Parhaat rakentajat tarvitsevat parhaat digitaaliset työkalut

Lukuaika 2 min

Kasvuun tähtäävä rakennuskonserni Jatke päivittää kaikki työpuhelimensa 5G-aikaan. Näin Jatkeella digitalisoidaan rakentamista ja tehdään työntekijöiden arki mahdollisimman helpoksi.

Suomalainen rakennusyhtiö Jatke päivitti viime keväänä kaikki yritysliittymänsä 5G-aikaan. Syy on selvä: rakennusala digitalisoituu ja ammattilaiset tarvitsevat käsiinsä parhaat mahdolliset työkalut.

”Suomessa rakennetaan paljon ja parhaista tekijöistä kilpaillaan. Haluamme, että parhaat tekijät pysyvät meillä projektista toiseen, ja siksi heidän arjestaan pitää tehdä mahdollisimman sujuvaa”, Jatkeen tietohallintojohtaja Mikko Kuusakoski sanoo.

Raksapuhelinten aika on ohi

Parhaillaan Jatkeella uusitaan myös työntekijöiden laitteita 5G-puhelimiksi. Jatkeen työntekijät saavat valita puhelimen listalta, joka on lyhyt mutta laadukas. Puhelimet ovat kierrossa yleensä pari vuotta, joten laitekanta pitää saada uusittua hyvissä ajoin tulevia tarpeita ajatellen.

Jatkeella on havaittu selkeimmäksi hankkia liittymät ja puhelimet samalta toimittajalta. ”Meillä on Elisalta sekä ostopuhelimia että elinkaaripalveluna hankittuja puhelimia. Tapa on vaihdellut hieman tarpeen mukaan, ja meidän näkökulmastamme on hyvä, että molemmat mallit onnistuvat.”

Tärkeimpiä ominaisuuksia puhelimien valinnassa ovat olleet tehokkuus ja toimintavarmuus. Vaikka rakennusalalla suuri osa työstä tehdään ulko-olosuhteissa ja kentällä, puhelimen on kyettävä selviytymään sujuvasti modernin toimistotyön tehtävistä.

”Enää järeitä raksapuhelimia ei tarjota, tärkeämpiä ovat käyttöominaisuudet. Panssarilasi ja suojakotelo riittävät kyllä suojaamaan puhelinta rakennustyömaillakin.”

Digitaalisuudella hukasta eroon

Työntekijäkokemuksen lisäksi 5G-puhelimet liittyvät toiseen kehitysalueeseen. Jatkeella halutaan ottaa digitaalisuus yhä tehokkaammin käyttöön. Rakennusala ei ole kuulunut digitalisaation edelläkävijöihin.

”Saman firman projektienkin sisällä digitaalisuuden hyödyntäminen vaihtelee suuresti. Tavoitteena on kyetä hyödyntämään digitaalisia työvälineitä ennen kaikkea aiempaa tasaisemmin.”

Jatkeella yleistyy mobiilisovellusten käyttö, mikä muodostaa pohjan digitaaliselle työlle. Sovellusten avulla on tarkoitus päästä eroon rakentamisen vitsauksesta eli hukasta. Hukkaa syntyy odottelusta sekä siitä, kun jotakin on tehtävä uudelleen.

”Yleinen tapa rakennusalalla on kirjata asia paperille ja siirtää siitä tietokoneelle. Kun kirjaamme asiat suoraan oikeisiin sovelluksiin, kirjauksista tulee tasalaatuisia, havainnot esimerkiksi turvallisuudesta tai laadusta ovat kaikkien käytössä ja ennen kaikkea koko homma käy nopeammin.”

5G:n hyödyt tulevat Jatkeelle siinä, että esimerkiksi työturvallisuutta tai laatua koskevia kuvia ja videoita voidaan siirtää suurikokoisinakin tiedostoina pilveen sujuvasti 5G:n korkean lähetysnopeuden ja verkon luotettavuuden avulla.

”Suurin osa työmaistamme sijaitsee suurissa kasvukeskuksissa, missä myös 5G-yhteydet ovat tällä hetkellä parhaat. Nopeuden lisäksi 5G toimii luotettavasti myös hyvin ruuhkaisina aikoina.”

Digitaalinen dokumentaatio vie koko alaa eteenpäin

Rakennusalan tulevaisuuden näkökulmasta juuri työn kirjaaminen on tärkeää. Työmailla tehtävät valokuvin ja videoin dokumentoitavat havainnot mahdollistavat työtapojen ja työturvallisuuden tehokkaan kehittämisen. ”Työturvallisuus elää koko ajan rakennustyömaan mukana ja siksi se on luotava päivittäin uudelleen”, Kuusakoski sanoo.

Tulevaisuudessa voitaisiin 5G:n avulla havainnoida reaaliaikaisesti työmaita videokuvan avulla etänä ja antaa varoituksia ajoissa näin havaittavista turvallisuuspuutteista.

”Videokuvan automaattinen käsittely voisi vähentää erillisten havaintojen kirjausten tarvetta ja sujuvoittaa työtä entisestään. Laitekanta pitää saada uusiutumaan jo nyt, että voimme hyödyntää suurempia nopeuksia tarpeen kasvaessa”, Kuusakoski kertoo Jatkeen seuraavista digiaskeleista.

Työmailla 5G voisi mahdollistaa muun muassa työmaakierrosten seuraamisen ja laatuhavaintojen tekemisen etänä reaaliaikaisesti tai suoraan pilveen tallentamisen. Tähän asti kypäräkameran videokuva on pitänyt tallentaa ensin muistikortille. Kuusakoski näkeekin, että 5G-puhelimet työvälineinä luovat pohjaa yhä paremmalle digitaalisuuden hyödyntämiselle työmailla.

”Asiakkaamme edellyttävät yhä parempaa ja dokumentoidumpaa rakentamista. Heidän vaatimuksensa kehittävät työtämme, ja meidän vaatimuksemme puolestaan kulkeutuvat eteenpäin alihankkijoille, jolloin rakentaminen kehittyy kokonaisuutena parempaan suuntaan.”

Lue myös

5G on modernin Oulun linkki maailmalle

Nopea langaton verkko on Nokia Arenan toiminnan kivijalka

Kuva: Jatke