Kainuussa toimiva Loiste-konserni löysi ratkaisun haja-asutusalueen sähkömittarien etäluennan ongelmiin NB-IoT-tekniikasta. Älykäs tekniikka auttaa verkkoyhtiön lisäksi sekä myyjää että asiakasta.
Kuvat: Kajave Oy
Loiste-konserniin kuuluvalla verkkopalveluita tarjoavalla Kajave Oy:llä oli vielä hetki sitten ongelma. Kainuu on laaja, mutta sähkömittarien lukeminen etänä ei kunnolla onnistunut.
”Kainuussa sähkömittariemme käyttämässä gprs-verkossa on paljon katvealueita. Sen vuoksi noin 8000 sähkömittarimme etälukeminen on ollut hankalaa”, mittauspäällikkö Jari Rusanen kertoo ongelmasta.
Toimiva ratkaisu löytyi Elisalta. Yhteistyössä Elisan kanssa konsernin energiapalveluihin erikoistunut Loiste Energia aloitti mittariverkostonsa uudistamisen. Sähkömittarien uusin sukupolvi hyödyntää Narrowband IoT:ia, joka on esineiden internetiä varten suunniteltu 5G-teknologia. Sillä on hyvä läpäisykyky ja laaja peitto, ja se kuluttaa vähän energiaa ja mahdollistaa pitkät akun kestot ja alhaiset kustannukset.
Narrowband IoT on myös yhteensopiva nykyisen 4G-verkon kanssa. Elisan NB-IoT-verkko kattaa käytännössä koko maan.
Testeri kertoo, missä NB-IoT toimii
”Aloitimme uudistuksen kartoittamalla sellaiset kohteet, joissa mittareiden etäluenta mobiiliverkolla ei toiminut lainkaan. NB-IoT-mittarit toimivat sielläkin oikein hyvin”, Rusanen kertoo.
Apuna Loiste Energian toiminta-alueen kartoituksessa Rusasella oli Elisalta hankittu NB-IoT-testeri. Se kertoo testiyhteyden avulla, kuinka vahva NB-IoT-verkon peitto alueella on. ”Jos rakennukseen tarvitaan ulkoinen lisäantenni, testerillä voidaan hakea ulkoisen antennin optimaalinen sijainti”, Elisan senior development manager Keijo Hyvärinen kertoo.
Nykytilanteessa testeri on tärkeä varuste. Koska sähkömarkkinalaki on uusiutumassa ja kiristämässä sähkönmittauksen vaatimuksia, verkkoyhtiöt ovat uusimassa sähkömittareitaan.
”Testeri on tarkoitettu erityisesti helpottamaan sähköyhtiöiden asentajien työtä, jotka eri kohteita nyt kiertävät.”
Rusasen mukaan kaikkia toimivia etäluettavia laitteita ei kannata vielä vaihtaa. “Sen sijaan me keskitymme ensimmäisessä vaiheessa päivittämään NB-IoT-mittareiksi ne sähkömittarit, joita emme tähän mennessä ole kyenneet etänä lukemaan gprs-verkon kautta”, Rusanen sanoo.
Kattavuus ja läpäisykyky ovat NB-IoTin edut
Kajavelle tärkeä syy NB-IoT-tekniikkaa käyttävien sähkömittarien valintaan on niiden signaalin hyvä läpäisykyky. ”Se on aivan toista luokkaa kuin vanhoissa sähkömittareissamme. Signaalin läpäisykyky on etäluennassa tärkeää, sillä kerros- ja omakotitaloissakin sähkökaapit sijaitsevat usein betoniseinien takana kellareissa.”
Etäluenta on vain yksi NB-IoTin eduista. Etenkin Kainuun kaltaisella laajalla käyttöalueella yhtä tärkeää on myös teollisen internetin mahdollistama etäkäyttö. Kun sähkösopimus tehdään tai lopetetaan, sähköt voidaan myös avata tai sulkea etänä.
”Täällä välimatkat ovat pitkiä. Jokainen asentajamme ajaa päivässä satakunta kilometriä. Kun turhat ajot saadaan pois, koituu ympäristöllekin merkittävä säästö.”
Lisäksi etäyhteyden kautta hallittavat sähkömittarit tarjoavat yhä tarkempaa ja ajantasaisempaa tietoa vikatilanteissa, jolloin myös tarkkoihin korjaustoimiin päästää nykyistä nopeammin.
Kohti yhä tarkempaa mittausta
Sähkömittarit tulee uusia sähkömarkkinoiden kehityksen vaatimusten vuoksi. Koko Eurooppa siirtyy kohti pörssisähköä, mikä vaatii aiempaa tarkempaa sähkön kulutuksen mittaamista. Suomessa sähkömittarit on sähkömarkkinalain mukaan kyettävä pian rekisteröimään käytetty energia nykyisen tunnin sijaan 15 minuutin välein.
”Koska gprs-verkko ei alueellamme joka paikassa toimi, olemme joutuneet lukemaan kulutusmittaukset sähköverkon kautta. Se onnistuu vielä tunnin mittausjaksolla, mutta pian vaadittavaan varttitunnin välein mittaamiseen sen kapasiteetti ei taivu.”
Sen sijaan LTE-M- ja NB-IoT-verkoissa olevien mittarien avulla työ käy itsestään. Lakiin perustuva tarve korostuu arkielämässä sitä mukaa, kun yhä useampi asiakas ostaa pörssistä spottisähköä ja tuottaa samaan aikaan itse omaa sähköä aurinkopaneeleilla.
”Paneeleita alueellamme on jo todella paljon. Niistä saa hyvin tehoa, mutta isompi auringon eteen tuleva pilvi voi muuttaa hetkellisesti tilannetta hyvinkin paljon. Kykenemme tuottamaan asiakkaillemme tarkkaa tietoa. Se on erityisen tärkeää Kainuussa, missä suuri osa asuu haja-asutusalueilla ja lämmittää sähköllä.”
Kajave Oy kuuluu Loiste-konserniin, jolla on noin 200 000 asiakasta, ja vuonna 2019 yhtiön liikevaihto oli noin 156 miljoonaa euroa.
Lue lisää lehdistötiedotteesta: Elisalla nyt valtakunnallinen NB-IoT- ja LTE-M-kattavuus Suomessa
Artikkeli englanniksi: NB-IoT for smooth remote reading of electricity meters
Lue myös
5G-teknologiat luovat yrityksille kilpailuetua
Tutkimus: Yrittäjät valmistautuvat 5G:n tuomaan muutokseen