mitä enemmän keskusmuistia on, sitä sulavammin kannettava pystyy pitämään useita ohjelmia samanaikaisesti auki ja mahdollistaa jouhevan kuvankäsittelyn ja videoeditoinnin. Miniminä koneessa on nykyään pidettävä 8 gigatavua keskusmuistia. Koneen pidempää elinkaarta ajatellen isompi keskusmuistin määrä on tärkeimpiä lisäpanostuksia, joihin kannattaa tarttua. 16 gigatavua keskusmuistia takaa, että kone toimii hyvin myös tulevien käyttöjärjestelmien ja ohjelmien kanssa.
Tallennustila
Tallennustilaa käytetään tiedostojen ja ohjelmien varastointiin koneella. Aiemmin tallennustilassa ratkaisi lähinnä koko. Nykyään tärkeämpää on ymmärtää perinteisen kovalevyn eli hdd ja uudemman ssd-levyn erot. Edullinen ja tallennustilaa enemmän sisältävä hdd soveltuu edelleen hyvin tiedostovarastoksi, mutta on auttamattoman hidas käyttöjärjestelmän ja ohjelmien säilytykseen.
Ssd-levyn tallennustila on pienempi, mutta se on käytännössä monikymmenkertaisesti nopeampi kuin hdd-levyt. Käyttöjärjestelmä ja ohjelmat latautuvat sekunneissa. Ssd-levyt ovat fyysisesti varmempia vaihtoehtoja, eivätkä hajoa esimerkiksi koneen tippuessa lattialle. Koon puolesta 256 gigatavun ssd-levy ei tukkeudu täyteen heti ensimmäisen puolen vuoden aikana – toisin kuin 128 gigatavun mallit. Koneen käyttöikä paranee 512 Gt tai 1 Tt ssd-levyjen kanssa, jotka ovat myös lähes välttämättömyys videoita käsitteleville. Tiedostojen varastointiin ja varmuuskopioihin peruskäytössä kannattaa hyödyntää pilvitallennuspalveluja ssd:n rinnalla.
Liitännät
Liitäntöjen tarve on hyvin yksilöllistä, eikä turhista liitännöistä kannata maksaa. Tarkista silti, että työnteon ja lisälaitteiden kannalta tärkeät liitännät ovat koneessa mukana. Yleensä tärkeimmät liitännät ovat monipuoliset usb-liitännät sekä hdmi-liitäntä esityskäytössä. Kamerakuvaajille hyvä lisuke on sd-muistikorttilukija. Monet lisälaitteet, kuten hiiret ja kuulokkeet saa nykyään langattomina bluetooth-versioina.
Usb-c-liitännät ovat nousseet perinteisten, isojen usb-a-liitäntöjä rinnalle aktiivisesti. Usb-c-liitännät ovat erittäin nopeita ja niihin saa liitettyä näyttöjä ja ulkoisia levyjä, sekä sovittimilla esimerkiksi usb-a-laitteita, kiinteän verkon ja muistikortinlukijan. Usb-c-liitännän kautta kannettavan saa kytketyksi suoraan usb-c-liitäntää tukevaan näyttöön, jolloin kannettava myös latautuu näytön kautta.
Näytönohjain
Useimmissa kannettavissa ei enää ole erillistä näytönohjainta vaan se on integroituna suorittimeen. Yhdysrakenteisen näytönohjaimen ansiosta akkukesto paranee ja käytännön teho on peruskäyttöön riittävä. Tehokannettaviin saa yleensä optiona erillisen näytönohjaimen. Sen tuomat hyödyt työkäytössä rajoittuvat kuvankäsittelyyn ja videoeditointiin. Jos nämä asiat ovat tärkeitä, tarkista että kannettavassa tietokoneessa on erillinen näytönohjain. Erillisen näytönohjaimen heikkous on sen tarvitsema lisävirta, minkä takia akkukäyttö kutistuu helposti murto-osaan peruskäytöstä.
Akku
Akun kesto on mukana kulkevien kannettavien tärkeimpiä ominaisuuksia. Se on parantunut merkittävästi uusien suorittimien ja käyttöjärjestelmien optimoitujen virransäästöominaisuuksien ansiosta. Nykyään on realistista vaatia koko työpäivän kestävää kahdeksan tunnin akkukestoa. Erikoistapauksissa jopa yli 12 tunnin peruskäyttö onnistuu näyttöä himmentämällä. Tarkista että akun kesto täyttää tarpeesi.
Huoltopalvelut
Takuuajan pituuden lisäksi valinnassa kannattaa painottaa sujuvaa huoltoa ongelmatilanteissa. Valmistajilla Dell, HP ja Lenovo on kannettavissa tietokoneissa laajennettu tukipalvelu. Tällöin korjaaja tulee paikan päälle yritykseen varaosineen korjaamaan ilmenneet laiteviat. Vikaantuneiden osien kustannuksista huolehtii valmistaja. Applen ja Microsoftin laitteissa on carry-in-takuu eli kone viedään huoltofirmaan korjattavaksi.
Tutustu tarpeisiisi sopiviin kannettaviin tietokoneisiin Elisan yritysverkkokaupassa >
Lue myös
Helppokäyttöisyys ja kestävyys Macien valtteina työkäytössä
Applen ekosysteemi helpottaa yrittäjän arkea
Digitaalinen työympäristö vaatii modernit yhteydet, laitteet ja tietoturvan