Nopeat ja vaivattomat maksurannekkeet korvasivat kortit ja käteisen WKND- ja Rockfest-festivaaleilla. Silloin langattoman verkon on toimittava erinomaisesti ja oltava luotettava.
Vuosi sitten Suomen suurimpien festivaalien Rockfestin ja WKND-festivaalin järjestäjillä oli ongelma. Suositut festarit maksurannekkeineen olivat kehityksen kärjessä, mutta tapahtuma-alueille rakennetut verkkoyhteydet eivät pysyneet maksuliikenteen perässä.
”Maksupäätteemme putoilivat jatkuvasti verkosta pois. Tällaisilla festareilla on jatkuvasti menossa kymmeniä maksutapahtumia. Jos ne eivät mene läpi, se merkitsee asiakkaiden turhautumista ja meille isoja rahanmenetyksiä”, tapahtumien markkinointijohtaja Jyri Heikkinen sanoo.
Hän halusi, että jatkossa festivaalien maksu- ja tapahtumaverkon rakentaa yhtiö, jonka kapasiteetti ja osaaminen riittävät varmasti. Sopiva kumppani viime kesän festareille löytyi Elisasta.
”Meille tärkeintä on verkon luotettava toiminta, ja sen Elisa meille pystyi tarjoamaan.”
Oma tähtiverkko backstagelle
Raskaamman musiikin faneja palveleva Rockfest järjestettiin Hyvinkään lentokentällä, tanssipainotteinen WKND-festival Helsingin Suvilahdessa. Elisa rakensi molempiin tapahtumin gigabitin sekuntinopeudella toimivan verkkoyhteyden.
”Molempiin paikkoihin tuli valmiiksi Elisan valokuitu, jota hyödynsimme verkkoinfran pohjana”, Elisan asiantuntija Pauli Riikonen kertoo.
Tapahtumapaikalla verkko jaettiin edelleen kolmeen paikalliseen wifi-verkkoon. Se helpotti verkkojen hallittavuutta ja teki niiden käyttämisestä turvallista.
Yksi verkoista oli kokonaan cashless-maksupäätteiden käytössä. Toinen toi verkkoyhteydet työntekijöille ja kolmas backstagelle festivaalien esiintyjille. ”Kansainvälisillä supertähdillä harvoin on paikallista sim-korttia. Nykyisin oletusarvo on, että heille tarjotaan sujuva pääsy verkkoon”, Heikkinen sanoo.
Verkon luotettavuus on tuloksen kulmakivi
Sekä Rockfest että WKND-festivaalit ovat toimineet nyt kaksi kertaa peräkkäin ilman käteistä rahaa tai maksukortteja, jotka on korvattu ladattavilla myös pääsylippuina toimivilla maksurannekkeilla. Ne nopeuttavat myyntipisteiden toimintaa ja antavat järjestäjälle arvokasta tietoa esimerkiksi kysyntäpiikeistä.
”Niin ei saa käydä, että portti tippuu verkosta ja sisäänpääsy jumittuu. Toimivan verkon paras merkki on se, että kukaan ei sitä huomaa”, Heikkinen sanoo.
Ostamisen helppous näkyy suoraan festivaalijärjestäjän kassassa. Artistien keikkapalkkiot kasvavat, mutta lippujen hintoja ei voi nostaa loputtomiin. ”Tapahtumien järjestäjät tekevät tuloksen juoma- ja oheismyynnillä. Siksi maksupäätteiden sujuva toiminta on taloudellisestikin äärettömän tärkeää.”
Aina voi sattua, aina voi varautua
Luotettavasti toimivan maksuyhteys- ja tapahtumaverkon rakentaminen onnistuu helposti, mutta paraskin tekniikka voi kaatua. ”Festivaalit ovat paikka, missä tapahtuu paljon, eikä kaikki ole omissa käsissä. Säätilat voivat tuoda yllätyksiä tai yliajava rekka voi katkaista kaapelin”, Elisan kehitysjohtaja Joni Oksanen sanoo.
Rockfest- ja WKND-festivaalien kohdalla Elisalla päätettiin valmistautua yllätyksiin ajoissa. Valmis toimintasuunnitelma takasi sen, että asiakkaan verkko toimisi myös ongelmatilanteissa niin kuin pitääkin. ”Meillä oli koko ajan yksi oma teknikko festarialueella siltä varalta, että hän pääsee korjaamaan mahdolliset viat heti. Tällaisissa tapahtumissa aikaa odotteluun ei ole.”
Suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa
Jyri Heikkinen on oppinut, että verkkokumppanin valinta on toimivan maksujärjestelmän perusta. ”Elisan kanssa koko homma meni helposti. Riitti, kun itse tiesimme, minkälaisia laitteita meillä on, kuinka paljon ja mihin paikkoihin verkkoa tarvittiin. He hoitivat loput.”
Suuren tapahtuman myynti- ja tapahtumaverkon suunnittelu vie aikaa kuukauden päivät. Itse rakentaminen käy parissa päivässä. Yhteydessä omaan it-kumppaniin kannattaa olla jo heti suunnitteluvaiheessa mahdollisimman varhain.
”Näin voimme esimerkiksi auttaa valitsemaan toimittajalta sellaiset maksupäätteet, jotka toimivat verkossa mahdollisimman hyvin”, Riikonen sanoo.
Tapahtumaverkko voidaan rakentaa mihin vain. Mikäli kiinteitä valokuituyhteyksiä ei ole, voidaan yhteydet ulkomaailmaan rakentaa langattomasti. ”Kun 5G-tekniikka lyö läpi ja sen kanssa yhteensopivat maksupäätteet yleistyvät, sujuvasti toimivien ja äärettömän nopeiden langattomien verkkojen rakentamisesta tulee entistä helpompaa”, Oksanen kertoo.
Lue myös
Älykäs verkko tukee Glastonin kasvua
Nopea langaton verkko on Nokia Arenan toiminnan kivijalka
Supercellin oma 5G-verkko yltää Wood Cityn joka sopukkaan
Elisan uusi 5G-ratkaisu tehostaa Helsingin Sataman liikennettä